AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Pastasås med skinka eller kassler

Pastasås med skinka eller kassler Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port pastasås med skinka eller kassler
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 17 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta som spagetti
  • 200 gram rökt skinka eller kassler
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 1 krm svartpeppar
  • Också gott till: 1 huvud broccoli (låt koka med pastan 4 minuter)
  • 1 riven morot
  • 1 pkt cocktailtomater
  • Riven ost som parmesan eller grana padano

Tillagning:

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Vill du ha i broccoli i din pasta så delar du den i buketter. Om du vill kan du hacka med stammen också. minuterna.
  3. Pastasåsen: skala och hacka lök.
  4. Skär skinka eller kassler i tärningar.
  5. Koka pastan enligt paketet. Koka med broccolin de sista fyra minuterna.
  6. Fräs lök och skinka eller kassler i olivolja några minuter.
  7. Tillsätt pressad vitlök samt cayennepeppar om du gillar det.
  8. Tillsätt crème fraiche och mjölk. Koka upp pastasåsen.
  9. Häll av pastan och blanda ihop allt i kastrullen.
  10. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  11. Du kan också ha på finriven morot samt ost på slutet. Halverade cocktailtomater är gott till också.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastasås med skinka eller kassler:

Pasta med räkor i tomatsås
Pasta med räkor i tomatsås och riven ost. En god och enkel lunch eller middag. Du kan välja valfri pasta - jag gillar spagetti eller penne till denna rätt.
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt jasminris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Stekta fläskkotletter
Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ceasardressing med ägg och sardeller
Ceasardressing med ägg, sardeller, parmesan, vitlök och worcestersås. Ceasardressing eller ceasarsås serveras oftast till ceasarsallad som är en sallad med plockad romansallad, brödkrutonger, riven parmesan och knaperstekt bacon.
Ceasardressing är också god till grillat kött, fisk, kyckling, rostad potatis, rostade rotfrukter osv.
Hamburgerdressing
Hamburgerdressing. Hemgjord hamburgerdressing. Blanda majonnäs, chilisås och bostongurka och gör enkelt din egen dressing till din hamburgare.
Gott i är också finhackade pickles av morot, blomkål, syltlök och gurka (uteslut då bostongurkan).
Vidare kan man ha i en pressad klyfta vitlök för en vitlöksdressing. Gillar du hetare dressing så tar du i något krm cayennepeppar eller några droppar tabasco.
Någon msk Ajvar (paprikaröra) är också gott att blanda i dressingen.
Basilikaolja
Basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter. Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Se alla recept ur kategorin Såser
Pytt i panna med kassler GI LCHF
Pytt i panna med kassler GI LCHF. En pytt utan potatis med grönsaker, soltorkad tomat, bönor och kassler.
Du kan variera innehåll i pytten och ha andra grönsaker, bönor och linser med lågt kolhydratinnehåll ex: tärnad zucchini, paprika, blomkål, spenat, vitkål, rödkål, grönkål, röda eller gröna linser, vita bönor, sojabönor, svarta bönor osv.
Pytten kan serveras med stekt ägg om du önskar. Inlagda rödbetor tror jag är lite för mycket socker för GI och LCHF dock.
Uteslut majsen om du är mycket noga med din GI eller LCHF kost.
Ska du laga vanlig pytt i panna med kassler så tar du och steker hackad lök med tärnad kokt potatis samt tärnad kassler samt smakar av med salt och peppar.
Pasta med kassler och broccoli
Pasta med kassler, broccoli och purjolök. En god, enkel och snabb pasta med kassler.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Se alla recept ur kategorin Kasslerrecept
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche
Pasta med kycklingfilé, purjolök och crème fraiche samt riven parmesan är en god och enkel pasta som är snabblagad.
Om du vill kan du ta smaksatt crème fraich ex. örter och vitlök. Gillar du grädde kan du ha i 2,5 dl istället för en burk creme fraiche.
Färsk spenat, frästa champinjoner och hackad soltorkad tomat passar också i denna pasta.
Pasta koktider för pasta, koka pasta
Pastakoktider. Koktider och hur du kokar olika sorters pasta som spagetti, gnocchi, penne, farfalle, fusilli, tortiglioni, pipe rigate, pastaskruvar, fullkornspasta, pastarör, pastafjärilar, pastamakaroner, makaroner, tagliatelle, papardelle mm.
Bra om du slängt paketet där koktiden står. Koktiderna kan variera mellan märke. Nedan koktider är för Barilla som jag tycker gör bra pasta.
För att få god kokt pasta kan man tänka på den italienska 10-100-1000 regeln - alltså 10 delar salt, hundra delar pasta och 1000 delar vatten. Dock behöver du inte så mycket salt enligt min mening - ta en till två teskedar högst i en stor kastrull vatten. Poängen är att man ska koka pasta i rikligt och väl saltat vatten samt några droppar olivolja. Olivoljan hindrar pastan från att klibba ihop samt att koka över.
Koka gärna upp vattnet i en vattenkokare eller thekokare först så sparar du el.
Smaka alltid på pastan när den börjar närma sig så känner du om den har lagom tuggmotstånd och är al dente - som italienarna säger. Pastan ska alltså ha tuggmotstånd.
Ska du koka pasta att spara till ex. pastasallad så skölj den kall direkt och blanda med lite olivolja så klibbar den inte ihop.
Varmhåller du billigare pasta så blir den degig och kass rätt snabbt - pasta med högre kvalitet som Barilla håller då spänsten längre.
Penne pasta med viltfile, svamp och grädde
Penne pasta med viltfilé, svamp, grädde och lök samt vitlök.
Passar att laga på älgfilé, renfilé, hjortfilé eller vildsvinsfilé med mera.
Blir också god med annan pasta som tagliatelle, spagetti, gnocchi eller fjärilar.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Pasta med kalkon, svamp och grädde
Pasta med kalkon, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till.
Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Tagine med biff
Tagine med biff. Marockansk gryta med nötkött, Ras el hanout (marockansk kryddblandning), katrinplommon, kikärter och zucchini.
15 timmar låter länge men då är en natt marinering av kött inräknad samt 2,5 timmars koktid då taginen sköter sig själv.
Servera med couscous, harissa (chilipasta blandad med olivolja) samt hummus och bröd - gärna arabiskt platt bröd.
Laga helst grytan i en tagine men en vanlig stekgryta med lock går också bra.
Ras el hanout betyder på arabiska ungefär - Det bästa från affären - och är en kryddblandning med de bästa kryddorna som säljaren har att erbjuda. Blandningen varierar därför och receptet här är en variant som blir mycket god till tagine och grytor.
Istället för korianderfrön kan du ta mald koriander.
Biffköttet kan bytas mot grytbitar av lamm vilket också blir mycket gott.
Använder du segare styckdel som ytterlår kan du få koka någon halvtimme extra.
Smulpaj
Smulpaj med äpplen. Superenkel och god äppelpaj.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pasta med zucchini, svamp och chili
Pasta med zucchini, svamp, chili och vitlök. En god och nyttig vegetarisk eller vegan pasta.
Zucchini är italienska för engelskans squash.
Passar utmärkt att laga på blandad matsvamp ex. om du har en blandad svampskörd med kantarell, trattkantarell eller annan matsvamp. Här har jag lagt till lite köpta goda skogschampinjoner för att dryga ut.
Rhode Islandsås
Rhode Islandsås som är en god svagt rosa sås eller dressing till sallad, skaldjur, fisk, rökt fisk eller dip.
Majonnäs och gräddfil blandas med chilisås och smaksätts med tabasco och salt. Du kan också ersätta gräddfilen med matyoghurt eller enbart ta matyoghurt för en smalare men mycket god Rhode Islandsås.
Konjak eller brandy kan man också ha i - speciellt om såsen är till skaldjur.
Fyllda skinkrullar Serrano tapas
Fyllda skinkrullar av Serranoskinka med färskost och torkad aprikos som blir små tapas tilltugg.
På spanska heter skinka jamon och liknar den lufttorkade parmaskinkan, som ju faktiskt finns i olika varianter över hela Europa. Titta efter jamon serrano (bergsskinka) eller jamon iberico.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat

Gilla oss på Facebook