Kålpudding med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Kålpudding med gräddsås - klassisk svensk husmanskost med fin och prisvärd vitkål samt köttfärs som lagas i en form i ugnen. Här med förslag på tillbehör. 

Serveringsförslag

Garnera gärna med hackad persilja.

Val av vitkål

Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - totalt ca 800 gram.

Kålpudding är praktiskt att laga om du samtidigt eller innan lagat kåldolmar. De stora finare bladen tar man till kåldolmarna och den kål som blir över hackar man ner och gör kålpudding av.

Men det går såklart bra att laga kålpudding på hela kålhuvudet också - det är så billigt ändå.

Kålpudding på tallrik med sås och lingonKålpuddingen är gott att servera med en sås på skyn. Gott med svensk vitkål som du först steker och sedan lägger ihop i en form med köttfärs och lagar i ugnen. Laga gärna kåldolmar på de stora kålbladen och pudding på resten.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 700 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1,5 dl kokt ris (gärna grötris)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gräddsås: 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky från kålpuddingen
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna.
  4. Lägg över i en stor kastrull som du sätter på medelvärme och tillsätt vattnet.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Krydda kålen med sirap och smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  7. Låt småputtra 5 minuter.
  8. Fräs under tiden löken.
  9. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ris (eller ströbröd och mjölk) samt en tredjedel av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och peppar.
  10. Rör ihop till en lös smet. Tillsätt ev. lite mer vatten så att smeten går att breda ut sedan.
  11. Bred ut hälften av den resterande kålen i botten på en ugnsform.
  12. Bred på färsen och toppa med resten av kålen.
  13. Grädda kålpuddingen i ca 50 minuter.
  14. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  15. Gräddsås: Smält smör i en såskastrull.
  16. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Fräs i någon minut under omrörning.
  17. Tillsätt lite grädde och mjölk i taget under vispning. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  18. Smaka av gräddsåsen med stekskyn från kålpuddingen, soja, salt och peppar samt gele.
  19. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 316 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.