Vinbärschutney

Introduktion och förberedelse

Vinbärschutney med syrliga röda vinbär, socker, lök, färsk chili, kanel, vinäger, färsk ingefära, garam masala och curry.

Serveringsförslag

  • Passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.
  • Pensla som marinad och glaze på slutet när du grillar grönsaker eller kött.
  • Blanda med crème fraiche till en kall smakrik sås till grillat, buffé med mera.

Hållbar chutney

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Man kan också använda syltsocker eller tillsätta lite konserveringsmedel.

Varianter

Du kan utesluta och byta ingredienser och kryddor efter tycke. Grunden är lök, vinäger, socker, chili och lite indiska kryddor.

  • Koka med ett tärnat äpple eller päron.
  • Ta svarta vinbär eller vita vinbär.
  • Justera hettan med chili - du kan ta färsk eller torkade chiliflakes eller den chili du gillar.
  • Ta en annan vinäger som äppelcidervinäger, rödvinsvinäger eller risvinäger.
  • Ta annat socker som muscovadosocker eller råsocker.
  • Andra ingredienser som passar i är russin, aprikos, gurkmeja, mald koriander med mera.

Vinbärschutney i burk
Det blir lite som en kryddig vinbärssylt - lingonsylt aktigt. Även jättegod att blanda med crème fraiche till en kall sås till vilt, grillat, grytor, buffé med mera.

1 liter vinbärschutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 liter rensade röda vinbär
  • 3 msk solrosolja
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära, ca 20 gram
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 dl vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk Garam masala
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 tsk curry
  • 3 dl strösocker
  • 1/2 dl fruktpektin eller 1 äpple

Tillagning

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och hacka färsk ingefära. Skölj och strimla chilfrukter. Skölj och rensa vinbären.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs löken någon minut utan att ta färg.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära och chili samt fräs några sekunder till.
  4. Tillsätt vinäger, socker samt kryddorna.
  5. Tillsätt vinbären.
  6. Koka chutneyn på låg värme i ca 1 timme och 20 minuter utan lock. Rör då och då. Akta så den ej bränns.
  7. Är den lös så tillsätt och rör i lite fruktpektin samt koka ihop i en minut. Eller koka med ett tärnat äpple i början av tillagningen.
  8. Häll upp chutneyn på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.