Pasta med kantarellsås

Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Istället för färsk svamp kan du ta ca 1 dl torkad svamp.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram valfri pasta som penne, gnocchi, tagliatelle eller spagetti
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl färska eller konserverade grovt hackade kantareller
  • 25 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl kokvatten från pastan eller vanligt vatten
  • 0,5 tsk tryffelolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Använder du torkade kantareller så blötlägger du dem först i en skål (täck dem med vatten) och låt och stå och svälla.
  2. Använder du färska eller konserverade kantareller så grovhackar du dem.
  3. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Tillsätt en tsk salt samt några droppar olivolja. Börja sedan koka pastan enligt paket (ca 10 minuter) och gör under tiden såsen.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken samt vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i en panna eller kastrull i smör och tillsätt svampen. Rör om och fräs några minuter.
  6. Pudra över mjölet och rör om.
  7. Tillsätt grädde och låt koka upp under omrörning.
  8. Tillsätt mjölk och pastavatten till lagom tjocklek.
  9. Kantarellsåsen ska vara som soppa i konsistensen tycker jag.
  10. Låt kantarellsåsen stå och koka samt rör då och då medan pastan kokar klart.
  11. Skölj och hacka bladpersilja grovt.
  12. Smaka av kantarellsåsen med tryffelolja, salt, peppar, dijonsenap, riven parmesan samt bladpersilja.
  13. När pastan kokat klart och är avhälld så blandar du ner kantarellsåsen.
  14. Servera kantarellpastan direkt och garnera gärna med mer hackad bladpersilja samt riven ost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer