Vitkålssoppa eller kålsoppa

Introduktion och förberedelse

Vitkålssoppa är otroligt billig och god mat. Förutom vitkål har jag här lite potatis, morötter och en skvätt grädde i soppan men det kan uteslutas.

Räkna ca ett halvt huvud vitkål.

Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.

Varianter

  • Om man vill kan man ha i frikadeller (kokta köttbullar) i vitkålssoppan eller tärnad korv som stark sremska.
  • Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.
  • Vitkål kan ersättas med spetskål, savoykål, svartkål, sommarkål, rödköl, grönkål eller annan god kål. Eller blanda.
  • Du kan skippa morötter och potatis och ta mer vitkål. Eller ta i andra rotfrukter eller grönsaker som paprika i soppan.

4 portioner vitkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 750 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • Ca 1,5 liter vatten
  • 5 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och tärna eller strimla morötter och potatis.
  3. Tillsätt alla ingredienser till en stor kastrull. Tillsätt vatten så du har soppa till 4 portioner enligt ditt tycke. Grädde kan du runda av med på slutet.
  4. Koka vitkålssoppan i minst en halvtimme - gärna upp mot en timme.
  5. Smaka av vitkålssoppan med salt och peppar samt rör i grädde på slutet om du önskar.
  6. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och få smak till nästa dag (ställ in i kyl när den svalnat).
E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer