Pasta med tomatsås och skinka

God skinkpasta med tomatsås. Istället för kokt eller rökt skinka blir detta en god resträtt på överbliven julskinka.

4 portioner pasta med tomatsås och skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, gnocchi eller penne
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 300 gram kokt eller rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela eller krossade tomater
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm timjan
  • 60 gram ruccola (valfritt)
  • 1 dl hyvlad parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Skala och hacka löken och lägg i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja samt pressad vitlök.
  3. Tärna skinkan och tillsätt den tillsammans med chilin.
  4. Fräs allt i någon minut och rör då och då.
  5. Rör i tomatpuré.
  6. Öppna tomaterna och häll i dem. Hacka sönder de hela tomaterna om du använder sådana. Koka upp. Rör om.
  7. Rör i vinäger, socker, salt, svartpeppar, timjan och basilika. Smaka av med ev. mer av ovan.
  8. Låt tomatsåsen med skinkan puttra tills pastan kokat klart.
  9. Häll av pastan och blanda den med tomat- och skinksåsen i en stor skål med en pastaslev.
  10. Skölj ruccola och servera i pastan eller vid sidan.
  11. Skiva gärna över parmesanost eller grana padano vid servering. Du kan också lägga på lite extra strimlad skinka. Ketchup funkar också till pastan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer