Inlagd gurka med senapsfrö

Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.

3 burkar på 7 dl vardera inlagd gurka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 1 kg gurka
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 msk senapsfrön

Tillagning

  1. Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
  2. Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
  4. Koka upp lagen.
  5. Varva lag, lök, senapsfrön och gurka i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker. Räcker inte lagen så kokar du upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
  6. Låt svalna samt låt stå i kylen minst ett dygn.
  7. Inlagd gurka med senapsfrö håller sig minst ett år oöppnad i kylen.
E-mail
Medel: 4.6 (32 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer