AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Foccacia i långpanna italienskt bröd

Foccacia i långpanna italienskt bröd Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 12)
1 långpanna foccacia italienskt bröd
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
  • ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
  • Torkad eller färsk rosmarin
  • Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Foccacia i långpanna italienskt bröd:

Piroger grundrecept pirogdeg
Piroger. Grundrecept på pirogdeg till hembakta piroger. Fyllning kan vara fräst köttfärs med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili. Eller fyll pirogerna med strimlad skinka och ost. Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs.
Piroger är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov.
Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Focaccia
Focaccia. Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Teriyakilax med vaxbönor
Teriyakilax med vaxbönor och jasminris. Gott och nyttigt med lax. Istället för vaxbönor kan du ta brytbönor, haricots verts, paprika i olika färger, spenat, broccoli eller annan grönsak efter smak.
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med en skvätt grädde, droppe tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Chokladrulltårta rulltårta med choklad Drömtårta
Chokladrulltårta. Rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.
Du kan också fylla chokladrulltårtan med mocka-kaffefyllning, hallonfyllning eller bananfyllning.
Ceasarwrap med kycking
Ceasarwrap med grillad kycklingfilé, bacon, sallad samt ceasardressing.
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Oxfilepizza
Oxfilépizza. Pizza med oxfilé, cocktailtomat och skivad rödlök. Kan serveras med kall vitlökssås eller bearnaisesås om man önskar.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Pastadeg hemjord pasta
Pastadeg eller hemjord pasta. Recept på hemlagad pasta.
Hemgjord pastadeg kan du göra till tagliatelle, raviolis, lasagne eller tortellini med.
Prova färsk pasta med pesto. En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också. Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Baguette med köttbullar i marinarasås
Baguette med köttbullar i marinarasås. Italienska köttbullebaguetter med köttbullar i italiensk mustig tomatsås.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar och färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås och hembakt baguette (sök recept här på receptfavoriter).
Överblivna köttbullar i tomatsås är gott med spagetti.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Rosenbröd
Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Revbenspjäll
Klassiska revbensspjäll till ex. julbord. Ugnsstekta och glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook