Inlagd gurka med senapsfrö

Introduktion och förberedelse

Inlagd gurka med smak av senapsfrö är gott till husmanskost.

Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön, lagerblad, lök och kryddpeppar ger god smak till gurkan.

Denna gurka ska stå ett tag och få smak - helst något dygn.

En variant på vanlig inlagd gurka men som läggs in i en lag du först kokar för att få ut smaken av senapsfrön och kryddor.

Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den brukar vara lite billigare.

Större sats

Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar på 7 dl vardera inlagd gurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg gurka
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 msk senapsfrön

Tillagning

  1. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  2. Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  3. Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
  4. Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
  5. Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar. Fyll på med varm lag så att det täcker. Sätt på lock.
  6. Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.
  7. Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (182 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-14