Kålsoppa

Introduktion och förberedelse

Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.

Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.

Serveringsförslag

  • Soppan kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
  • Soppan passar till vardags samt till soppbuffé med gott bröd, färskost och senap till.

Varianter

  • Fläsk kan uteslutas för en vegetarisk och vegan variant.
  • Istället för vitkål blir soppan också god med annan kål som spetskål, salladskål, rödkål, grönkål eller savoykål.
  • Vidare kan du ha en hackad purjolök i.
  • Gröna linser är också gott i kålsoppa.
  • Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på soppan.

5 portioner kålsoppa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål
  • 1 morot
  • 4 medelstora potatisar
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liter vatten samt ev. 1 buljongtärning, grönsaker eller kött (Eller 1 liter kött- eller skinkspad)
  • 200 gram rimmat fläsk (valfritt)
  • 3 msk hackad persilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med kryddpepparkorn, lagerblad och buljongtärningar.
  2. Strimla vitkålen. Skala och dela potatis och morötter i grova bitar. Tillsätt till det kokande vattnet.
  3. Skär fläsket i tärningar och tillsätt det.
  4. Koka kålsoppan på medelvärme under lock i minst 20 minuter.
  5. Kålsoppan blir godare ju längre kålsoppan får stå - gärna dagen efter.
  6. Tillsätt hackad persilja på slutet och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera kålsoppan med god senap ex. grov skånsk senap samt gott varmt bröd till ex. grahamsbröd eller brytbröd.
E-mail
Medel: 3.8 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06