Vitkålssoppa eller kålsoppa

Vitkålssoppa. Soppa med vitkål är otroligt billig och god mat. Förutom vitkål har jag här lite potatis och morötter men det kan uteslutas.

Räkna ca ett halvt huvud vitkål. Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.
Om man vill kan man ha i frikadeller (kokta köttbullar) i vitkålssoppan eller tärnad korv som stark sremska.
Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.

Vitkål kan ersättas med spetskål eller annan god kål. Du kan skippa morötter och potatis och ta mer vitkål.

4 portioner vitkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 750 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • Ca 1,5 liter vatten
  • 5 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och tärna eller strimla morötter och potatis.
  3. Tillsätt alla ingredienser till en stor kastrull. Tillsätt vatten så du har soppa till 4 portioner enligt ditt tycke. Grädde kan du runda av med på slutet.
  4. Koka vitkålssoppan i minst en halvtimme - gärna upp mot en timme.
  5. Smaka av vitkålssoppan med salt och peppar samt rör i grädde på slutet om du önskar.
  6. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och få smak till nästa dag (ställ in i kyl när den svalnat).
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer