Älggryta med kantareller och grädde

En mustig älggryta eller viltgryta grädde, svamp som kantareller och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.

Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.

På bilden är älggrytan serverad med potatismos, kantareller och grönt som tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.

4 portioner älggryta med kantareller och grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 3 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk gelé som svartvinbärsgele (valfritt)
  • 1 msk messmör (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 200 gram kantareller
  • 2 msk smör att steka svampen i
  • 1 schalottenlök
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller valfritt
  • 1 dl svartvinbärsgele
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tärnade tomater
  • 250 gram kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, sockerärtor, blomkål, broccoli eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar om det ej redan är i bitar när du köpte det (dela ev. stora grytbitar).
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och skär morötter i grova bitar.
  4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
  6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
  7. Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
  8. Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
  9. Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
  10. Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.
  11. KANTARELLRÖRA: Skala och hacka löken.
  12. Rensa kantareller och skär bort fula delar.
  13. Dela ev. stora kantareller i mindre bitar, ca 2x2 cm.
  14. Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
  15. Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
  16. Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
  17. Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  18. Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (108 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer