Rostad potatis med vitkål, morot och lök

Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.
Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.

2 portioner rostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 potatisar ex. delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk olivolja.
  3. Skölj och skala ev. potatisen. Lägg i en ugnsform.
  4. Skala moroten och skär bort fästet. Dela den på längden och sedan på mitten. Lägg med potatisen.
  5. Skala och halvera löken. Lägg med potatisen.
  6. Skär ut en klyfta vitkål och dela på längden. Lägg med potatisen.
  7. Pensla grönsakerna med resterande olivolja, samt salta och peppra dem.
  8. Rosta grönsakerna i 25 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer