Vitkålssoppa eller kålsoppa
Vitkålssoppa är otroligt billig och god mat. Förutom vitkål har jag här lite potatis, morötter och en skvätt grädde i soppan men det kan uteslutas.
Räkna ca ett halvt huvud vitkål.
Vitkålssoppan blir ännu godare om den får stå till sig en dag.
Tillagning
- Dela vitkålshuvudet och skär ut den kraftiga mitten stammen. Skär i klyftor och strimla sedan vitkålen.
- Skala och tärna eller strimla morötter och potatis.
- Tillsätt alla ingredienser till en stor kastrull. Tillsätt vatten så du har soppa till 4 portioner enligt ditt tycke. Grädde kan du runda av med på slutet.
- Koka vitkålssoppan i minst en halvtimme - gärna upp mot en timme.
- Smaka av vitkålssoppan med salt och peppar samt rör i grädde på slutet om du önskar.
- Nu kan du servera vitkålssoppan. Låt den gärna stå och få smak till nästa dag (ställ in i kyl när den svalnat).
Varianter
- Om man vill kan man ha i frikadeller (kokta köttbullar) eller toppa med stekt tärnad korv som stark sremska eller ölkorv; eller knaperstekt bacon eller fläsk i tärningar.
- Fräs med en hackad gul lök eller 1/2 purjolök om du önskar det.
- Någon tsk curry, 1-2 krm chiliflakes, samt en tumme riven ingefära och 1 dl linser (låt de koka med) är också gott att variera vitkålssoppan med.
- Vitkål kan ersättas med spetskål, savoykål, svartkål, sommarkål, rödköl, grönkål eller annan god kål. Eller blanda.
- Du kan skippa morötter och potatis och ta mer vitkål. Eller ta i andra rotfrukter eller grönsaker som paprika i soppan.
- Vill du ha en krämigare soppa så kan du ta i 1-2 dl grädde på slutet.
- Soppan kan garneras på slutet med hackad kruspersilja eller bladpersilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal