Kålsoppa

Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.

4-5 portioner kålsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 morot
  • 4 medelstora potatisar
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liter vatten samt ev. 1 buljongtärning, grönsaker eller kött (Eller 1 liter kött- eller skinkspad)
  • 200 gram rimmat fläsk (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärningar.
  2. Strimla vitkålen. Skala och dela potatis och morötter i grova bitar. Tillsätt till det kokande vattnet.
  3. Skär fläsket i tärningar och tillsätt det.
  4. Koka kålsoppan på medelvärme under lock i minst 20 minuter.
  5. Kålsoppan blir godare ju längre kålsoppan får stå - gärna dagen efter.
  6. Tillsätt hackad persilja på slutet och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera kålsoppan med god senap ex. grov skånsk senap samt gott varmt bröd till ex. grahamsbröd eller brytbröd.
E-mail
Medel: 4.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer