Pastasallad med kyckling och pesto

Introduktion och förberedelse

Kall kyckling med kokt pasta smaksatt med pestosås blir enkel och god pastasallad.

Kan serveras varm, ljummen eller kall som pastasallad.

Räkna ca 3 stekta kycklingbröst eller en grillad kyckling.

Gör egen pesto eller köp färdig på burk.

Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.

Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och stekt kyckling.

Låt alla ingredienser kallna innan du blandar dem till pastasallad. Förvara kallt.

Vill du laga pastasalladen en stund innan du äter den så tänk på att använda pasta av bra kvalitet som ex. Barilla. Billigare pasta blir lätt svampig och överkokt om den får stå.

5 portioner pastasallad med kyckling och pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 g pasta som ex. penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi
  • 1 rödlök
  • 1 dl kalamata oliver
  • 15 cocktailtomater eller 1 stor kvisttomat
  • 150 g fetaost
  • 3 kycklingfiléer eller 1-0,5 grillad kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 40 gram blandad sallad (valfritt)
  • 1,5 dl pesto
  • Hemgjord pesto: 0,5 dl pinjenötter
  • 20 blad basilika
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 25 g riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Köp färdig pesto eller gör egen genom att: lägga alla ingredienser till peston i en mixer och mixa 20 sekunder.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna, banka ut dem lätt och bryn dem runt om i olivoljan. Sänk till medelvärme och täck över med lock eller folie. Låt steka sakta i 10 minuter.
  3. Du kan också grilla en hel eller halv kyckling i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Dela kycklingbrösten i 2 delar var, låren i två delar samt skär av vingarna, lägg i en stekpanna och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk soja, 0,5 tsk rosmarin samt 2 krm salt. Ta ut och låt svalna.
  4. Koka under tiden pastan al dente enligt paketet. Häll av i durkslag och skölj kall. Lägg i en stor skål.
  5. Skala, dela och skiva rödlöken.
  6. Dela tomaterna.
  7. Skär fetaosten i tärningar eller smula den.
  8. Skär kycklingköttet i tärningar (plocka köttet från benen om du grillat kycklingen i delar).
  9. Blanda pastan med peston, rödlök, tomater, ost, oliver, olivolja, vinäger, hackad persilja och kyckling i skålen. Smaka av med salt, vitpeppar samt ev. mer vinäger.
  10. Blanda i lite sköljd blandad sallad på slutet om du önskar.
  11. Servera pastasalladen med gott bröd. Förvara kallt om den ska serveras senare.
E-mail
Medel: 3.7 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 640 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25