AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pasta med tomatsås och salami

Pasta med tomatsås och salami Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port pasta med tomatsås och salami
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 350-400 gram pasta som spagetti, penne eller gnocchi
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram salami, ex. skivad smörgåssalami eller hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker
  • Till servering: 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning:

  1. Skala och pressa vitlök i en kastrull.
  2. Tillsätt olivolja.
  3. Skölj och strimla selleri och lägg med vitlöken.
  4. Strimla och hacka salamin.
  5. Fräs blandningen i några minuter under omrörning.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano, cayenne och socker.
  7. Låt tomatsåsen koka på medelvärme (ev. under lock så stänker det inte ner hela spisen) medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till pastan och salt det med 0,5 tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paketet ca 8-10 minuter.
  10. Riv ost.
  11. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen och servera.med riven ost. Garnera ev. med lite blad från sellerin.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta med tomatsås och salami:

Trofie handrullad färsk pasta
Trofie. Handrullade färska pastaskruvar med pesto från Ligurien. Pastaskruvar av durumvete och vatten utan ägg. Pastadegen skärs i små bitar och rullas till sneda skruvar för hand (utan att du behöver en pastamaskin).
Trofie är vanligt i Ligurien blandad med vanlig pesto eller valnötspesto. Du kan använda köpt pesto eller göra peston enligt nedan recept. Trofien blir då en mycket god vegetarisk pasta.
Det är lite knepigt samt tar tid att rulla pastan och det kräver lite övning. Det är dock rätt kul att göra om man är några stycken ex. vänner eller familj. Dock smakar de bra även om inte formen blir perfekt.
Pastan kan läggas ut att torka blandade med lite extra mjöl. Då håller den sig längre. Pastan kan förberedas på ex. en bricka i god tid innan.
Trofie eller trofiette är vanligt i Ligurien i Italien. Namnet kommer från det italienska slangordet strofissia vilket betyder glida (vilket syftar på när man rullar pastan).
Fläskfilégryta med curry
Fläskfilégryta med curry samt grönsaker. Fläskfilé, paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
God med basmatiris, råris eller kokt matvete. Även mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök passar till. Gott på är också att strö över rostade cashewnötter vid servering.
Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé (kotlett), kycklingfilé eller lax.
Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
Ugnstekt falukorv
Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål
Köttsoppa med rotfrukter och vitkål. En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Servera gärna med ett gott bröd till.
Pasta med gorgonzola och bacon
Pasta med gorgonzola och bacon. Pastasås med grönmögelost samt stekt bacon som går snabbt att göra och är jättegod. Med bara ost är pastan vegetarisk.
Hemgjord fläskkorv
Hemgjord fläskkorv. Stoppa egen fläskkorv med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald fläskfärs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många fläskkorvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Du kan mala köttet själv eller köpa fläskfärs.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.
Se till att korvskinnen - fjälstren är hela och spola igenom dem med vatten genom att sätta fast dem på vattenkranen. Läcker de så klipp av vid hålet.
Vill du ha en hållbar ljust rosa fläskkorv så tillsätter du nitritsalt i korvsmeten.
Hemlagad fläskkorv håller bäst om du gnider in den med saltblandning och lägger i kylen några timmar. Har du salpeter i så får fläskkorven en lätt rosa färg och håller bättre.
Frys ev. in fläskkorvarna tills de ska användas och värmas, kokas upp till julbord eller serveras med rotmos och god senap.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pasta med bacon
Pasta med bacon, tomat, lök, chili och vitlök samt riven parmesan. God och enkel vardagspasta med bacon. Du kan ta valfri pasta - spagetti, penne, gnocchi eller skruvar passar utmärkt.
Gott i är också några krm torkad basilika och oregano.
Asiatisk nudelsallad
Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Eller som egen vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm.
Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.
Pasta med räkor, svamp och grädde
Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Tagliatelle med kyckling och tomatsås
Tagliatelle med kyckling och tomatsås. God pasta till vardags eller helg.
Istället för tagliatelle kan du ta spagetti, skruvar eller valfri sorts pasta.
Bookmaker toast
Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.
Pizza Capricciosa capricosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
Servera gärna Capricciosa med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon
Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfile, nötkött, kycklingfile, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Ugnsstek ca 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med olivolja, salt och vitpeppar i 45 minuter på 200 grader till.
Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till.
Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar till.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård. Fråga i köttdisken.
Yoghurtsås med curry
Yoghurtsås med curry. En kall smal snabblagad sås smaksatt med curry, cayenne, paprika, honung och citron. God till grillad kyckling, lax, grönsaker, som salladsdressing, i mackor eller som kall sås till det mesta.
Gillar du vitlök så kan du ha i en halv pressa vitlök. Istället för honung kan du ta mango chutney eller äppelmos.
Potatismos
Potatismos på klassiskt vis med smör och mjölk. Potatismos blir gått av både mjöliga eller fasta potatisar. King Edward, Ukama, sparris eller mandelpotatis är goda sorter till potatismos.
Själv tycker jag mos på fast potatis blir utmärkt gott och lite rustikare med någon klump kvar.
Vispa ej potatismos för mycket med elvisp. Använd ej stavmixer om du inte vill ha potatisklister. Potatismoset består av celler som är fyllda med potatisstärkelse som är likt klister. Använd en potatisstöt eller visp och mosa potatisen. Tips är att pressa potatisen först i en potatispress och sedan röra ihop till mos.
Potatismos blir godare desto mer smör man har i moset. Till viss gräns förstås. En känd fransk stjärnkock sa han gjorde det perfekta moset med hälften av varje! Det är ju lite att ta i.
Istället för smör kan du ha olivolja i potatismos. Och smaksätta med basilika eller vitlök.
Chilipasta, pesto eller rotselleri, palsternacka eller majs blir också gott i mos.
Några förslag till smaksättning av potatismos: ersätt mjölk och smör samt tillsätt: 0,5 deciliter olivolja, 1 deciliter mjölk, 0,5 paket fryst hackad basilika (15 g). Eller så kan du ta några msk pesto.
Potatismos med chili: Tillsätt några knivsuddar chilipasta som sambal oelek eller harissa.
Potatismos med rotfrukter: Blanda ut potatisen med lite rotselleri och palsternacka
Potatismos med vitlök: smaksätt med pressad vitlök.
Hackad persilja, basilika, dragon, purjolök, majs, paprika blir också gott.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Pasta med räkor, svamp och grädde
Pasta med räkor, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök samt vitlök. Blir god med pasta som penne, tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad chardonnay.
Dopp i grytan
Dopp i grytan är en klassiker till julbordet. Tunnbröd eller vörtbröd doppas och kokas mjukt i salt skinkspad och serveras med en klick smör och/eller skinka.
Du kan använda spad från ugnstekt skinka eller kokt skinka. Gör du ugnstekt skinka så använd en stekpåse som samlar upp skinkspadet. Använder du spad från kokt skinka så kokar du ner det i en kastrull någon timme till lagom sälta.
Vill du inte ha så fett spad kan du låta det kallna och sedan plocka bort fettet på toppen innan du gör dopp i grytan.
Du kan doppa hårt tunnbröd eller vörtbröd i grytan.
I Västerbotten äts dopp i grytan till julfrukost men det kan såklart serveras när man önskar ex. innan eller till julbordet.
Man kan också smaksätta skinkspadet med någon tsk ljus soja och något krm ingefära men jag gillar när den är naturell med salt smak av skinka.
Lagar du till fler personer så behöver du ej så mycket mer spad utan mest mer bröd att doppa. Skaka då gärna av brödet med en hålslev så du sparar på spadet.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook