Lammcurry

Introduktion och förberedelse

Lammcurry eller indisk lammgryta med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.

Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur. Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.

Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.

Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein.

8 portioner lammcurry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tärnat lammkött ex. från lammstek eller andra lammgrytbitar
  • 3 gula lökar
  • 20 gram färsk ingefära, 1 dm bit
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 1 röd habanero chili
  • Torr curry: 2 tsk hela frön spiskummin
  • 2 tsk hela frön koriander
  • 4 cm hel kanel
  • 6 hela nejlikor
  • 8 hela gröna kardemumma eller 2 tsk skalad kardemumma
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Till grytan: 8 st curryblad
  • 8 tomater
  • 2,5 dl vatten
  • 60 gram smör eller 1 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Rosta de hela kryddorna (utom hel kardemumma som tillsätts hel i grytan) i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända.
  2. Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en liten kryddmixer samma som används som kaffekvart. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda kryddorna med gurkmeja och paprika och du har en torr curry.
  3. Tillsätt smör eller olja till curryblandningen och låt gå på låg värme.
  4. Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer till en röra. Annars får du finhacka dem för hand.
  5. Tillsätt till curryblandningen i panna och låt steka på mellanvärme medan du tärnar kött och tomater. Skär bort ev. senor och hinnor från lammköttet.
  6. Lägg över curryblandningen i en gryta.
  7. Bryn lite lamm i taget i stekpanan och tillsätt till grytan.
  8. Tillsätt de tärnade tomaterna.
  9. Tillsätt vatten, curryblad, salt, socker samt citronsaft och låt koka på medelvärme i ca 2,5 timmar. Smaka på köttet så att det är mört. Grytan blir godare om den för stå över natten i kylen.
  10. Grovhacka färsk koriander och rör i innan servering.
  11. Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.