Kålpudding med gräddsås

Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpudding passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Garnera gärna med hackad persilja.
Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort på ca 800 gram.
Koka ris av 0,5 dl okokt grötris - det blir ca 1,5 dl. Istället för kokt ris kan du ta 1 dl ströbröd och 1 dl mjölk.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 700 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1,5 dl kokt ris (gärna grötris)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gräddsås: 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky från kålpuddingen
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna.
  4. Lägg över i en stor kastrull som du sätter på medelvärme och tillsätt vattnet.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Krydda kålen med sirap och smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  7. Låt småputtra 5 minuter.
  8. Fräs under tiden löken.
  9. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ris (eller ströbröd och mjölk) samt en tredjedel av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och peppar.
  10. Rör ihop till en lös smet. Tillsätt ev. lite mer vatten så att smeten går att breda ut sedan.
  11. Bred ut hälften av den resterande kålen i botten på en ugnsform.
  12. Bred på färsen och toppa med resten av kålen.
  13. Grädda kålpuddingen i ca 50 minuter.
  14. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  15. Gräddsås: Smält smör i en såskastrull.
  16. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Fräs i någon minut under omrörning.
  17. Tillsätt lite grädde och mjölk i taget under vispning. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  18. Smaka av gräddsåsen med stekskyn från kålpuddingen, soja, salt och peppar samt gele.
  19. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer