Älggryta med kantareller och grädde

Introduktion och förberedelse

En mustig älggryta eller viltgryta grädde, svamp som kantareller och rödvin som passar till såväl till middag, vardags som till fest.

Serveringsförslag

Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos, blomkålsmos eller ris som råris.

Gott till är också gelé samt kokta grönsaker.

På bilden är älggrytan serverad med potatismos, kantareller och grönt som tärnade tomater och grönsallad på toppen av grytan.

Varianter

Köttgrytan blir också god med annat grytkött av vilt som hjort eller vanligt nötkött som nötbog, högrev eller liknande.

Laga en klassisk älggryta utan grädde.

Marinera älgköttet i rödvin en dag innan och laga denna älggryta med marinerat älgkött.

Att dricka till

Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.

4 portioner älggryta med kantareller och grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl rödvin
  • 3 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk timjan
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk gelé som svartvinbärsgele (valfritt)
  • 1 msk messmör (valfritt)
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja (valfritt)
  • 200 gram kantareller
  • 2 msk smör att steka svampen i
  • 1 schalottenlök
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller valfritt
  • 1 dl svartvinbärsgele
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tärnade tomater
  • 250 gram kokta grönsaker som brysselkål, haricots verts, sockerärtor, blomkål, broccoli eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 2x2 cm bitar om det ej redan är i bitar när du köpte det (dela ev. stora grytbitar).
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och skär morötter i grova bitar.
  4. Ta fram en stekgryta eller järngryta. Fräs köttet i omgångar i smöret i stek- eller järngryta eller bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i grytan. Salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt och fräs runt löken och morötterna.
  6. Pudra mjöl över kött, lök och morötter samt rör om.
  7. Tillsätt rödvin (eller vatten och vinäger samt rör om.
  8. Tillsätt krossade enbär, lagerblad och timjan.
  9. Späd ev. med mer vatten eller rödvin så att det täcker köttet.
  10. Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. Rör då och då.
  11. KANTARELLRÖRA: Skala och hacka löken.
  12. Rensa kantareller och skär bort fula delar.
  13. Dela ev. stora kantareller i mindre bitar, ca 2x2 cm.
  14. Värm en stekpanna med höga kanter eller kastrull och fräs smöret gyllenbrunt.
  15. Stek kantarellerna några minuter i smöret samt salt och peppra efter smak. Sätt åt sidan till servering.
  16. Förbered tillbehör under tiden grytan kokar enligt ovan som ex. börja koka potatis när det är ca 30 minuter kvar på grytan.
  17. Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  18. Vid servering av köttgrytan så lägger du svampen på toppen av grytan eller blandar i den. Servera grytan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (157 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 286 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.