AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Pasta med tomatsås och salami

Pasta med tomatsås och salami Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port pasta med tomatsås och salami
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 350-400 gram pasta som spagetti, penne eller gnocchi
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram salami, ex. skivad smörgåssalami eller hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker
  • Till servering: 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning:

  1. Skala och pressa vitlök i en kastrull.
  2. Tillsätt olivolja.
  3. Skölj och strimla selleri och lägg med vitlöken.
  4. Strimla och hacka salamin.
  5. Fräs blandningen i några minuter under omrörning.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano, cayenne och socker.
  7. Låt tomatsåsen koka på medelvärme (ev. under lock så stänker det inte ner hela spisen) medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till pastan och salt det med 0,5 tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paketet ca 8-10 minuter.
  10. Riv ost.
  11. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen och servera.med riven ost. Garnera ev. med lite blad från sellerin.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta med tomatsås och salami:

Lammrostbiff med rödvinssås
Lammrostbiff med rödvinssås, rosmarin och råstekt skivad potatis i ugn. Gott till är förslagsvis grillad tomat och gröna bönor med vitlök och olivolja.
Till lammrostbiffen passar ett fylligt rött vin ex. Chateau Neuf du Pape (dyrare), Cabernet Sauvignon eller Syrah (Shiraz).
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Istället för torkad rosmarin kan du ta någon kvist färsk rosmarin.
Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Rådjursstek med rödvinssås
Rådjursstek med rödvinssås. En klassik vilträtt. Till rådjurssteken kan du ha valfria tillbehör. Förslag är potatis som mos smaksatt med jordärtskockor, palsternacka eller riven ost. Ett salladsfat, kokta grönsaker som morot, broccoli, blomkål eller smörfräst blandsvamp; helstekt schalottenlök är några goda saker till rådjursstek.
Att dricka till rådjursstek passar ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon från Sydamerika eller Sydafrika. Eller en Shiraz från Australien.
Du kan såklart laga annan viltstek som älgstek på liknande vis.
Här har jag valt att köra steken på låg temperatur så att den behåller sin saftighet. Har man bråttom så kan man höja värmen och då går det snabbare. Använd gärna en stektermometer. Ta ut steken runt 58 grader
Har du en mindre viltstek på ex. 1,2 kg så kör du den i 1,5 timmar på 125 grader till 58 grader innertemperatur.
Gélé passar också att servera till steken.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Grillbiff marinerad grillad biff
Grillbiff. Marinerad grillad biff blir mör och god. Marinaden fungerar gott till all slags kött men också kycklingfilé eller fläskfilé.
Mört kött som oxfilé eller ryggbiff kan du bara vända i marinaden och sedan grilla eller steka. Segare kött som innanlår, rostbiff, fransyska eller lövbiff marinerar skivat eller tärnat (till spett) du över natten eller längre i kyl.
Mango chutneyn bryter ner köttet så att det blir mörare. När man bankar ut köttet med köttklubba så blir det också mörare.
Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås
Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.
Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.
Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).
Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Vegetarisk makaronilåda
Vegetarisk makaronilåda med mozzarellaost, soltorkade tomater och purjolök.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Farfalle med lax
Farfalle med lax. Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Spagetti med bacon och soltorkad tomat
Spagetti med bacon, soltorkad tomat, basilika, vitlök och chili samt parmesanost.
En god och enkel pasta att laga. Passar till middag, lunch men också till fest med ett glas gott rött vin ex. italiensk Sangiovese.
Ett gott bröd som ex. baguette är gott till pastan.
Köp spagetti av god kvalitet ex. Barilla no5.
Bacon kan uteslutas och ersättas med mer soltorkad tomat så har du en mycket god vegetarisk spagetti.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pasta Alfredo med kyckling
Pasta Alfredo med kyckling. En klassisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar toppad med stekt kycklingfilé. Genialiskt enkel men mycket god.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Grönsaksspett
Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Grillspett med paprika, rödlök och zucchini.
Du kan andra grönsaker efter tillgång ex. champinjoner, purjolök, bitar av kokt majs, kokta små potatisar, aubergine eller knipplök.
Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars kan de brinna upp).
Spetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Tempura med lax
Tempura med lax och grönsaker. Knapriga och goda bitar av lax och grönsaker som friterade med japansk frityrsmet.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Snabb kladdkaka chokladtårta med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad. Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.
Frysta bär med Tjinuskisås
Frysta bär med Tjinuskisås är en god och enkel dessert med varm kolasås, så kallad Tjinuskisås, över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron.
Det speciella med Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.
Tomatsoppa med Oatly havregrädde
Tomatsoppa med Oatly havregrädde. En god krämig soppa på tomater med vegetabilisk grädde.
En gräddig soppa utan grädde men som smakar som soppa med grädde. Soppan passar såklart alla men speciellt bra för miljön och dig som inte tål soja, mjölkprotein eller laktos (OBS garnera då inte med riven parmesan som på bilden och förslag i receptet).
Servera gärna tomatsoppan med gott bröd och pålägg som tapenade. Tomatsoppan också god till förrätt. Gärna med nybakta grissinis och tapenade samt garnera tomatsoppan med några droppar pesto.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Oatly Imat heter havregrädden som inte får kallas grädde på paketet.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kokta linser
Kokta linser. Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör.
Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.
Koka gärna en hel påse linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.
Marinerad potatis med linser och rödlök
Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.
Får i kål
Får i kål med lammkött, vitkål och rotfrukter. En värmande gryta eller soppa med lamm samt god fyllig av kål.
Får i kål blir ännu godare om den får stå över natten i kylen. Låt den dock svalna innan du sätter in i kylen.
Använder du fårkött som är segare än lamm så får du koka det några timmar så att det blir mört. Känn efter när det är mört.
Du kan välja bort de övriga grönsakerna och bara koka Får i kål med vitkålen. Sedan kan du lägga till och koka ex. tärnad potatis osv mjuk senare i din lammbuljong. Tillsätt då också ev. tärnat lammkött från koket.
Rester på Får i kål blir bara godare efter några dagar och är gott att servera som soppa.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook