Kålpudding
Kålpudding med gräddsås - klassisk svensk husmanskost med fin och prisvärd vitkål samt köttfärs som lagas i en form i ugnen. Här med förslag på tillbehör.
Kålpuddingen lagade jag av fin svensk vitkål, kokt grötris, smör, sirap, blandfärs, lök, ägg, salt och peppar.
Serveringsförslag
- Förutom gräddsås på skyn från kålpuddingen så passar kokt potatis, lingonsylt eller rårörda lingon, inlagd gurka eller saltgurka, äppelmos och kokta grönsaker till.
- Som grönsaker till kålpudding tycker jag en eller flera grönsaker som kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor samt liknande passar.
- Vidare är det gott med lite grönsallad eller tomatsallad till.
- Kan garneras med hackad persilja.
Tillagning
- Förbered och koka grötris/risgrynsgröt. Jag kokade 4 portioner och åt som gröt samt plockade undan 1,5 dl gröt till kålpuddingen. Till fyra portioner kokar du 1,5 dl grötris med 3 dl vatten samt 1/2 tsk salt i 10 minuter. Tillsätt 6-7 dl vegetabilisk mjölk och koka i ytterligare 30-35 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär i klyftor och strimla eller tärna. Eller strimla i en matberedare.
- Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk smör utan att ta färg.
- Lägg löken med köttfärsen i en skål. Tillsätt kokt grötris/risgrynsgröt, ägg, 1/2 msk soja, 0,5 dl vatten, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
- Fräs hälften av kålen i taget i 1 msk smör i en stor stekpanna i ca 5 minuter tills den fått lite färg och mjuknat. Lägg över i en stor kastrull.
- Tillsätt sirap, 1/2 msk soja samt 0,5 dl vatten. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
- Tillsätt 1/3 av köttfärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter. Ta av från värmen.
- Smörj en ugnsform med en msk smör. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
- Bred över färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
- Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
- Tryck undan lite kålpudding vid kanten av formen och ta lite av skyn till såsen om du önskar.
- GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och en buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Rör i maizenaredningen och koka upp under omrörning.
- Tillsätt grädde.
- Tillsätt och smaka av med soja, svartpeppar och salt samt gärna några msk sky från kålpuddingen.
- Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
Val av vitkål
- Jag använde svensk vitkål som är billig och god. Färsk vitkål eller spetskål går utmärkt också.
- Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - totalt behöver du ca 800 gram. Eller 700 gram hackad eller strimlad vitkål.
Förberedelse
Du behöver förbereda kokt grötris/risgrynsgröt - innan. Förslag är att laga 4 portioner risgrynsgröt och ta undan 1,5 dl till kålpuddingen - ät sedan upp resten som vanlig risgröt. Eller frys in grötportioner.
Tips
Laga gärna kålpuddingen i samband med kåldolmar. De yttersta stora hela bladen tar man till kåldolmarna och den kål som blir över hackar man ner och gör kålpudding av.
Variant
Du kan byta köttfärs mot vegofärs för en vegetarisk och vegan kålpudding.
Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal