AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Pastasås med skinka eller kassler

Pastasås med skinka eller kassler Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 9)
4 port pastasås med skinka eller kassler
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 12 min
Klart på: 17 min

Ingredienser:

  • 400 gram pasta som spagetti
  • 200 gram rökt skinka eller kassler
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl kokbar crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 huvud broccoli (låt koka med pastan 4 minuter)
  • 1 riven morot
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano

Tillagning:

  1. Börja koka upp vatten till pastan.
  2. Vill du ha i broccoli i din pasta så delar du den i buketter. Om du vill kan du hacka med stammen också. minuterna.
  3. Pastasåsen: skala och hacka lök.
  4. Skär skinka eller kassler i tärningar.
  5. Koka pastan enligt paketet. Koka med broccolin de sista fyra minuterna.
  6. Fräs lök och skinka eller kassler i olivolja några minuter.
  7. Tillsätt pressad vitlök samt cayennepeppar om du gillar det.
  8. Tillsätt crème fraiche och mjölk. Koka upp pastasåsen.
  9. Häll av pastan och blanda ihop allt i kastrullen.
  10. Smaka av pastasåsen med salt och svartpeppar.
  11. Du kan också ha på finriven morot samt ost på slutet. Halverade cocktailtomater är gott till också.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastasås med skinka eller kassler:

Kycklingsmörgås med curry
Kycklingsmörgås med curry, tomat, sallad och rödlök. Fyllda bröd med grillad kyckling, grönsaker och yoghurtsås med curry.
Du kan använda valfritt bröd som ex. ciabatta, baguettebröd eller surdegsbröd. På bilden har jag använt Samonbröd som finns på arabiska bagerier.
Sötsur vegetarisk quorngryta
Sötsur vegetarisk quorngryta med grönsaker, matyoghurt, ris, grönsallad och ev. bröd. Quorn, paprika, svamp, salladslök i sötsur tomatsås smaksatt med chili och vitlök. Gott med ris och sallad till.
Du kan variera grönsakerna i grytan ex. passar gul lök i grova bitar, slantad morot, strimlad kål, blomkål mm.
Du kan ersätta quorn med kycklingfilé om du ej vill laga vegetariskt.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Nachos med hemgjord salsa
Nachos med hemgjord salsa av tärnade tomater, färsk koriander, lök, hackad persilja, vitlök samt chili.
God dippsås att dippa nachos i som tilltugg innan maten eller ha som tomatsalsa och tillbehör till tex mex, tortillas, grillat, på buffé eller vardags.
Du kan välja färsk chili efter smak. Vidare kan man ta 2 tsk tabasco eller annan het chili eller chilisås.
Istället för tomater på burk kan du tärna 400 gram färska tomater. Eller blanda och ha lite krossade tomater och lite hackade färska tomater.
Köttfärssås med rödvin
Köttfärssås med rödvin, tomat, grädde, vitlök, chili och örter.
En smakrik köttfärssås som är god med riven parmesan.
Grönsallad, dressing och bröd är gott till.

Se alla recept ur kategorin Såser
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Du kan laga med ananasringar på burk (200 gram) eller med färsk ananas. Då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Pastasås med skinka eller kassler
Pastasås med skinka eller kassler. Snabb skinkpasta med rökt skinka eller kassler. Här med lite extra grönsaker och vitlök.
Kassler med Mimosasallad
Kassler med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god rätt med Mimosasallad på färsk frukt.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt. Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Se alla recept ur kategorin Kasslerrecept
Spagetti Carbonara
Spagetti Carbonara är en klassisk italiensk pasta med fläsk och grädde samt nymalen svartpeppar på toppen.
Carbonara betyder sotarhustruns spagetti och syftar på svartpepparn på toppen som liknar sot.
Carbonara blir också gott med bacon.
2 dl ärtor blir också gott i spagetti carbonara.
Gott i är också att fräsa med en liten en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Spagetti med pesto pastapesto
Spagetti med pesto är enkelt, gott och snabbt. Använd köpt pesto eller gör egen. Självklart är här ett recept på egen pesto också.
Detta recept med pesto är gott med spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta. Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Pesto är en italiensk röra av malda nötter, olivolja, vitlök och basilika. Kan köpas färdig men blir mycket god hemgjord. Pinjenötter är tyvärr rätt dyra. Jag brukar använda mandel, valnötter eller solrosfrön.
Tomatsallad, rårivna grönsaker som morot, rotselleri och zucchini samt avokado är gott till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Spagetti med kycklingfärssås
Spagetti med kycklingfärssås smaksatt med vitlök, örter och grädde. Pastasås med kycklingfärs.
Servera med riven ost som parmesan eller grana padano. Hackad bladpersilja är gott på också. Vitlöksbröd är gott till pastan.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Laxburgare
Laxburgare. Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt.
Servera som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.
Laxburgarna passar bäst att steka då de är lite för lösa för grillgaller. Men har du ett tätt galler så funkar det utmärkt att grilla laxburgarna om du oljar in gallret innan. Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen.
Spenatbullar
Spenatbullar. Goda bullar med spenat och rågsikt. Bullarna är godast nybakta men de går också att frysa.
Pumpasoppa med curry
Pumpasoppa med curry i indisk stil med smak av garam masala som passar mycket bra ihop med pumpa.
Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Curry och garam masala ger en fyllig smak till pumpasoppa men kan ersättas av ex. av en halv tsk örtkryddor som timjan och rosmarin. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg.
God soppa att göra på överbliven pumpa från Halloween men godast blir pumpasoppa på sk Butternutchpumpa.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp
Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.
Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.
Chokladsås
Chokladsås. Recept på enkel, snabb och god chokladsås. Chokladsås lagar du av socker, vatten och kakao.
God till glass, sviss, banana split osv. Vill du lyxa till chokladsåsen så byter du ut hälften av kakaopulvret mot 100 gram fin mörk choklad som du bryter i bitar och på låg värme rör ut i såsen efter att du kokat ihop sockret, kakaon och vattnet.
Grädde eller mjölk kan du också ha i istället för vatten om du önskar.
Antipasti Italienska smårätter
Antipasti är italienskt småplock till förrätt eller buffé. Gott till är ett nybakt bröd som focaccia, grissinis eller rostade crostinis.
Perfekt om matarga maffian kommer på besök.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Mandelkakor
Mandelkakor som är enkla och goda att baka på mandelmassa och äggvitor.
Du kan också ha någon droppe bittermandelolja samt garnera mandelkakorna med sockerglasyr. Glasyr kan du blanda av 2 dl florsocker, 2 msk vatten och 1 droppe karamellfärg. Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
Tzatziki utan vitlök
Tzatziki utan vitlök. I bland passar det inte med vitlök till maten och då kan man göra en creme fraiche sås med riven gurka, olivolja, vinäger, salt och peppar istället.
Passar till det mesta som god, snabb, kall och enkel sås.
Vill du ha en vegan sås så använd Oatly fraiche.
Räkna med en stor halv eller liten hel gurka.
Päron med mintchoklad After Eight
Päron med mintchoklad After Eight. En klassisk dessert med inkokta eller konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Du kan som nedan koka in färska päron eller köpa 8 konserverade halvor på burk.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat

Gilla oss på Facebook