Inlagd gurka med senapsfrö
Inlagd gurka med smak av senapsfrö, lagerblad, lök och kryddpeppar.
Tillagning
- Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
- Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
- Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
- Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
- Lägg skivad gurka i väl rengjorda glasburkar. Varva med lite av löken och kryddorna. Packa ihop gurkan. Fyll på med varm lag så det täcker. Fördela resten av löken och kryddorna i burkarna. Tryck ner gurkan under lagen. Sätt på lock. Överbliven lag kan du ha till annat.
- Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.
- Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor minst.
Serveringsförslag
Gurkan passar till det mesta som sötsurt tillbehör speciellt till husmanskost, smörgåsbord eller leverpastejssmörgås.
Framförhållning
Denna gurka ska stå ett dygn minst att få smak.
Varianter
- Vill du ej koka en lag innan så kan du lägg in vanlig inlagd gurka.
- Du kan blanda svarta och gula senapsfrön.
- Lök är valfritt att ha i.
Tips
- Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den brukar vara lite billigare.
- Du behöver minst 3 glasburkar med tättslutande lock på vardera 0,5 liter eller motsvarande. Jag tog en 0,7 liters och en 1 liters burk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal