Kålpudding med gräddsås
Introduktion och förberedelse
Kålpudding med gräddsås - klassisk svensk husmanskost med fin och prisvärd vitkål samt köttfärs som lagas i en form i ugnen. Här med förslag på tillbehör.
Kålpuddningen lagade jag av fin svensk vitkål, grötris, smör, sirap, blandfärs, lök, ägg, salt och peppar.
Du behöver förbereda kokt grötris - risgrynsgröt - innan.
Serveringsförslag
- Förutom gräddsås på skyn från kålpuddingen så passar kokt potatis, lingonsylt eller rårörda lingon, inlagd gurka eller saltgurka och kokta grönsaker till.
- Som grönsaker till kålpudding tycker jag en eller flera grönsaker som kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor samt liknande passar.
- Vidare är det gott med lite grönsallad eller tomatsallad till.
Kan garneras med hackad persilja.
Val av vitkål
- Jag använde svensk vitkål som är billig och god. Det går även bra med annan kål som spetskål.
Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - totalt ca 700 gram hackad eller strimlad vitkål.
- Ett tips är att laga kålpuddingen i samband med kåldolmar. De stora finare bladen tar man till kåldolmarna och den kål som blir över hackar man ner och gör kålpudding av.

Tillagning
- Förbered och koka grötris - risgrynsgröt - enligt paket eller se länk ovan. Jag kokade 4 portioner och hade resterna på grötriset som grötfrukost. Du behöver lite framförhållning då det tar ca 50 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
- Skala och hacka löken. Fräs löken i en msk smör utan att ta färg. Lägg med köttfärsen i en skål.
- Tillsätt grötris, ägg, soja, 0,5 dl vatten, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
- Fräs hälften av kålen i en msk smör i taget i en stekpanna tills den får färg och har mjuknat. Lägg över i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
- Tillsätt sirap, soja samt 0,5 dl vatten. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
- Tillsätt 1/3 av köttfärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter.
- Smörj en ugnsform med en msk smör. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
- Bred färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
- Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
- Vid servering så skär du ut en bit och serverar på tallrik. Då får du ett hål så du kan ta några skedar av skyn att smaksätta såsen med.
- GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och en buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Rör i maizenaredningen och koka upp under omrörning.
- Tillsätt grädde.
- Tillsätt soja, svartpeppar samt salt.
- Smaka av gräddsåsen med några msk steksky från kålpuddingen samt vidare eventuellt mer soja, salt och peppar.
- Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 416 kcal