Vitkålssoppa eller kålsoppa

Vitkålssoppa. Soppa med vitkål är otroligt billig och god mat. Förutom vitkål har jag här lite potatis och morötter men det kan uteslutas.

Räkna ca ett halvt huvud vitkål. Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.
Om man vill kan man ha i frikadeller (kokta köttbullar) i vitkålssoppan eller tärnad korv som stark sremska.
Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.

Vitkål kan ersättas med spetskål eller annan god kål. Du kan skippa morötter och potatis och ta mer vitkål.

4 portioner vitkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 750 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • Ca 1,5 liter vatten
  • 5 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och tärna eller strimla morötter och potatis.
  3. Tillsätt alla ingredienser till en stor kastrull. Tillsätt vatten så du har soppa till 4 portioner enligt ditt tycke. Grädde kan du runda av med på slutet.
  4. Koka vitkålssoppan i minst en halvtimme - gärna upp mot en timme.
  5. Smaka av vitkålssoppan med salt och peppar samt rör i grädde på slutet om du önskar.
  6. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och få smak till nästa dag (ställ in i kyl när den svalnat).
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer