Hemlagad pasta tagliatelle med pesto

Hemlagad pasta som tagliatelle med pesto. Hemgjord pasta tagliatelle är en höjdare. Här med hemgjord pesto.
Pesto finns att köpa klar också liksom färsk pasta, då kan du sluta läsa nu och gå till affären.En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.
Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden är 2-3 minuter.
Pasta kan du förvara i kylen och använda lite i taget efter hand.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner hemlagad pasta

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Pestor: 2 dl färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl färsk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Pasta: Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen absolut inte går ihop.
  4. Knåda i 10 minuter.
  5. Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme.
  6. Du kan också göra degen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg och låt vila.
  7. Forma degen till en rektangulär rulle.
  8. Skär ca en cm breda skivor i taget och täck över resten av pastadegen.
  9. I PASTAMASKIN: kör biten igenom en pastamaskin. Kavla först på tjock vals och gå sedan ned på tunnare och tunnare vals. Du får längre och tunnare bit pasta.
  10. FÖR HAND: du kan också kavla ut pastan på mjölat bakbord för hand. Vill du göra tagliateller så rullar du ihop degen likt en rulltårta och skär i 0,5 cm tunna skivor som blir strimlor likt tagliatelle.
  11. PESTO: Lägg basilika och vitlök i matberedare och kör ett par varv tills ingredienserna blandats.
  12. Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade och det hela är en enda röra - en pesto. Smaka av med salt och peppar.
  13. KOKA FÄRSK PASTA: koka upp väl saltat vatten, 1 tsk per liter, och koka pastan i rikligt med pastavatten i 2-3 minuter. Ta upp och häll av i durkslag.
  14. Blanda den nykokta pastan med peston i en kastrull eller panna och servera direkt. Toppa gärna med extra riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer