Rostad potatis med vitkål, morot och lök

Introduktion och förberedelse

Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja eller rapsolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.

Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.

Varianter

  • Istället för vanlig vintervitkål kan du ta sommarvitkål.
  • Rödkål, grönkål eller svartkål funkar också.
  • Röd eller gul knipplök passar också istället för vanlig lök.
  • Du kan ha i andra rotfrukter som palsternacka, rotselleri, kålrot, sötpotatis eller det du gillar.

2 portioner rostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 potatisar ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1 morot
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 200 gram vitkål
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk olivolja.
  3. Skölj och skala ev. potatisen. Lägg i en ugnsform.
  4. Skala moroten och skär bort fästet. Dela den på längden och sedan på mitten. Lägg med potatisen.
  5. Skala och halvera löken. Lägg med potatisen.
  6. Skär ut en klyfta vitkål och dela på längden. Lägg med potatisen.
  7. Pensla grönsakerna med resterande olivolja, samt salta och peppra dem.
  8. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 296 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-29