Hemgjord saltgurka

Introduktion och förberedelse

Lägg in egna små gurkor som Västeråsgurkor eller andra smågurkor i saltlag och smaksätt med lite ättika, socker, dillkronor och pepparrot.

Till saltlagen ska du använda vanligt salt utan jod. Jod ger annars en bäsk bismak. Du ska ej använda mineralsalt heller.

Västeråsgurka är ofta lite större inläggningsgurkor - goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också. Räkna ca 15 stycken 10 cm långa Västeråsgurkor.

Varianter

  • Du kan blanda lagen utan att koka upp den. Blanda då lagen av kallt vatten, salt, socker samt ättiksprit. Låt stå tills socker och salt löst sig. Rör då och då. Använd sedan som lagen i receptet nedan och slå över gurkorna i burkarna.
  • Istället för dillkronor kan du ta några msk dillfrön.
  • Gott i är även några lagerblad, vitlöksklyftor och gula senapsfrön.
  • Ättika är valfritt att ha i.

Extra knapriga gurkor

Nedan tips är överkurs om man vill få lite knaprigare gurkor. Jag tycker gurkorna blir knapriga och goda ändå. Men det är valfritt.

  • Ta med alun i inläggningen enligt paketet som du hittar i kryddhyllan på välsorterade affärer.
  • Blanda gurkorna med 1 dl grovsalt och låta stå över natten. Då kan du picka dem innan och skära bort ändarna eller skära dem i grova delar innan.

2 burkar saltgurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor eller små gurkor
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 10 dillkronor
  • 100 gram pepparrot, ca 100 gram
  • 2,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 2 tsk socker
  • 10-20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skölj och borsta gurkorna. Skär eventuellt bort några mm på yttersta topparna.
  2. Valfritt är att sticka ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna för stora för din burk eller om du inte vill lägga in dem hela så kan du skära dem i grova bitar (som på bilden) så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen. Det går även utmärkt att fördela dem hela ståendes i glasburkar för inläggning.
  3. Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna. Man kan även blanda lagen kall och låt stå till socker och salt löst sig - rör då och då.
  6. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  7. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  8. Sätt på lock.
  9. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst en månad.
  10. Saltgurkorna håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  11. Öppnad burk förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer