Inlagd gurka med senapsfrö

Introduktion och förberedelse

Inlagd gurka med smak av senapsfrö är gott till husmanskost.

Skivad inlagd slanggurka i ättikslag smaksatt med senapsfrön, lagerblad, lök och kryddpeppar.

Serveringsförslag

Gurkan passar till det mesta som sötsurt tillbehör speciellt till husmanskost eller leverpastejssmörgås.

Framförhållning

Denna gurka ska stå ett dygn minst att få smak.

Varianter

Vill du ej koka en lag innan så kan du lägg in vanlig inlagd gurka.

Tips

Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den brukar vara lite billigare.

3 burkar på 7 dl vardera inlagd gurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg gurka, slanggurka
  • 2 dl ättikssprit (12 %)
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 1 stor gul lök
  • 15 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 msk gula senapsfrön

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  3. Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
  4. Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
  5. Lägg skivad gurka i väl rengjorda glasburkar. Packa ihop gurkan. Fyll på med varm lag så det täcker. Fördela kryddorna i burkarna. Tryck ner gurkan under lagen. Sätt på lock. Överbliven lag kan du ha till annat.
  6. Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.
  7. Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (210 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-13