AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Pasta med tomatsås och salami

Pasta med tomatsås och salami Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port pasta med tomatsås och salami
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 350-400 gram pasta som spagetti, penne eller gnocchi
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram salami, ex. skivad smörgåssalami eller hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker
  • Till servering: 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning:

  1. Skala och pressa vitlök i en kastrull.
  2. Tillsätt olivolja.
  3. Skölj och strimla selleri och lägg med vitlöken.
  4. Strimla och hacka salamin.
  5. Fräs blandningen i några minuter under omrörning.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano, cayenne och socker.
  7. Låt tomatsåsen koka på medelvärme (ev. under lock så stänker det inte ner hela spisen) medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till pastan och salt det med 0,5 tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paketet ca 8-10 minuter.
  10. Riv ost.
  11. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen och servera.med riven ost. Garnera ev. med lite blad från sellerin.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta med tomatsås och salami:

Kycklingrullader med bacon
Kycklingrullader med bacon runt och fyllda med fetaost, parmesan och basilika. Här med rostad vanlig potatis eller sötpotatis; en kall fetaostsås samt sallad på färsk spenat och rivna morötter.
Du kan välja andra tillbehör efter tycke ex. klyftpotatis och tomatsås, potatisgratäng, potatismos och skirat smör, risotto osv.
Oxfilé med kantarellsås
Oxfilé med kantarellsås samt rostade rotfrukter eller klyftpotatis serverat med grönsallad med avokado, babyspenat och tomater.
Istället för rostade rotfrukter kan du ta bara potatis och laga klyftpotatis till.
Du kan oxfilén i stekpanna eller grillpanna. Det blir också mycket gott att grilla den på utegrillen. Gnid då in den med salt, peppar och olja innan.
Grillade vegetariska burgare med hirs, fetost och soltorkade tomater
Grillade vegetariska burgare för grillen med hirs, fetost och soltorkade tomater.
Hirsburgare kan du servera vegoburgare som vanligt med hamburgerbröd.
Förslag är bottenbröd, majonnäs, hackad isberssallad, hirsburgare, ketchup, rödlök, tomatskivor, jalapenos och toppa med locket.
Klyftpotatis, grillade grönsaker samt tzatziki passar också till vegetariska burgare.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Isterband med stuvad potatis
Isterband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva.
Hemlagad stuvad potatis med stekta isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Istället för persilja kan du ta gräslök om du vill.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås
Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Nudelsallad till grillat
Nudelsallad är speciellt gott till grillat som lax eller asiatiskt kryddade grillspett av kyckling, nöt eller fläsk.
Nudelsallad passar också bra på buffe.
I nudelsallad har man förstås nudlar men sedan kan man ha olika grönsaker i och smaksätta med olika saker. Goda grönsaker till nudelsallad är purjolök, morot, rödlök, kål, paprika, zucchini och bambuskott. Gott att smaksätta nudelsallad med är sesamolja, soja - ljus eller mörk, ostronsås, chili, hackad ingefära, vitlök, fisksås samt limesaft.
Filepasta med svamp och grädde
Filépasta. En lyxig pasta med filé, svamp, grädde och lök. Svamppastan blir god med fläskfilé, kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé eller strutsfilé.
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås
Kycklingfilé med tagliatelle och svampsås med mascarponeost. Mascarpone är en färskost från Italien som kan ersättas med vanlig naturell färskost.
Köp helst fin kravmärkt kyckling som majskycklingfiléer, gärna med skinn.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pasta med mögelostsås
Pasta med mögelostsås. En god vegetarisk pasta. Vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen
Rågbullar med rågsikt
Rågbullar med rågsikt. Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt. Bakta med köpt rågsurdeg, jäst och crème fraiche eller yoghurt.
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två ihopsnurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Rövargodis
Rövargodis. En god slags god \"smet\" som endast består av tre ingredienser - socker, smör och havregryn.
Gott och mycket enkelt att laga vid vandring på stormkök eller hemma - då kan du ha vaniljglass till.
Vinägrett vinägrettsås
Vinägrett eller vinägrettsås. Recept på klassisk salladsdressing till all sallad som grönsallad, tomatsallad, råkostsallad, bönsallad men också att marinera ex. grillade grönsaker som paprikor, kokta morötter, kokt potatis (potatissallad) eller pasta (pastasallad). När du gör en vinägrett så hänger allt på ingredienserna - desto godare olja och vinäger desto godare och finare vinägrett. Vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja som du smakar av med salt och peppar. Ska du ha fler gäster eller buffe så rekommenderar jag att du blandar en hel flaska vinägrett direkt (vinägrett håller sig länge). Skakas innan servering.
Andra goda ingredienser i vinägrett är lite finhackad gul, röd eller schalottenlök; lite pressad vitlök; någon tsk honung; tärnad paprika; hackade kryddor som persilja, basilika, gräslök eller dill; eller fransk senap (senapsdressing god med lite honung).
Du kan byta vinäger mot citron- eller limesaft. Ibland är det gott att blanda vinäger och citron. Smaka på det du lagar om det behövs mer vinäger, salt, peppar eller kanske lite sött som socker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Pumparisotto risotto med pumpa
Pumparisotto. En god risotto smaksatt med pumpa. God som vegetarisk rätt med riven parmesan eller tillbehör till grillade grönsaker, kyckling, fisk eller kött.
Servera gärna ett gott bröd till risotton.
Garnera gärna med skalade gröna pumpafrön (köps i affären). Eller skala fröna från pumpan men det är rätt pilligt.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Bovetegröt glutenfri gröt
Bovetegröt. Gröt av bovete är glutenfri och kan ätas av glutenintoleranta samt andra då det är en god och nyttig gröt. Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook