AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Pastasallad med kyckling och pesto

Pastasallad med kyckling och pesto Pastasallad med kyckling och pesto. Kall kycklingpasta med pestosås blir enkel och god pastasallad.
Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och stekt kyckling.
Låt alla ingredienser kallna innan du blandar dem till pastasallad. Förvara kallt. Ska du ha salladen en stund innan du äter den så tänk på att använda pasta av bra kvalitet som ex. Barilla och koka den inte klar utan ta den någon minut innan. Pastan i pastasalladen fortsätter ju att svälla och suga åt sig fukt. Billigare pasta blir lätt svampig och överkokt.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 port Pastasallad med kyckling och pesto
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 40 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 300 g pasta som ex. penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi
  • 1 rödlök
  • 1 dl kalamata oliver
  • 15 cocktailtomater eller 1 stor kvisttomat
  • 150 g fetaost
  • 3 kycklingfiléer eller 1-0,5 grillad kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • PESTO: 1 burk pesto eller hemgjord pesto (recept nedan)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 20 blad basilika
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 25 g riven parmesanost eller grano padano
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 40 gram blandad sallad (valfritt)

Tillagning:

  1. Köp färdig pesto eller gör egen genom att: lägga alla ingredienser till peston i en mixer och mixa 20 sekunder.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna, banka ut dem lätt och bryn dem runt om i olivoljan. Sänk till medelvärme och täck över med lock eller folie. Låt steka sakta i 10 minuter.
  3. Du kan också grilla en hel eller halv kyckling i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Dela kycklingbrösten i 2 delar var, låren i två delar samt skär av vingarna, lägg i en stekpanna och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk soja, 0,5 tsk rosmarin samt 2 krm salt. Ta ut och låt svalna.
  4. Koka under tiden pastan al dente enligt paketet. Häll av i durkslag och skölj kall. Lägg i en stor skål.
  5. Skala, dela och skiva rödlöken.
  6. Dela tomaterna.
  7. Skär fetaosten i tärningar eller smula den.
  8. Skär kycklingköttet i tärningar (plocka köttet från benen om du grillat kycklingen i delar).
  9. Blanda pastan med peston, rödlök, tomater, ost, oliver, olivolja, vinäger, hackad persilja och kyckling i skålen. Smaka av med salt, vitpeppar samt ev. mer vinäger.
  10. Blanda i lite sköljd blandad sallad på slutet om du önskar.
  11. Servera pastasalladen med gott bröd. Förvara kallt om den ska serveras senare.


 

Fler recept ur samma kategori som Pastasallad med kyckling och pesto:

Köttfärsbiffar med sallad
Köttfärsbiffar med sallad. En GI-vänlig, nyttig och enkel rätt att laga. Biffarna är här serverade med grönsallad, tomat, äpplen och rödlök.
Om du dubblar eller får köttfärsbiffar över kan du frysa in dem i portionsförpackningar. Sen är det bara att ta fram och värma samt servera till valfritt tillbehör.
Här är ett förslag på sallad - du kan välja annat grönt till salladen efter tycke. Gott är bla isbergssallad, avokado, råriven morot, olika kokta kalla bönor eller linser, gurka, skivade champinjoner, råriven rotselleri, strimlad röd- eller vitkål, riven zucchini, rårivna rödbetor med mera. Senapsdressing, asiatisk dressing eller vitlöksdressing passar också till salladen.
Väljer du ekologiska ingredienser så slipper du oroa dig för bekämpningsmedel med mera.
Risotto
Risotto. Klassisk risotto med parmesan, vitt vin, buljong och Avorio eller Carnaroliris. Risotto kan serveras som den är som huvudrätt eller som tillbehör till grillat eller stekt kött, fisk och grönsaker eller som på bilden med lufttorkad skinka, färsk spenat och tomatsallad.
Risotton kan även smaksättas med stekt tärnad svamp till svamprisotto; hackad spenat till spenatrisotto; med räkor till räkrisotto osv.
Oxfilé med vitlökssmör
Oxfilé med vitlökssmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Senapsdressing
Senapsdressing till sallad med mera smaksatt med dijonsenap, honung och oregano. Enkel och snabb att laga. Även god som sås och marinad till grillspett och grillat som kycklingfilé och fläskkarré eller fläskfilé.
Vidare kan man ha i 0,5 pressad vitlök, ett krm chiliflakes samt torkade kryddor som basilika.
Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Ceasarsallad med grillad kyckling
Ceasarsallad med grillad kyckling, ceasardressing, parmesan, bacon och surdegskrutonger.
En god, enkel och rätt nyttig, fräsch och lätt sommarmiddag eller lunch.
Vintips till är vitt vin av ex. Chardonnaydruvan ex Planeta Chardonnay eller ett vitt från Norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Tom Kha Kai Thailändsk kycklingsoppa
Tom Kha Kai är en Thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal, limeblad, thaibasilika, färsk koriander, svamp, citrongräs, färsk koriander med mera.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Vill du ha lite matigare kan du servera soppan med kokt jasminris vid sidan eller tillsätta lite förvällda risnudlar i soppan.
Kyckling heter Kai, galangal (kha) och soppan (Tom) är också vanlig med räkor (Goong) och fisk (Plaah). Man kan också ha sparris, minimajs och tofu (mjuk tofu) i soppan.
Besök en asiatisk välsorterad mataffär för alla ingredienser. Den röda chilioljan som används vid garnering är en mild chiliolja som finns att köpa färdig.
Kycklingbuljong hönsbuljong kycklingfond hönsfond
Kycklingbuljong eller hönsbuljong. Koka egen god buljong eller fond på kyckling eller höns.
Hemgjord kycklingfond eller hönsfond är god som bas till många såser och soppor.
Buljongen kan frysas i en stor eller flera små byttor.
Du kan koka på hel kyckling eller höna och sedan plocka köttet. Eller så har du ett eller flera kycklingskrov.
Röd curry med kyckling eller biff
Röd curry med kyckling eller biff. En god thailändsk curry med röd chilipasta, kokosmjölk, limeblad, thaibasilika och fisksås. Blir också gott med fläskkött som fläskfilé eller kotlett.
Servera med jasminris eller risnudlar.
Med hemgjord röd chilipasta blir curryn mycket god. Det tar dock lite tid att laga currypastan. Men det sparar du in nästa gång - satsen för currypastan räcker till minst 10 portioner. Frys in resten till nästa gång. Currypastan håller sig även i kylen en vecka.
Det går också att använda köpt färdig röd currypasta men har du smakat hemgjord currypasta så vill du gärna ha det istället.
Leta upp en välsorterad asiatisk affär så hittar du ingredienser där samt ev. en stor mortel.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Pasta med tonfisk tonfisksås
Pasta med tonfisk. Laga tonfisksås. En mycket god pastasås med lök, vitlök, paprika, svarta oliver och creme fraiche. I pastan kan du koka med broccoli och morötter - nyttigt och gott.
Gillar du ej oliver så ta kapris. Gillar du ej kapris så skippa det.
Tonfisksåsen kan du också smaksätta med curry eller garam masala.
Du kan också välja en smaksatt creme fraiche, grädde eller matlagnings yoghurt. Eller utesluta creme fraiche helt.
Vintips till är rosevin.
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat, chili och vitlök
Hemgjord gnocchi med soltorkad tomat, chili och vitlök. En god vegetarisk pasta med gnocchis smaksatt med het chili, vitlök, lite pesto och god parmesanost.
Istället för hemgjord gnocchi kan du köpa färdig färsk gnocchi. Då går tillagningstiden ner till någon kvart.
Se alla recept ur kategorin Pastarecept
Potatissallad med vita bönor
Potatissallad med vita bönor, rödlök, mangold, kapris och senapsdressing. Enkelt, gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Nej det är inte med vita bönor i tomatsås utan kokta naturella vita bönor. Du kan koka en stor omgång egna vita bönor (godast och billigast). Spara sedan i frysen i små påsar att ta fram vid behov. Eller om du har bråttom så köp färdigkokta bönor - se till att skölja dem noga innan dock.
Istället för vita bönor kan du ta valfri sort bönor ex. svarta bönor, blandad bönor eller linser.
Cornflakeskakor
Cornflakeskakor. Kakor med cornflakes som är enkla att laga.
De behöver ej bakas i ugn utan man smälter smör med socker, sirap, kakao och choklad samt vänder runt cornflakes.
Cornflakeskakorna kan skedas upp utan form på bakplåtspapper; eller i småbrödsformar (som på bilden - blir då 30 stycken), muffinsformar, cupcakeformar; eller så kan du lägga upp smeten i en stor rund form och sedan skära ut tårtbitar alternativt en fyrkantig form och skär ut rutor.
Gott i är också en halv dl kokosflingor eller någon dl jordnötssmör.
Istället för vanliga cornflakes kan man ta K Special, rispuffar eller havregryn. Istället för smör kan du ta margarin eller kokosfett. Mörk choklad kan bytas mot ljus choklad. Sirap kan bytas mot honung.
En enklare variant av cornflakeskakor är att helt enkelt smälta mörk eller ljus choklad över vattenbad och sedan blanda med cornflakes, skeda upp och låt svalna.
Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till.
Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Asiatisk glace
Asiatisk glace eller marinad att pensla och/eller marinera grillat som ex. kycklingfilé, grönsaker, spett, fläskfilé eller fisk som lax.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Se alla recept ur kategorin Friluftsmat
Frysta bär med Tjinuskisås
Frysta bär med Tjinuskisås är en god och enkel dessert med varm kolasås, så kallad Tjinuskisås, över frysta bär som vinbär, blåbär, lingon, björnbär eller hjortron.
Kolasåsen kan förberedas innan och sedan värmas upp till servering på så vis är det en mycket enkel och god dessert att laga och förbereda.
Det speciella med Tjinuskisås är att den smaksätts med ingefära.
Ett gott dessertvin till är ett måste frysta bär med Tjinuskisås. Mitt förslag är en ungersk tokaj eller trockenberenauslese från Österrike.
Du kan fuska och ta köpt kolasås och smaksätta med en tumme riven ingefära och koka ihop någon minut. Men godast är att göra egen kolasås.
Chokladdoppade marshmallows
Chokladdoppade marshmallows passar som godis. Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel. Syltat fint tärnat apelsinskal blir också gott istället för kokos.
Här har jag använt ituklippta grillspett i trä (de som är ca 15 cm långa) som handtag. Du kan också ta tandpetare eller göra utan handtag.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat

Gilla oss på Facebook