Kålpudding med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Kålpudding med gräddsås - klassisk svensk husmanskost med fin och prisvärd vitkål samt köttfärs som lagas i en form i ugnen. Här med förslag på tillbehör.

Kålpuddningen lagade jag av fin svensk vitkål, grötris, smör, sirap, blandfärs, lök, ägg, salt och peppar.

Du behöver förbereda kokt grötris - risgrynsgröt - innan.

Serveringsförslag

Kan garneras med hackad persilja.

Val av vitkål

  • Jag använde svensk vitkål som är billig och god. Det går även bra med annan kål som spetskål.

Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - totalt ca 700 gram hackad eller strimlad vitkål.

  • Ett tips är att laga kålpuddingen i samband med kåldolmar. De stora finare bladen tar man till kåldolmarna och den kål som blir över hackar man ner och gör kålpudding av.

Kålpuddingen serverad på tallrik med tillbehör
Kålpuddingen serverad med frysta tinade lingon, saltgurka, kokt hemodlad potatis och gräddsås.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 dl kokt grötris eller tjock risgrynsgröt
  • 700 gram vitkål, hackad eller strimlad
  • 0,5 gul lök
  • 4 msk smör
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk sirap
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 dl vatten
  • GRÄDDSÅS: 2 dl vatten
  • 1 tärning buljong - grönsak eller kalv
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 2 tsk japansk ljus soja, typ Kikkoman
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 - 1/2 dl sky från kålpuddingen
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis, gärna delikatesspotatis
  • ca 1 dl lingonsylt, rårörda lingon, färska eller frysta tinade lingon
  • 4-8 saltgurkor

Tillagning

  1. Förbered och koka grötris - risgrynsgröt - enligt paket eller se länk ovan. Jag kokade 4 portioner och hade resterna på grötriset som grötfrukost. Du behöver lite framförhållning då det tar ca 50 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  4. Skala och hacka löken. Fräs löken i en msk smör utan att ta färg. Lägg med köttfärsen i en skål.
  5. Tillsätt grötris, ägg, soja, 0,5 dl vatten, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
  6. Fräs hälften av kålen i en msk smör i taget i en stekpanna tills den får färg och har mjuknat. Lägg över i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  7. Tillsätt sirap, soja samt 0,5 dl vatten. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
  8. Tillsätt 1/3 av köttfärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter.
  9. Smörj en ugnsform med en msk smör. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
  10. Bred färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
  11. Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
  12. Vid servering så skär du ut en bit och serverar på tallrik. Då får du ett hål så du kan ta några skedar av skyn att smaksätta såsen med.
  13. GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och en buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Rör i maizenaredningen och koka upp under omrörning.
  14. Tillsätt grädde.
  15. Tillsätt soja, svartpeppar samt salt.
  16. Smaka av gräddsåsen med några msk steksky från kålpuddingen samt vidare eventuellt mer soja, salt och peppar.
  17. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 416 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-25

Tillbehör och liknande recept: