Kålsoppa

Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk. Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.

Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd. Soppan passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.

Istället för vitkål blir kålsoppan också god med annan kål som spetskål, salladskål, rödkål, grönkål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.

4-5 portioner kålsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 morot
  • 4 medelstora potatisar
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liter vatten samt ev. 1 buljongtärning, grönsaker eller kött (Eller 1 liter kött- eller skinkspad)
  • 200 gram rimmat fläsk (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärningar.
  2. Strimla vitkålen. Skala och dela potatis och morötter i grova bitar. Tillsätt till det kokande vattnet.
  3. Skär fläsket i tärningar och tillsätt det.
  4. Koka kålsoppan på medelvärme under lock i minst 20 minuter.
  5. Kålsoppan blir godare ju längre kålsoppan får stå - gärna dagen efter.
  6. Tillsätt hackad persilja på slutet och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera kålsoppan med god senap ex. grov skånsk senap samt gott varmt bröd till ex. grahamsbröd eller brytbröd.
E-mail
Medel: 4.3 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer