Kålsoppa

Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk. Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.

Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd. Soppan passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.

Istället för vitkål blir kålsoppan också god med annan kål som spetskål, salladskål, rödkål, grönkål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.

4-5 portioner kålsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 morot
  • 4 medelstora potatisar
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liter vatten samt ev. 1 buljongtärning, grönsaker eller kött (Eller 1 liter kött- eller skinkspad)
  • 200 gram rimmat fläsk (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärningar.
  2. Strimla vitkålen. Skala och dela potatis och morötter i grova bitar. Tillsätt till det kokande vattnet.
  3. Skär fläsket i tärningar och tillsätt det.
  4. Koka kålsoppan på medelvärme under lock i minst 20 minuter.
  5. Kålsoppan blir godare ju längre kålsoppan får stå - gärna dagen efter.
  6. Tillsätt hackad persilja på slutet och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera kålsoppan med god senap ex. grov skånsk senap samt gott varmt bröd till ex. grahamsbröd eller brytbröd.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer