Vitkålssoppa eller kålsoppa

Introduktion och förberedelse

Vitkålssoppa är otroligt billig och god mat. Förutom vitkål har jag här lite potatis, morötter och en skvätt grädde i soppan men det kan uteslutas.

Räkna ca ett halvt huvud vitkål.

Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.

Varianter

  • Om man vill kan man ha i frikadeller (kokta köttbullar) i vitkålssoppan eller tärnad korv som stark sremska.
  • Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.
  • Vitkål kan ersättas med spetskål, savoykål, svartkål, sommarkål, rödköl, grönkål eller annan god kål. Eller blanda.
  • Du kan skippa morötter och potatis och ta mer vitkål. Eller ta i andra rotfrukter eller grönsaker som paprika i soppan.

4 portioner vitkålssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 750 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • Ca 1,5 liter vatten
  • 5 kryddpepparkorn (valfritt)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 krm chiliflakes (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 1 tärning grönsaksbuljong

Tillagning

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
  2. Skala och tärna eller strimla morötter och potatis.
  3. Tillsätt alla ingredienser till en stor kastrull. Tillsätt vatten så du har soppa till 4 portioner enligt ditt tycke. Grädde kan du runda av med på slutet.
  4. Koka vitkålssoppan i minst en halvtimme - gärna upp mot en timme.
  5. Smaka av vitkålssoppan med salt och peppar samt rör i grädde på slutet om du önskar.
  6. Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och få smak till nästa dag (ställ in i kyl när den svalnat).
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.