AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Foccacia i långpanna italienskt bröd

Foccacia i långpanna italienskt bröd Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar.
Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också.
Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du även trycka ner några soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi.
Focaccia kan även penslas med tomatsås, toppas med riven ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd.
Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.
Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
1 långpanna foccacia italienskt bröd
Förberedelse: 1 tim 30 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser:

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja att pensla foccacian och långpanna med
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.


 

Fler recept ur samma kategori som Foccacia i långpanna italienskt bröd:

Snabbt fiberbröd bröd med fiber
Snabbt fiberbröd. Gott, nyttigt och snabbt bröd med fiber som bakas med bakpulver (så det behöver inte jäsa).
Detta snabba fiberbröd är godast dagsfärskt. Det går också bra att frysa och plocka fram efterhand.
Istället för morötter kan du ha råriven zucchini i. Vidare en msk kummin om du gillar det.
Dinkelbröd med fördeg
Dinkelbröd med fördeg. Ett gott och nyttigt hembakt bröd med dinkelkorn och dinkelmjöl du förbereder med fördeg första dagen och sedan bakar ut andra dagen.
Hela dinkelkorn finns i välsorterade affärer ex. från Saltå Kvarn (som även har fint siktat dinkelmjöl).
Fröknäckebröd
Fröknäckebröd eller fröknäcke. Ett gott knäckebröd med massor av frön som solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Knaprigt, gott och nyttigt. Passar utmärkt till ostbrickan, till soppa eller att toppa och servera som små tilltugg förslagsvis med färskost, rökt lax och pepparrot; skagenröra eller annan röra.
Gott i fröknäckena är också andra frön som pumpafrön.
Ska du servera till soppa så kan du göra dem lite snygga genom att skära dem innan gräddningen till 2 cm breda bitar som du sedan bryta isär knäcket i.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Palsternacksmos
Palsternacksmos med potatis, smör och mjölk. Ett lite sötare och smakrikare mos som passar till fisk, kött och grillat. Gott som tillbehör till det mesta.
Om du vill kan du laga moset på enbart palsternackor. Annat gott man kan ha i moset är rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot eller mort. Vidare kan man smaksätta moset med pressad vitlök; någon tsk sambal oelek, hackad örter som persilja och basilika osv.
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.

Pasta med svamp, spenat och vitlök
Pasta med svamp, spenat, vitlök, valnötter, ruccola, parmesan, citron, olivolja och svartpeppar. En vegetarisk lyxig pasta med vitlöksrostad svamp till fest eller vardags. Du kan ta lyxiga portabellosvampar som på bilden eller skogschampinjoner. Vanliga champinjoner funkar också eller annan matsvamp.
Skiva upp en god surdegsbaguette och tärna några tomater du blandar med olivolja samt vinäger och servera till pastan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Potatissoppa med pumpa
Potatissoppa med pumpa. Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).
Salladsdressing med senap och honung
Salladsdressing med senap och honung. En söt, sur och stark dressing till sallad.
Grillad fransyska
Grillad fransyska i skivor eller strimlor. Fransyska som fått marinera över natten och bli extra mör i mango, olivolja, vitlök, chili, svartpeppar och timjan.
Marinerad fransyska är god att grilla i skivor och servera som grillbiff med valfria tillbehör ex. klyftpotatis, bearnaise och sallad; eller i strimlor som fyllning i tacos, tortillas, fylla i surdegsbröd eller baguetter; eller till sallad.
Mango innehåller enzym som bryter ner protein i köttet och gör det mörare. Istället för mango så kan du ta papaya, färsk ananas eller kiwi som också mörar kött.
Fransyskan är inte så mör som filé eller biff i köttet och behöver därför möras genom marinering om det ska ex. grillas och serveras som skivor eller strimlor. Fördelen är att fransyskan är mycket billigare och blir mycket god när den väl är mörad och marinerad som i detta recept.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Pasta med parmesan
Pasta med parmesan, vitlök, ruccola, soltorkad tomat och chili. En perfekt pasta som alla gillar - gott och enkelt. Passar till vardags och fest.
Desto finare parmesan desto godare blir det. Välj också en fin olivolja för bästa smak. Billigt men gott blir det med Grana padano som liknar parmesan.
Välj en vegan parmesan ex Prosociano från Violife om du ej vill ha parmesan gjord med löpe. Annars är pastan vegetarisk.
Snittar med mozzarella
Snittar med mozzarella. Varma goda snittar av vitt bröd toppade med mozzarellaost gratinerade i ugnen. Här med olivolja, tomatpuré, basilika och chili. Det är också gott med pesto eller tapenade under osten.
Du kan förbereda snittarna i god tid och förvara dem övertäckta i kylen tills det är dags att värma och servera dem.
Snittarna är vegetariska men vill du ha vegansnittar så kan du välja en sojaost mozzarellastyle istället för vanlig mozzarella.
Enkel salladsbuffé i italiensk stil
Enkel salladsbuffé i italiensk stil. God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.
Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Friterade fetaostfyllda trianglar
Friterade eller bakta fetaostfyllda trianglar passar som tilltugg eller på buffé ex. på meze.
Vårrulledeg eller fillodeg fylld med fetaost vikta till trianglar och friterade eller bakta i ugnen.
Kycklingmarinad marinad till kyckling
Kycklingmarinader. Olika marinader och grilloljor till kyckling för att grilla, steka samt ugnsteka kyckling.
Räcker till ca 1 kg kyckling.
Du kan använda kycklingfile, kycklinglår, kycklingklubbor, hel kyckling eller andra kycklingbitar till spett.
Marinader kan man smaksätta på många olika vis efter smak. Grunderna i marinaden är ofta olja, något surt som vinäger, vin eller yoghurt; en eller flera smaksättare som ex. vitlök, örter, kryddor, curry, lök, vitlök, spiskummin, senap eller soja; samt något starkt som peppar, chili, chilisås, kajenn eller stark senap; något sött som honung, ketchup, ananas, jordnötter eller sweet chilisås. Ingredienserna till marinaden blandas och köttet delas i bitar eller bankas ut något så att marinaden kan tränga in. Lägg gärna allt i en påse eller bunke och arbeta in marinaden med händerna innan du ställer köttet att marinera några timmar (eller över natten) i kylen.
Själv brukar jag undvika salt i marinaden då det drar ur vätskan ur det man marinerar och då kan köttet bli torrt och trist.
Vidare finns det några magiska ingredienser du kan ha i marinaden ex. mango eller mango chutney som innehåller ett enzym som bryter ner köttfibrer. Samma gäller för ananas - därför är ananasjuice eller spad i barbecuesås ett välkänt kocktrick - det ger också en god sötma.
Marinerar du söt marinad så tänk på att socker bränns snabbt över en het grill - då kan du torka bort marinaden, grilla köttet och sedan mot slutet pensla på lite extra marinad/sås på köttet. Dock ej samma marinad som köttet legat och marinerat i - gör ny - speciellt om du marinerat rå kyckling. Marinaderna fungerar ofta gott som en extra sås vid sidan - då gör du dubbelsats och sätter undan ena halvan att servera till maten.
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax.
Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook