Vegetariska kåldolmar

Vegetariska kåldolmar med svampfyllning. Kåldolmar är gott med potatismos eller kokt potatis, sås som skysås eller gräddsås samt inlagd gurka, lingon och gärna någon kokt grönsak.
Grönsaker som passar till hemgjorda kåldolmar är kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Till kåldolmarna plockar man de yttre större kålbladen. Det inre av kålhuvudet kan strimlas och kokas i 20 minuter till i vattnet som du kokt kålhuvudet i. Kålen kan sedan användas med samma fyllning till kålpudding. Eller till stuvad vitkål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare. Ett tips är att hacka upp kålen grovt, koka dem i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.
Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.
Dubbla gärna detta recept och gör ca 35 kåldolmar att frysa in eller ge bort. Dock får du då koka två kålhuvuden men de är ju billiga.
Vill du ha Gräddsås: gör skysås men ersätt ersätt 2,5 dl buljong med vanlig grädde, sojagrädde eller havregrädde.
Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen.

5 portioner vegetariska kåldolmar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden på totalt runt 2 kg
  • 1 tsk salt till kokvatten
  • 800 g färska champinjoner
  • 3 dl kokt ris (gärna grötris eller tjock risgrynsgröt) eller kokt matvete
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör eller margarin att steka i
  • 1 msk kinesisk soja eller några droppar coloritsoja
  • 1 msk sirap
  • Skysås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl sky från kåldolmarna
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gelé ex. svartvinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered kokta kålblad och kokt ris först:
  2. Fyll en kastrull till hälften med vatten samt salt, stor nog att rymma ett helt vitkålshuvud eller två små.
  3. Skär ner runt och skär bort så mycket av rotfästet du kan.
  4. Lägg ner kålhuvudet med rotfästet uppåt i kastrullen med vatten. Fyll upp med vatten så att det täcker kålhuvudet.
  5. Koka upp under lock.
  6. Koka vitkålen på medelvärme ca 20 minuter. Testa att kålbladen är mjuka med en provsticka eller gaffel. Vintervitkål tar längre tid än sommarkål och spetskål.
  7. Börja plocka av blad utifrån rotfästet med en vass kniv samt en gaffel och lägg att svalna på en bricka. Plocka av minst 16 stora fina blad efterhand som de lossnar och är mjuka. Kålbladen kan du förbereda dagen innan och förvara övertäckta i kylen.
  8. Du kan också koka kålhuvudet i en timme och sedan låta det svalna i kokvattnet och stå till nästa dag och då plocka loss blad från roten.
  9. Resterna av kålhuvudet i mitten är blad som är för små för kåldolmar de kan du hacka grovt och koka 20 minuter till och spara till kålpudding, brunkål, stuvad vitkål eller frysa in.
  10. Koka ris, risgrynsgröt eller matvete i en kastrull eller mikron. Låt svalna. Koka gärna en stor omgång risgrynsgröt dagen innan och ta lite av denna.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Förbered fyllningen: Rensa svamp och tärna den så fint du kan.
  13. Skala och pressa vitlök.
  14. Skala och riv eller hacka löken fint.
  15. Fräs svampen med vitlök samt lök i lite smör i en stor kastrull ca 10 minuter och rör då och då. Koka bort vätskan. Burksvamp häller du av och hackar samt fräser med vitlök och lök.
  16. Låt svampen svalna och lägg i en bunke.
  17. Blanda i kallt kokt ris, socker, soja, ägg, salt och peppar. Blanda ihop till en jämn röra.
  18. Stek gärna en msk röra som smakprov i lite smör och salta samt peppra ev. lite mer i svampröran om du tycker det behövs.
  19. Smörj en ugnsplåt eller ugnsform med smör.
  20. Skala med en vass skalkniv bort halva den tjocka del som sticker ut på kålbladets utsida så att kålbladet går lättare att rulla ihop.
  21. Lägg ut ett kålblad i taget på en tallrik samt lägg 3/4 dl svampfyllning vid kålbladets fäste.
  22. Rulla över kålbladets fäste samt vik över kanterna över fyllningen och rulla ihop till en kåldolme. Lägg med skarven nedåt på ugnsplåten eller ugnsformen.
  23. Gör ca 16 stycken kåldolmar eller så många blad och fyllning du har.
  24. Blanda smält smör, soja samt sirap i ett glas och pensla eller ös över kåldolmarna.
  25. I ugnen: Sätt ugnen på 200 grader. Stek kåldolmarna i ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd dem. Stek ytterligare 40 minuter och vänd någon gång till. Spara stekskyn till sås.
  26. När du ska servera kåldolmarna så bryner du dem runt om i lite smör och serverar ev. kåldolmarna sjudande med såsen i en stor panna med höga kanter eller stekgryta.
  27. I stekpanna: Smält smör i botten på en eller två stekpannor med höga kanter och lock eller använd en stor stekgryta. Lägg kåldolmarna i pannan. Tillsätt soja samt sirap. Stek kåldolmarna i 15 minuter på medelvärme under lock. Vänd dem. Stek ytterligare 25 minuter och vänd någon gång till.
  28. Spara stekskyn till sås.
  29. Koka potatis och förbered grönsaker som du vill ha till kåldolmarna.
  30. Skysås eller gräddsås: Bryn smör med mjöl i en kastrull.
  31. Mät upp skyn med vatten och tillsätt under omrörning till smör- och mjölblandningen. Ersätt 2,5 dl med grädde för gräddsås.
  32. Tillsätt soja och koka upp under omrörning.
  33. Smaksätt såsen med salt, peppar och gelé.
  34. Låt såsen koka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  35. Häll ev. lite av såsen över kåldolmarna vid servering ex. i en stor panna med höga kanter, stekgryta eller serveringsform.
  36. Servera vegetariska kåldolmar med sås, kokt potatis, lingon, inlagd gurka samt gärna kokta grönsaker som morot, ärtor, blomkål, broccoli eller gröna bönor till.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer