Inlagd gurka med senapsfrö

Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön ger god smak till gurkan. Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.

Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar på 7 dl vardera inlagd gurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg gurka
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 msk senapsfrön

Tillagning

  1. Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
  2. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  4. Koka upp lagen.
  5. Varva lag, lök, senapsfrön och gurka i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  6. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  7. Inlagd gurka med senapsfrö håller sig minst ett år oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (57 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer