Kålpudding med gräddsås

Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpudding passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Garnera gärna med hackad persilja.
Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort på ca 800 gram.
Koka ris av 0,5 dl okokt grötris - det blir ca 1,5 dl. Istället för kokt ris kan du ta 1 dl ströbröd och 1 dl mjölk.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 700 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1,5 dl kokt ris (gärna grötris)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gräddsås: 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky från kålpuddingen
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna.
  4. Lägg över i en stor kastrull som du sätter på medelvärme och tillsätt vattnet.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Krydda kålen med sirap och smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  7. Låt småputtra 5 minuter.
  8. Fräs under tiden löken.
  9. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ris (eller ströbröd och mjölk) samt en tredjedel av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och peppar.
  10. Rör ihop till en lös smet. Tillsätt ev. lite mer vatten så att smeten går att breda ut sedan.
  11. Bred ut hälften av den resterande kålen i botten på en ugnsform.
  12. Bred på färsen och toppa med resten av kålen.
  13. Grädda kålpuddingen i ca 50 minuter.
  14. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  15. Gräddsås: Smält smör i en såskastrull.
  16. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Fräs i någon minut under omrörning.
  17. Tillsätt lite grädde och mjölk i taget under vispning. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  18. Smaka av gräddsåsen med stekskyn från kålpuddingen, soja, salt och peppar samt gele.
  19. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer