Kålsoppa med lammfärs

Introduktion och förberedelse

Kålsoppa med lammfärs kan nog vara bland de billigaste och enklaste rätter du kan laga. Lamm och vitkål passar mycket bra ihop i smakerna och blir bara godare efter någon dag.

Välj en lammfärs med låg fetthalt - ibland är lammfärs nästan bara fett - köp ej sådan.

Räkna ca ett halvt huvud vitkål.

Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.

Varianter

  • Förutom vitkål kan man ta i potatis, morötter eller rotfrukter man gillar.
  • Vidare kan man laga på färsk vitkål eller spetskål.
  • Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.
  • Man kan också reda soppan med lite grädde på slutet om du vill ha en fylligare soppa.
  • Du kan byta lammfärs mot annan färs som köttfärs, kycklingfärs eller viltfärs. Godast blir det dock med lamm och kål som passar utmärkt ihop.

4 portioner kålssoppa med köttfärs

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kg vitkål, ett halvt huvud
  • 300 gram mager lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2,5 liter vatten
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 krm timjan

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs och bryn först lök och sedan lammfärsen lite i taget i smör och lägg över i en soppkastrull eller gryta.
  4. Fräs gärna lite av vitkålen också och lägg över med färsen.
  5. Tillsätt all vitkål samt vatten, buljongtärning, timjan, peppar, lagerblad och salt till soppan.
  6. Koka soppan i minst en timme. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och svalna i vasken med kallt vatten runt samt i kylen över natten att få smak till nästa dag.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer