Kålpudding

Introduktion och förberedelse

Kålpudding med gräddsås - klassisk svensk husmanskost med fin och prisvärd vitkål samt köttfärs som lagas i en form i ugnen. Här med förslag på tillbehör.

Kålpuddingen lagade jag av fin svensk vitkål, kokt grötris, smör, sirap, blandfärs, lök, ägg, salt och peppar.

Serveringsförslag

Val av vitkål

  • Jag använde svensk vitkål som är billig och god. Färsk vitkål eller spetskål går utmärkt också.
  • Räkna ett mindre huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - totalt behöver du ca 800 gram. Eller 700 gram hackad eller strimlad vitkål.

Förberedelse

Du behöver förbereda kokt grötris/risgrynsgröt - innan. Förslag är att laga 4 portioner risgrynsgröt och ta undan 1,5 dl till kålpuddingen - ät sedan upp resten som vanlig risgröt. Eller frys in grötportioner.

Tips

Laga gärna kålpuddingen i samband med kåldolmar. De yttersta stora hela bladen tar man till kåldolmarna och den kål som blir över hackar man ner och gör kålpudding av.

Variant

Du kan byta köttfärs mot vegofärs för en vegetarisk och vegan kålpudding.

Kålpuddingen serverad på tallrik med tillbehör
Kålpuddingen serverad med frysta tinade lingon, saltgurka, kokt hemodlad potatis och gräddsås.

4 portioner kålpudding med gräddsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 dl kokt grötris/risgrynsgröt
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk smör att steka lök i
  • 800 gram vitkålshuvud, ca 700 gram strimlad eller hackad vitkål
  • 2 msk smör att steka kål i
  • 350 gram bland- eller fläskfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk sirap
  • 1 msk kinesisk soja till färs och kål
  • 1 dl vatten
  • GRÄDDSÅS: 2 dl vatten
  • 1 tärning buljong - grönsak eller kalv
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 3 krm kinesisk soja eller 2 tsk japansk ljus soja, typ Kikkoman
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1/2 - 1 dl sky från kålpuddingen
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis, gärna delikatesspotatis
  • 1 dl lingonsylt, rårörda lingon, färska eller frysta tinade lingon
  • 4-8 saltgurkor

Tillagning

  1. Förbered och koka grötris/risgrynsgröt. Jag kokade 4 portioner och åt som gröt samt plockade undan 1,5 dl gröt till kålpuddingen. Till fyra portioner kokar du 1,5 dl grötris med 3 dl vatten samt 1/2 tsk salt i 10 minuter. Tillsätt 6-7 dl vegetabilisk mjölk och koka i ytterligare 30-35 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär i klyftor och strimla eller tärna. Eller strimla i en matberedare.
  4. Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk smör utan att ta färg.
  5. Lägg löken med köttfärsen i en skål. Tillsätt kokt grötris/risgrynsgröt, ägg, 1/2 msk soja, 0,5 dl vatten, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
  6. Fräs hälften av kålen i taget i 1 msk smör i en stor stekpanna i ca 5 minuter tills den fått lite färg och mjuknat. Lägg över i en stor kastrull.
  7. Tillsätt sirap, 1/2 msk soja samt 0,5 dl vatten. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
  8. Tillsätt 1/3 av köttfärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter. Ta av från värmen.
  9. Smörj en ugnsform med en msk smör. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
  10. Bred över färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
  11. Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
  12. Tryck undan lite kålpudding vid kanten av formen och ta lite av skyn till såsen om du önskar.
  13. GRÄDDSÅS: Koka upp vatten och en buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Rör i maizenaredningen och koka upp under omrörning.
  14. Tillsätt grädde.
  15. Tillsätt och smaka av med soja, svartpeppar och salt samt gärna några msk sky från kålpuddingen.
  16. Servera kålpuddingen med gräddsåsen, lingon, inlagd gurka samt ev. kokta grönsaker. Gärna gott bröd samt en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 4 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 456 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-25

Tillbehör och liknande recept: