Hemgjord saltgurka

Introduktion och förberedelse

Lägg in egen saltgurka med små gurkor som Västeråsgurkor och smaksätt med lite ättika, socker, dillkronor, senapsfrön och pepparrot.

Serveringsförslag

  • Saltgurka är god som tillbehör till söndagsstek, husmanskost, julbord, smörgåsbord, frukostbuffé med mera.
  • Passar även som pålägg till smörgås - speciellt med leverpastej.

Val av gurka

  • Köp Västeråsgurkor som även kallas frilandsgurka, druvgurka, ättiksgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
  • Räkna ca 20 stycken 7-10 cm långa Västeråsgurkor.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.

Varianter

  • Gott i är även några lagerblad, vitlöksklyftor samt strimlad paprika.
  • Hoppar du över den första inläggningen med salt så får du snabbsaltade Västeråsgurkor.

Tillagningstid

Godast är gurkan efter en månad när den fått mogna i smaken men den går att äta av efter någon vecka.

Hållbarhet

  • Hållbarheten är 12 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
  • Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.

Val av salt

Använd vanligt salt - helst utan jod. EJ mineralsalt.

1,5 liter saltgurka

  • Förberedelse: 1 dag 40 min
  • Tillagning: 30 dagar
  • Klart på: 31 dagar 40 min

Ingredienser

  • 1,2 liter vatten
  • 1 dl salt, helst utan jod
  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 20 stycken
  • LAG: 8 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl vanligt salt, helst utan jod, EJ mineralsalt
  • 2 tsk socker
  • 5-10 dillkronor, utan stjälkar
  • 30 gram pepparrot
  • 1 msk gula senapsfrön (valfritt)
  • 10-20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 1 tsk vit- eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta gurkorna noga. Skär bort blomfästen om det finns kvar. Stick några hål i varje gurka med en baknål eller potatissticka.
  2. Blanda salt och vatten i en bunke tills det löst sig. Lägg gurkorna i en bunke och häll över saltlagen. Låt ligga övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur. Häll sedan bort denna saltlag och skölj gurkorna.
  3. Värm upp ingredienserna till lagen av vatten, salt, senapsfrön, socker, peppar samt ättiksprit. Rör tills allt löst sig. Låt svalna.
  4. Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  5. Gurkorna kan läggas in hela eller skäras i halvor eller grova skivor.
  6. Skala och skiva pepparroten eller skär i små kuber. Skölj dillkronor och blad.
  7. Varva gurkorna med pepparrot, blad och dillkronor i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten.
  8. Häll lagen över och tryck ner gurkorna samt se till så att lagen täcker. Gör annars lite till lag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt stå att mogna i en månad svalt och mörkt i jordkällare, sval eller i kyl. Man kan även äta av dem efter något dygn.
  11. Saltgurkorna håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (163 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14