Inlagd gurka med senapsfrö

Inlagd gurka med smak av senapsfrö är gott till husmanskost. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön, lagerblad, lök och kryddpeppar ger god smak till gurkan.

En variant på vanlig inlagd gurka men som läggs in i en lag du först kokar för att få ut smaken av senapsfrön och kryddor. Vanlig inlagd gurka går snabbare. Denna ska stå ett tag och få smak - helst något dygn.

Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.

Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar på 7 dl vardera inlagd gurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg gurka
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 msk senapsfrön

Tillagning

  1. Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
  2. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  4. Koka upp lagen.
  5. Varva lag, lök, senapsfrön och gurka i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  6. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  7. Inlagd gurka med senapsfrö håller sig minst ett år oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (73 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.