Ugnsbakad kummel med brynt smör

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad kummel i lime, olivolja och brynt smör toppad med knaprigt täcke ströbröd, vitlök, chiliflakes och persilja samt paprika vid sidan.

Kummelfilé har vitt fint fast kött och påminner om torsk och passar utmärkt att steka i ugnen. Jag tog en hel bit kummelfilé utan skinn men det går fint att laga fisken i bitar och med skinn.

Serveringsförslag

Varianter

  • Lime kan bytas mot citron.
  • Panko kan bytas mot vanligt ströbröd.
  • Fisken kan även lagas på grillen - slå då in fisken med bakplåtspapper och folie till ett foliepaket och tillaga ca 15 minuter på grillen. Då passar även tillbehör som grillade grönsaker, potatis, sparris, aubergine och/eller zucchini till.

Val av kummel

Köp MSC-märkt eller krav-märkt kummel.

Du kan köpa utan eller med skinn. En hel bit eller i bitar.

Kummel i ugnen som får god smak av brynt smör, lime, olivolja, vitlök, chili och persilja serverad med potatis och gräddfilssås.
Kummel i ugnen som får god smak av brynt smör, lime, olivolja, vitlök, chili och persilja serverad med potatis och gräddfilssås. På bilden även nässelsalt men det går utmärkt med vanligt flingsalt till.

4 portioner ugnsbakad kummel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram kummelfilé utan skinn, 700 gram med skinn
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 lime
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 gram smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1/2 dl panko ströbröd
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 röd spetspaprika eller vanlig röd paprika
  • TILLBEHÖR: 4 portioner färskpotatis, delikatesspotatis eller vanlig potatis
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk bladpersilja, färsk eller fryst
  • 35 gram babyspenat eller annan grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Känn på fiskfilén efter ben och dra ur dem. Vidare fick jag byxa - skära bort benen i mitten - på filéen. 
  3. Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Klipp till ett bakplåtspapper som täcker botten och kanter. Smörj med olivolja.
  4. Lägg smör i en kastrull och smält samt värm tills det slutar bubbla och är ljust brunt och brynt. Passa så det ej bränns. Sätt åt sidan.
  5. Lägg fisken på bakplåtspappret. Pressa över en halv lime. Häll över resten av olivoljan. Salta och peppra.
  6. Häll hälften av det brynt smöret i en bunke och blanda pressad vitlök, chiliflakes, ströbröd samt hackad persilja.
  7. Bred ut ströbrödsblandningen över fisken.
  8. Lägg resten av limefrukterna i halvor runt fisken. Skölj och strimla paprika och lägg runt fisken.
  9. Börja koka potatis om du önskar det till.
  10. Stek fisken i mitten av ugnen i 20 minuter. Höj värmen till 225 grader de sista fem minuterna om fisken ej fått färg på ovansidan.
  11. Ta ut och kontroller att fisken är klar genom att skära ett litet snitt i mitten - fisken ska gå att ta isär i fasta vita bitar. Innertemperatur ska vara runt 45 - 50 °C.
  12. Kummeln är klar att servera tillsammans med paprikan. Till servering skedar du över resten av det brynta smöret samt pressar över mer lime efter smak. Vidare kan man strö över lite flingsalt efter smak - eller nässelsalt som jag hade. Jag hade även kokt färskpotatis och babyspenat till samt en kall sås av gräddfil blandad med lite hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 547 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-17