Kålpudding med gräddsås

Kålpudding med gräddsås är gott med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker. Som grönsaker till kålpudding passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv. Garnera gärna med hackad persilja.

Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort på ca 800 gram.

Vanligt är att man tar de fina stora bladen till kåldolmar sedan alla rester på kålen hackar man ner och gör kålpudding av. Men det går såklart bra att laga kålpudding på hela kålhuvudet också - det är så billigt ändå.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 700 gram vitkål
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1,5 dl kokt ris (gärna grötris)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • Gräddsås: 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky från kålpuddingen
  • 3 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gele ex. svartvinbär
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Tärna ned i små tärningar. Eller strimla i en matberedare.
  3. Fräs lite kål i taget i smör i en panna.
  4. Lägg över i en stor kastrull som du sätter på medelvärme och tillsätt vattnet.
  5. Skala och hacka löken.
  6. Krydda kålen med sirap och smaka av med något krm salt och vitpeppar.
  7. Låt småputtra 5 minuter.
  8. Fräs under tiden löken.
  9. Lägg färsen i en bunke och tillsätt ris (eller ströbröd och mjölk) samt en tredjedel av kålen, lök, ägg, soja, vatten, salt och peppar.
  10. Rör ihop till en lös smet. Tillsätt ev. lite mer vatten så att smeten går att breda ut sedan.
  11. Bred ut hälften av den resterande kålen i botten på en ugnsform.
  12. Bred på färsen och toppa med resten av kålen.
  13. Grädda kålpuddingen i ca 50 minuter.
  14. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.
  15. Gräddsås: Smält smör i en såskastrull.
  16. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Fräs i någon minut under omrörning.
  17. Tillsätt lite grädde och mjölk i taget under vispning. Koka upp under omrörning och låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då.
  18. Smaka av gräddsåsen med stekskyn från kålpuddingen, soja, salt och peppar samt gele.
  19. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer