Pasta med musslor

Pasta med musslor, grädde, vitlök och oregano. Musselpastan är god till fest om du använder musslor med skal men det går också bra med frysta musslor utan skal till vardags.
Räkna ca 1 kg musslor med skal till fyra portioner.
Varianter på smaksättning är några gram saffran eller 0,5 tsk curry. Hackad bladpersilja och färsk oregano är också fint i pastan.

4 portioner pasta med musslor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som castellane, penne, spagetti, skruvar, gnocchi, trofie eller valfri sort
  • 500 gram musslor utan skal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Tina ev. frysta musslor utan skal. Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
  2. Koka upp vatten till pastan.
  3. Börja koka pastan enligt paket 8-12 minuter beroende på sort. Tillsätt någon halv tsk salt och några droppar olivolja. Rör om.
  4. Riv osten.
  5. Skala och hacka vitlöken fint.
  6. Fräs den i oljan med chilin.
  7. Tillsätt musslorna. Använder du musslor med skal så använd en stor kastrull och koka upp dem under lock tills alla öppnat sig. Ev. musslor som ej öppnat sig slänger du.
  8. Tillsätt grädde och vitt vin samt koka upp.
  9. Smaka av med oregano, salt och peppar.
  10. Häll av pastan och blanda med musslorna samt såsen. Tycker du att det blir för mycket musselskal så kan du ta två tredjedelar av musslorna ur skalen innan du blandar allt och bara spara några musslor med skal att synas i pastan.
  11. Garnera med riven parmesan eller grana padano.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer