Rostad potatis med vitkål, morot och lök

Introduktion och förberedelse

Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja eller rapsolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.

Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.

Istället för vanlig vintervitkål kan du ta sommarvitkål eller spetskål. Rödkål funkar också. Röd eller gul knipplök passar också istället för vanlig lök.

2 portioner rostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 potatisar ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1 morot
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 200 gram vitkål
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk olivolja.
  3. Skölj och skala ev. potatisen. Lägg i en ugnsform.
  4. Skala moroten och skär bort fästet. Dela den på längden och sedan på mitten. Lägg med potatisen.
  5. Skala och halvera löken. Lägg med potatisen.
  6. Skär ut en klyfta vitkål och dela på längden. Lägg med potatisen.
  7. Pensla grönsakerna med resterande olivolja, samt salta och peppra dem.
  8. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.