Lammcurry
Lammcurry eller indisk lammgryta med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Tillagning
- Rosta de hela kryddorna (utom hel kardemumma som tillsätts hel i grytan) i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända.
- Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en liten kryddmixer samma som används som kaffekvart. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda kryddorna med gurkmeja och paprika och du har en torr curry.
- Tillsätt smör eller olja till curryblandningen och låt gå på låg värme.
- Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer till en röra. Annars får du finhacka dem för hand.
- Tillsätt till curryblandningen i panna och låt steka på mellanvärme medan du tärnar kött och tomater. Skär bort ev. senor och hinnor från lammköttet.
- Lägg över curryblandningen i en gryta.
- Bryn lite lamm i taget i stekpanan och tillsätt till grytan.
- Tillsätt de tärnade tomaterna.
- Tillsätt vatten, curryblad, salt, socker samt citronsaft och låt koka på medelvärme i ca 2,5 timmar. Smaka på köttet så att det är mört. Grytan blir godare om den för stå över natten i kylen.
- Grovhacka färsk koriander och rör i innan servering.
- Servera lammcurryn med basmatiris, rörd naturell matyoghurt, naanbröd eller papadams samt ev. en grönsallad.
Serveringsförslag
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Varianter
- Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
- Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
- Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein.
Laga en stor omgång
Grytan kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 644 kcal