AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Foccacia i långpanna italienskt bröd

Foccacia i långpanna italienskt bröd Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 11)
1 långpanna foccacia italienskt bröd
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
  • ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
  • Torkad eller färsk rosmarin
  • Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Foccacia i långpanna italienskt bröd:

Bondbröd med basilika
Bondbröd med basilika är ett gott enkelt bröd att baka. Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta timjan, oregano eller dragon.
Dinkelbröd med fördeg
Dinkelbröd med fördeg. Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn (som även har fint siktat dinkelmjöl).
Påskbröd
Påskbröd. Ett gult och ljust påskbröd som är enkelt att baka då det knappt knådas, kalljäser och sedan bakas dagen efter. Rör ihop degen på morgonen och baka på kvällen eller förbered degen på kvällen och kalljäs över natten och baka dagen efter.
Färgsätt påskbrödet gult med en tesked gurkmeja.
Brödet passar såklart utmärkt vid andra tillfällen än påsk som fest eller buffé.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Pasta penne med svamp och grädde
Pasta penne med svamp, grädde och lök. En vegetarisk pasta som är mycket god till fest som vardags.
Du kan byta penne pasta mot annan pasta som spagetti, gnocchi, tagliatelle eller pastaskruvar. Eller färsk tagliatelle (gör då såsen först).
Till pastan passar ett fylligt vitt vin av ex. druvan chardonnay.
Tomatsallad med rödlök, olivolja och vinäger samt färsk spenat blandad med balsamvinäger, riven parmesan, vinäger passar till.
Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Vitlöksbaguetter
Vitlöksbaguetter. Vitlöksbröd av baguette toppad med vitlök, olivolja och gräslök eller persilja.
Goda att servera till pasta, soppa, sallad, på buffé osv.
Rensteksrullar med färskost
Rensteksrullar med färskost passar som tilltugg. Mjuka tunnbröd fyllda med renstek och färskost.
Smörgåstårta med kyckling
Smörgåstårta med kyckling. Hemgjord smörgåstårta med grillad eller pulled kyckling, fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram grillad eller pulled kyckling. Gott med hemgjord syltlök (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Spagetti Bolognese med köttfärssås
Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti eller annan pasta. Här ett grundrecept på Bolognese som är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök. I lumpen hade vi ett hemligt trick - vi tillsatte lite hummerfond. Då får man en kanongod köttsmak.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera med riven ost av typ parmesan.
Man kan också ha i ketchup såklart som är sött och surt på samma gång.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och riven parmesan.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Gratinerade kantarellsnittar
Gratinerade kantarellsnittar. Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Kärleksmums chokladkakor
Kärleksmums. Mjuka chokladkakor med glasyr och kokos. Baka i långpanna och skär i stora smaskiga rutor.
Istället för den lyxiga chokladglasyren nedan med riktig choklad kan du göra en enklare glasyr med 6 msk kakao, 2 dl florsocker och 4 msk grädde som du rör ihop till en jämn glasyr.
Makaroner med ost och soltorkade tomater
Makaroner med ost och soltorkade tomater. En god vegetarisk variant på Mac and Cheese smaksatt med tre sorters ost och soltorkade tomater samt gröna ärtor.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook