AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Foccacia i långpanna italienskt bröd

Foccacia i långpanna italienskt bröd Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 10)
1 långpanna foccacia italienskt bröd
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
  • ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
  • Torkad eller färsk rosmarin
  • Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Foccacia i långpanna italienskt bröd:

Tobbes brödkanter osötat fiberrikt bröd
Bröd i fyrkanter - brödkanter. Ett osötat och fiberrikt bröd som passar utmärkt som måltidsbröd.
Julbröd mörkt bröd till jul
Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Lasagne med spenat och grönsaker
Lasagne med spenat och grönsaker. En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Ostron
Ostron. Hur du öppnar ostron samt serveringsförslag. Ostron är gott till förrätt med en klyfta citron och ett glas gott friskt vitt vin.
Ostron är goda nyöppnade och naturella. De äts direkt ur skalet (levande!). Ostron kan smaksättas också. Enklast är naturella, med några droppar citron eller rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök.
Ostron kan gratineras också. Då kan de förberedas innan men förvaras då kort tid i kyl. Förslagsvis kan du fräsa finhackad bacon och blanda med finhackad persilja, vitlök, ströbröd och riven parmesan till en röra och bred över en tsk i varje ostron och gratinera tills de fått färg under grillen i någon minut.
Ostronen ska vara levande och helt slutet eller sluter sig när man knackar på skalet. På nyöppnat ostron så drar ytterkanten (skägget) ihop sig på ostronet om du droppar på lite citron - då är det levande. Ostronet ska också dofta friskt hav och tång.
Skydda alltid handen du håller ostronet vid öppnandet med en vikt kökshandduk eller grytlapp så att du inte skär dig.
En ostronkniv är en lite kort kniv med skydd vid handtaget och kan ersättas med en liknande kniv var dock försiktig.
Till förrätt kan du servera så många ostron du vill ha, vanligt är allt från tre till tolv eller fler ostron.
Vinförslag till ostron är ett friskt vitt vin som ex. Chablis, en Muscadet från Loire eller modern Semillon från Australien. Mousserande vin som skumpa är också gott till ostron.
Förvara ostron kallt och med den skalhalva som är rundad nedåt och den halva som är flat uppåt så inte saften rinner ur.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Tilltugg med getost och lökmarmelad
Tilltugg med getost och lökmarmelad samt svarta Kalamataoliver. Gott som varma snittar eller aptitretare till fördrink eller tapas. Sen doftar det mycket gott också.
Den smakrika getosten passar bra ihop med söt lökmarmelad samt de salta oliverna.
Det tar en stund att laga lökmarmeladen men den förbereder du helst dagen innan. Det går också bra med färdig fikonmarmelad. I receptet nedan blir det en burk lökmarmelad som du också kan använda till annat.
Romtryffel chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel.
Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe.
Chokladsmeten ganachen kan du också använda till att fylla i chokladskal eller spritsa i små knäckformar
Tänk på att aldrig förvara choklad i kyla, 15-18 grader är chokladens idealtemperatur.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat
Färsk eller torkad tortellini med kyckling, spenat och soltorkad tomat.
Till tortellinin passar vitt vin eller lättare rött vin passar till.
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Omelett med skinka och tomat
Omelett med skinka, tomat och ost. Omeletten kan lagas enbart i stekpanna men också i ugn.
Lagar du omeletten i ugnen så fluffar den upp fint samt du slipper passa den från att brännas eller vika den dubbel i stekpannan.
Vill du ha en vegetarisk omelett kan du utesluta skinkan och ta mer ost samt ev. lägga till strimlade soltorkade tomater, kokt broccoli, smulad fetaost eller annat gott.
Lavendelskorpor
Lavendelskorpor. Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel. Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.
Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.
Rabarberpaj med kokos
Rabarberpaj med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook