AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pasta med tomatsås och salami

Pasta med tomatsås och salami Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port pasta med tomatsås och salami
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 350-400 gram pasta som spagetti, penne eller gnocchi
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram salami, ex. skivad smörgåssalami eller hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stav selleri
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker
  • Till servering: 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning:

  1. Skala och pressa vitlök i en kastrull.
  2. Tillsätt olivolja.
  3. Skölj och strimla selleri och lägg med vitlöken.
  4. Strimla och hacka salamin.
  5. Fräs blandningen i några minuter under omrörning.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano, cayenne och socker.
  7. Låt tomatsåsen koka på medelvärme (ev. under lock så stänker det inte ner hela spisen) medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till pastan och salt det med 0,5 tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paketet ca 8-10 minuter.
  10. Riv ost.
  11. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen och servera.med riven ost. Garnera ev. med lite blad från sellerin.


 

Fler recept ur samma kategori som Pasta med tomatsås och salami:

Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Dumplings med fläsk
Dumplings eller wontons med fläsk. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med oxfärs istället för fläskfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för fläskfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.
Linsgryta
Linsgryta. Recept på snabb, god och enkel linsgryta.
Linser är rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. En riktig GI-gryta om du utesluter potatisen. Linsgryta ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt.
Du kan göra linsgrytan matigare genom att ha i andra grönsaker som blomkål, broccoli, strimlad kål osv efter tycke.
Servera linsgrytan som den är med gott bröd. Ev. med en klick matyoghurt på toppen. Eller med stekta quornfiléer, halloumi eller tärnad tofu samt couscous, råris, quinoa, potatis, matvete eller pasta. Nötter, rostade pumpafrön och russin är gott att toppa grytan med.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Julsylta
Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.
Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Wrap tortillarulle med rostbiff
Tortillarulle eller wrap med rostbiff, vitlöksdressing och sallad.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Pastasallad med kyckling och curry
Pastasallad med kyckling och curry. Snabb och god pastasallad till picknick, sommarlunch eller buffé. Pastasallad på grillad kyckling, pasta, yoghurtsås med curry samt grönsaker som cocktailtomater, majs, paprika, gurka och rödlök.
Till pastasallad kan du självklart välja grönsaker efter tillgång och smak. Strimlad purjolök, vårlök, riven morot, strimlad selleri, kokt kall broccoli, kokt kall blomkål osv är gott i denna pastasallad.
Pastasalladen går bra att förbereda innan till både bjudmat, picknick och lunch.
Förvara pastasalladen i kylen eller i kylväska med kylklamp vid picknick om den inte ska ätas inom 2-3 timmar.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Rabarberpaj med kokos
Rabarberpaj med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Älggryta med kantareller och grädde
Älggryta med kantareller och grädde. En mustig viltgryta grädde, svamp och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.
Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.
På bilden är det kantarellröra samt tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.
Revbensspjäll med coleslaw
Revbensspjäll med coleslaw, grillad majs, rostad potatis och grönsallad.
Gott med tjocka revben även kallade grillklubba av bogrevben. Det går att laga med tunna revben också men räkna då med mer revben per portion (då det är mest ben).
Fläskbuljongen kan du spara och koka kålsoppa med.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fyllda skinkrullar Serrano tapas
Fyllda skinkrullar av Serranoskinka med färskost och torkad aprikos som blir små tapas tilltugg.
På spanska heter skinka jamon och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela Europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
Stekt svamp
Stekt svamp. Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept.
Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja.
Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg.
Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.
Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.
Laxpasta med pesto och rökt lax
Laxpasta med pesto och rökt lax är en enkel och god pasta men ändå rätt lyxig. Du kan också ha i en burk creme fraiche eller grädde för en krämigare sås.
Vidare kan du ha i lite färsk eller tinad spenat samt riven ost som parmesan eller grano padano.
Istället för persilja kan du ha i hackad basilika eller dill.
Vintips till är ett vitt vin av druvan Chardonnay, gärna ekfatslagrat.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Tagliatelle med kyckling och tomatsås
Tagliatelle med kyckling och tomatsås. God pasta till vardags eller helg.
Istället för tagliatelle kan du ta spagetti, skruvar eller valfri sorts pasta.
Fasolada grekisk bönsoppa
Fasolada är en grekisk bönsoppa med vita bönor, grönsaker, vitlök, tomat och olivolja. Vegetarisk, billig och god.
Fasolada kan göras på flera vis men innehåller alltid bönor, oftast vita bönor samt tomat, vitlök, lök, morot, selleri, persilja och lagerblad. Vid servering så toppar man ofta fasoladan med god olivolja. Vidare serverar man bröd till - gärna ett rustikt surdegsbröd.
Bönsoppan är lite av Greklands nationalrätt.
Godast blir soppan med torkade vita bönor men man kan också fuska och ta konserverade. Istället för hela skalade tomater kan du skala färska tomater och hacka eller ersätta med tomatpuré.
Kokar du med torkade vita bönor så kan du dubblera receptet och spara soppan i kyl eller frys så har du fasolada ett tag.
Kräftstjärtar med pasta
Kräftstjärtar med pasta i gräddig pastasås. Enkel och snabb att laga. Passar till vardags- eller helgmiddag.
Spenat eller hackad gräslök är också gott i. Pastan kan även garneras med riven parmesan. Vittvinet kan ersättas med några msk vitvinsvinäger samt vatten.
Gott med ett bröd samt en sallad av avokado, babyspenat samt cocktailtomater till (tillsätt lite olivolja, vinäger samt salt till salladen).
Vintips till är ett vitt fylligt vin ex. en Rioja, Bourgogne, Chardonnay eller Chablis.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook