Kålsoppa med lammfärs
Kålsoppa med lammfärs kan nog vara bland de billigaste och enklaste rätter du kan laga. Lamm och vitkål passar mycket bra ihop i smakerna och blir bara godare efter någon dag.
Välj en lammfärs med låg fetthalt - ibland är lammfärs nästan bara fett - köp ej sådan.
Räkna ca ett halvt huvud vitkål.
Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.
Tillagning
- Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
- Skala och hacka löken.
- Fräs och bryn först lök och sedan lammfärsen lite i taget i smör och lägg över i en soppkastrull eller gryta.
- Fräs gärna lite av vitkålen också och lägg över med färsen.
- Tillsätt all vitkål samt vatten, buljongtärning, timjan, peppar, lagerblad och salt till soppan.
- Koka soppan i minst en timme. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och svalna i vasken med kallt vatten runt samt i kylen över natten att få smak till nästa dag.
Varianter
- Förutom vitkål kan man ta i potatis, morötter eller rotfrukter man gillar.
- Vidare kan man laga på färsk vitkål eller spetskål.
- Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.
- Man kan också reda soppan med lite grädde på slutet om du vill ha en fylligare soppa.
- Du kan byta lammfärs mot annan färs som köttfärs, kycklingfärs eller viltfärs. Godast blir det dock med lamm och kål som passar utmärkt ihop.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal