Pastasallad med svamp, ärtor och bacon

En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.

5 portioner pastasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gnocchipasta eller valfri pasta
  • 2 pkt bacon i tärningar (à 140 g)
  • 1 pkt ärtor (à 250 g)
  • 10 champinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3 droppar tryffelolja

Tillagning

  1. Koka pastan i saltat vatten enligt paket. Förbered resten under tiden.
  2. Koka upp ärtorna i lite vatten i en kastrull eller mikro. Ställ åt sidan.
  3. Fräs baconbitarna i en panna. Häll av fettet efter ett tag. Stek dem knapriga i några minuter och ställ åt sidan.
  4. Skölj och tärna svampen.
  5. Skala och hacka lök samt vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök i en kastrull och tillsätt olivolja och svamp. Fräs och rör då och då. Sätt på lock och svamparna vätskar sig.
  7. Strö över vetemjöl och rör om.
  8. Tillsätt grädden och rör om. Koka upp och låt småkoka några minuter. Rör i crème fraiche, soja och ev. tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skölj pastan kall.
  10. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen. Innan det är dags att äta eller ta med pastasalladen så blandar du ihop den kalla pastan med svampsåsen, ärtorna och baconen i en stor skål eller bunke.
  11. Pastasalladen är klar att servera på fat eller bunke till buffé, middag, grill eller picknick.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer