Tomatsoppa med risoni och parmesan

God vegetarisk soppa till lunch eller middag. Lätt och billig att dubbla och laga till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner tomatsoppa med risoni

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 2 pkt eller burkar passerade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad basilika eller 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad paprika
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 150 gram risoni pasta
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 dl finriven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i en stor kastrull i olivoljan under omrörning någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt passerade tomater samt ca 5 dl vatten.
  5. Låt koka upp samt rör i kryddor som basilika, salt, peppar, timjan, paprika, garam masala eller curry. Hit kan du förbereda och låta tomatbasen stå och puttra på låg värme - desto längre den puttrar desto godare blir den ca 1 timme är lagom. Men den blir också god direkt.
  6. Tillsätt risono pasta och koka ytterligare 10 minuter. Rör då och då.
  7. Smaka av med vinäger, socker, hälften av den rivna osten samt ev. salt och peppar. Du kan spä soppan med lite vatten om du tycker att den blivit för tjock. Den tjocknar något med risoni pastan.
  8. Tomatsoppan med risoni är klar att serveras med riven ost i en skål bredvid samt ett gott bröd som ex. baguette eller focaccia.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer