AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Foccacia i långpanna italienskt bröd

Foccacia i långpanna italienskt bröd Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du även trycka ner några soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi.
Focaccia kan även penslas med tomatsås, toppas med riven ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
1 långpanna foccacia italienskt bröd
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja att pensla foccacian och långpanna med
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Foccacia i långpanna italienskt bröd:

Vetetortillas hembakta
Hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna. Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Samt mycket billigare.
Baka dem gärna samma dag som de ska serveras. Värm dem i en form täckta med folie i ugnen till servering. Eller förvara i frysen och tina samt värm till servering.
Använd ev. en tortillapress till att pressa ut tortillas med.
Tunnbröd
Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Mjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Svamp i rödvinssås
Svamp i rödvinssås. En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Biff med vitlökssmör
Biff med vitlökssmör. Marinerad grillbiff eller lövbiff toppad med vitlökssmör och här serverad med potatissallad. Servera gärna en tomatssallad eller grönsallad till också.
Räkna en bit ryggbiff per portion på ca 140-150 gram styck.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Laxpudding med skirat smör
Laxpudding med skirat smör. Knäckebröd, citronklyfta och ljus lageröl är gott till. Håller sig i kylen.
Du kan också ha 2 dl fint skivad gul lök i laxpuddingen.
Använder du rökt lax vilket också går bra så uteslut saltet i receptet. Rimmad lax kan också vara rätt salt så var snål med saltet.
Kantarellsoppa
Kantarellsoppa. Svampsoppa med kantareller. Du kan såklart blanda trattkantareller och kantareller.
Soppan kan garneras med 2 dl smörfrästa fina kantareller, 1 msk hackad schalottenlök, 2 msk hackad gräslök eller bladpersilja
1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 strimlad purjolök samt frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
Någon droppe tryffelolja i varje tallrik, riven parmesan eller annan lagrad ost samt ostflarn passar också till om soppan ska serveras som finsoppa.
Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Smördegspizza
Smördegspizza. Baka en enkel och god pizza med färdig smördeg toppad med fetaost, tomat, mozzarella, spenat, pinjenötter, oliver och rödlök. Här alltså en vegetarisk variant men man kan ha på skinka, salami, räkor med mera om man gillar det.
Räkna med att pizzan räcker till fyra stora portioner eller sex mindre. Servera gärna med en grönsallad till.
Baka smördegspizzan i en långpanna eller plåt på bakplåtspapper.
Annat gott på är getost i skivor, hackade soltorkade tomater, pesto, vitlöksolja, pecorino, skivad Västerbottenost, kronärtskockskräm istället för tomatsås,
Vidare kan man toppa smördegspizzan när den är bakt med färsk ruccola, grönsallad, marinerade kronärtsskockor, delade cocktailtomater, lufttorkad skinka, pesto och riven eller hyvlad parmesan.
Räkna en rulle smördeg på minst 250 gram eller 4 plattor smördeg (ca 350 gram). Använder du smördeg i plattor så kavla ut dessa på mjölat bakbord till storlek av ugnsbleck. Tryck ihop kanterna.
Kan garneras med färsk basilika, torkad oregano och riven eller hyvlad parmesan.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärma med lite sallad av babyspenat och rucolla.

Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka
Grillad fläskfilé lindad i salvia och lufttorkad skinka som ger god smak och saftigare kött.
Det går också bra att steka fläskfilén i en grillpanna eller stekpanna.
Köp helst svensk fläskfilé och gärna kravmärkt som jag tycker är godast.
Servera med grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar smaksatt med timjan (utan kvist) samt olivolja, salt och peppar. Gräddstuvad svamp (svampsås med kantareller) passar också till (kanske något kvar från eget plock?). Annars kan du servera fläskfilén med valfria tillbehör - några förslag är pressad potatis, tagliatelle, risotto, klyftpotatis, potatisgratäng, rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, ratatouille, bearnaise, pepparsås, grillade grönsaker, grönsallad, tomatsallad med mera.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Havrekex
Havrekex. Knapriga kex med havregryn goda till fikat med färskost, smör, marmelad samt till dessertost och ostbricka med mera.
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt japanskt ris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Räkna 6 portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook