Snabb fisk i ugn eller fiskgratäng

Introduktion och förberedelse för tillagning

Snabb fisk i ugn eller fiskgratäng. En supergod och enkel gratäng du kan laga med torskfilé med grädde och gratinerade med lite parmesan eller annan riven ost. I botten är det lite fräst paprika för smak.

Jag tog stryckfrysta MSC-märkta torskbitar. Det går att använda färsk torsk också såklart men den är dyrare.

Istället för torsk kan du ta sej, laxfilé eller rulla ihop spättafiléer.

Tillbehör kan vara som på bilden kokt potatis, morot samt en sallad med babyspenat, tomat och kokta svarta linser - du kan koka egna eller köpa färdigkokta linser.

Annat som passar är pressad potatis, potatismos, kokt ris som råris eller basmatiris; samt kokta grönsaker som kokta gröna ärtor och broccoli.

Letar du efter gratängreceptet med champinjoner och purjolök som var här innan så var det samma som torskgratängen här.

4 portioner snabb fisk i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé, 4 bitar
  • 1 röd paprika
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven smakrik lagrad ost som parmesan eller Västerbotten eller valfri sort
  • Tillbehör förslag: 4 portioner kokt potatis
  • 4 morötter
  • 1 liten påse babyspenat, 35 gram
  • 4 portioner kokta svarta linser
  • 125 gram cocktailtomater, 1 paket

Tillagning

  1. Ta fram och tina fisken. Gärna dagen innan i en skål i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Dela och skölj paprikan och skär i små tärningar.
  4. Fräs paprikan i en stekpanna i olivolja så den får lite färg och mjuknar. Salta paprikan med något krm salt.
  5. Lägg över paprikan och sprid ut i botten på en gratängform.
  6. Skär fisken i stora bitar och lägg i ugnsformen på paprikan. Salta med något krm salt.
  7. Koka upp vatten med buljongtärning. Rör så att den löser sig.
  8. Red buljongen med ljus maizenredning och låt koka upp. Rör i grädden.
  9. Häll såsen över fisken.
  10. Strö över riven ost.
  11. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen 20-25 minuter tills den fått fin färg och är genomvarm.
  12. Ta ut och servera med valfria tillbehör som på bilden med kokta potatis och en sallad med kokta linser, grovt hackad babyspenat, delade cocktailtomater och skalade morötter (morötterna kan även finrivas till). Ringla över någon msk olivolja och tsk vinäger över salladen vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.