Hemgjord saltgurka
Lägg in egen saltgurka med små gurkor som Västeråsgurkor och smaksätt med lite ättika, socker, dillkronor, senapsfrön och pepparrot.
Tillagning
- Rensa, skölj och borsta gurkorna noga. Skär bort blomfästen om det finns kvar. Stick några hål i varje gurka med en baknål eller potatissticka.
- Blanda salt och vatten i en bunke tills det löst sig. Lägg gurkorna i en bunke och häll över saltlagen. Låt ligga övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur. Häll sedan bort denna saltlag och skölj gurkorna.
- Värm upp ingredienserna till lagen av vatten, salt, senapsfrön, socker, peppar samt ättiksprit. Rör tills allt löst sig. Låt svalna.
- Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
- Gurkorna kan läggas in hela eller skäras i halvor eller grova skivor.
- Skala och skiva pepparroten eller skär i små kuber. Skölj dillkronor och blad.
- Varva gurkorna med pepparrot, blad och dillkronor i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten.
- Häll lagen över och tryck ner gurkorna samt se till så att lagen täcker. Gör annars lite till lag.
- Sätt på lock.
- Låt stå att mogna i en månad svalt och mörkt i jordkällare, sval eller i kyl. Man kan även äta av dem efter något dygn.
- Saltgurkorna håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
- Öppnad burk förvarar du i kylen.
Serveringsförslag
- Saltgurka är god som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, julbord, smörgåsbord, frukostbuffé med mera.
- Passar även som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej.
Val av gurka
- Köp Västeråsgurkor som även kallas frilandsgurka, druvgurka, ättiksgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
- Räkna ca 20 stycken 7-10 cm långa Västeråsgurkor.
- Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
Varianter
- Dillkronor kan bytas mot 1-2 msk dillfrön.
- Gott i är även några lagerblad, vitlöksklyftor samt strimlad paprika.
- Hoppar du över den första inläggningen med salt så får du snabbsaltade Västeråsgurkor.
Tillagningstid
Godast är gurkan efter en månad när den fått mogna i smaken men den går att äta av efter någon vecka.
Hållbarhet
- Hållbarheten är 12 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
- Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
- För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.
Val av salt
Använd vanligt salt - helst utan jod. EJ mineralsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal