Lasagne med ostsås

Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.

9 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 700 gram oxfärs
  • 150 gram salami
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 5 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 2 rivna morötter (valfritt)
  • 1 sats bechamelsås
  • 650 gram lasagneplattor
  • Sås: 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Hacka löken, ta ur kärnorna på chilin och hacka den, skiva och hacka salamin och pressa vitlöken.
  2. Fräs köttet i en stor tjockbottnad gryta i lite olivolja.
  3. Tillsätt lök, chili, salami samt vitlök. Dela köttet med en slev eller trägaffel. Stek några minuter.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt tomaterna och låt koka minst 30 minuter. Lägg ett lock över om det stänker för mycket.
  5. Gör bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  6. Lägg ett tunt lager bechamelsås i botten på långpannan. Lägg sedan ca 8 pastaplattorna plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  7. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelen.
  8. Upprepa en gång.
  9. Toppa med pastaplattor, bechamel och riven ost.
  10. Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Det kan gå snabbare på 40 minuter om fyllningen är kokhet när lasagnen läggs ihop.
  11. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer