Inlagd gurka med senapsfrö
Introduktion och förberedelse
Inlagd gurka med smak av senapsfrö är gott till husmanskost.
Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön, lagerblad, lök och kryddpeppar ger god smak till gurkan.
Denna gurka ska stå ett tag och få smak - helst något dygn.
En variant på vanlig inlagd gurka men som läggs in i en lag du först kokar för att få ut smaken av senapsfrön och kryddor.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den brukar vara lite billigare.
Större sats
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Tillagning
- Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.
- Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.
- Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.
- Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.
- Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar. Fyll på med varm lag så att det täcker. Sätt på lock.
- Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.
- Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal