Kålsoppa med lammfärs

Kålsoppa med lammfärs kan nog vara bland de billigaste och enklaste rätter du kan laga. Lamm och vitkål passar mycket bra ihop i smakerna och blir bara godare efter någon dag.

Förutom vitkål kan man ta i potatis, morötter eller rotfrukter man gillar. Vidare kan man laga på färsk vitkål elle spetskål. Räkna ca ett halvt huvud vitkål. Vitkålssoppan blir som sagt ännu godare om den får stå till sig en dag.

Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med. Man kan också reda soppan med lite grädde på slutet om du vill ha en fylligare soppa.

Välj en lammfärs med lägre fetthalt - ibland är lammfärs nästan bara fett - köp ej den. Du kan byta lammfärs mot annan färs som köttfärs, kycklingfärs eller viltfärs. Godast blir det dock med lamm och kål som passar utmärkt ihop.

4 portioner kålssoppa med köttfärs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kg vitkål, ett halvt huvud
  • 300 gram mager lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2,5 liter vatten
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 krm timjan

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs och bryn först lök och sedan lammfärsen lite i taget i smör och lägg över i en soppkastrull eller gryta.
  4. Fräs gärna lite av vitkålen också och lägg över med färsen.
  5. Tillsätt all vitkål samt vatten, buljongtärning, timjan, peppar, lagerblad och salt till soppan.
  6. Koka soppan i minst en timme. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och svalna i vasken med kallt vatten runt samt i kylen över natten att få smak till nästa dag.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer