Hembakt baguette

Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda.
Bry dig inte om att den lösa baguettedegen gör att formen på dessa baguetter inte blir som köpebaguetter utan mer knotiga bröd. Gästerna kommer inte att tveka att det är hembakta baguetter iaf :).
Servera gärna hemgjorda baguetter med god färskost - kankse smaksatt med vitlök eller örter. Eller smör blandat med rödbetor och salt; eller smör med vitlök - vitlökssmör osv.

2 hembakta baguetter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten, 37 grader, fingervarmt
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
  3. Jäs baguettedegen minst 40 min under duk på varm plats.
  4. Sätt ugnen på max värme, gärna 300 grader annars 250 grader.
  5. Mjöla en plåt och häll varsamt ut den väljästa degen på plåten.
  6. Klyv den med en kniv och rulla och flytta varsamt ihop två levar utan att trycka så att degen faller ihop. De kommer inte att vara formade som köpta baguetter men lita på receptet - dessa något deformerade baguetter blir jättegoda.
  7. Släng in en halv deciliter vatten i ugnen och stäng luckan.
  8. Vänta 15 sekunder och sätt in plåten med baguetterna.
  9. Grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter tills baguetterna fått fin färg.
  10. Ta ut och låt svalna något på bakplåten.
  11. Njut av baguetterna. Du kan servera dem hela att bryta eller skära i grova skivor eller bitar.
  12. Gott till baguetter är ex. färskost (kanske smaksatt med vitlök eller örter). Rödbetssmör eller vitlökssmör passar också till baguette.
E-mail
Medel: 4.4 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer