Kålsoppa med lammfärs

Kålsoppa med lammfärs kan nog vara bland de billigaste och enklaste rätter du kan laga. Lamm och vitkål passar mycket bra ihop i smakerna och blir bara godare efter någon dag. 

Förutom vitkål kan man ta i potatis, morötter eller rotfrukter man gillar. Vidare kan man laga på färsk vitkål elle spetskål. Räkna ca ett halvt huvud vitkål. Vitkålssoppan blir som sagt ännu godare om den får stå till sig en dag.

Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med. Man kan också reda soppan med lite grädde på slutet om du vill ha en fylligare soppa. 

Välj en lammfärs med lägre fetthalt - ibland är lammfärs nästan bara fett - köp ej den. Du kan byta lammfärs mot annan färs som köttfärs, kycklingfärs eller viltfärs. Godast blir det dock med lamm och kål som passar utmärkt ihop.

4 portioner kålssoppa med köttfärs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kg vitkål, ett halvt huvud
  • 300 gram mager lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2,5 liter vatten
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 krm timjan

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs och bryn först lök och sedan lammfärsen lite i taget i smör och lägg över i en soppkastrull eller gryta.
  4. Fräs gärna lite av vitkålen också och lägg över med färsen.
  5. Tillsätt all vitkål samt vatten, buljongtärning, timjan, peppar, lagerblad och salt till soppan.
  6. Koka soppan i minst en timme. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och svalna i vasken med kallt vatten runt samt i kylen över natten att få smak till nästa dag.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer