Carbonara med creme fraiche

Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan, salladslök och ärtor.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Till Carbonara tycker jag spagetti är godast men man kan ta valfri pasta.
Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk sk pancetta.

4 portioner carbonara med creme fraiche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • ca 300 gram tärnat bacon eller stekfläsk
  • 1 pkt salladslök eller 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl creme fraiche, kokbar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 6 äggulor
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 40 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  4. Koka under tiden spagettin.
  5. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i den i pannan med bacon eller fläsk.
  6. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  7. Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna eller i en skål.
  8. Riv parmesan eller grana padano fint.
  9. Rör i creme fraiche med bacon och fläsket samt värm upp. Smaka av med salt.
  10. Häll av spagettin och blanda med creme fraiche-blandningen samt ärtorna. Nu kan du servera carbonaran från en stor kastrull eller lägg upp portionsvis på tallrik.
  11. Serverad i kastrull: blanda i äggulorna, rikligt med svartpeppar och riven ost.
  12. Serverad på tallrik: fördela i djupa tallrikar och placer en äggula (utan skal) på toppen av varje portion.
  13. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över riven ost.
  14. Servera spagetti carbonaran - gärna med ärtor och babyspenat samt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer