Färsk pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle

Färsk pasta. Hemgjord pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle.
Lättast är det att kavla ut pasta med en pastamaskin. Det går också att kavla ut pastan för hand. Färsk pasta ska vara nån millimeter tjock.
Färsk pasta kan du använda till tagliatelle, lasagne, tortellini och ravioli. Koktiden är 2-3 minuter. Färsk pastadeg kan du förvara i kylen och använda efter hand. Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Färsk pasta är lätta att koka för länge så doppa den bara i rikligt med saltat kokande vatten i någon till några minuter. Serveras direkt.

4 portioner färsk pasta

 • Förberedelse: 1 tim 15 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

 • 2 dl durumvetemjöl
 • 1 msk olja
 • 1 ägg
 • 1 äggula
 • 1 msk vatten
 • 0,5 tsk salt

Tillagning

 1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
 2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
 3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går att knåda ihop och är för smulig.
 4. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
 5. Slå in pastadegen i plastfolie och låt den vila i en timme i kylen.
 6. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
 7. Forma degen till en avlång fyrkant - likt en liten limpa.
 8. Skär 3 cm breda skivor som du sedan arbetar ut i pastamaskinen eller kavlar ut med kavel på mjölat bakbord.
 9. Med pastamaskinen börjar du med en tjock bit och kavlar på största steget på maskinens kavel och arbetar dig sedan ner steg efter steg tills du har en lång och tunn bit pasta. Ha gärna en mjölat bricka under pastamaskinen.
 10. Nu kan du använda den kavlade pastan och skära den till lasagnebitar eller köra den i pastamaskinen till tagliatelle eller annan pasta.
 11. Kavlar du för hand så använder du en kavel och mjölat bakbord och kavlar ut pastan till ca 1,5 mm tjocklek. Skär sedan lagom bitar till lasagne eller rulla ihop pastan med mjöl till en rulle som du sedan skär i strimlor så att du får tagliatelle.
 12. Lägg upp pastan och luckra upp den med mjöl samt lägga att torka. Helst upp till en timme innan kokning. Då håller pastan ihop bättre. Men man kan också koka den direkt.
 13. Ska du koka tagliatelle eller annan pasta kokar du den i en stor gryta med mycket vatten som är väl saltat ca 1-2 tsk salt per liter vatten. Pastan kokar klart på 2-3 minuter. Akta så att du inte kokar den för mycket eller för lite.
 14. Färsk kokt pasta serveras direkt. Vänd gärna ner den i pastasåsen direkt efter kokning. Exempelvis kan du ha såsen i en stor traktörpanna eller panna med höga kanter och sedan försiktigt vända runt pastan och sedan servera direkt.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer