Zucchinihalvor i ugnen med ratatouille och ost

Gratinerade halvor av zucchini i ugnen toppade med ratatouille grönsaksröra och mozzarellaost.

Jag toppade med en snabb ratatouille lagad på innanmätet på zuccinin, spetspaprika, lök, tomat smaksatt med vitlök och chili fräst i olivolja.

Ratatouille är en fransk grönsaksröra som du kan förbereda och laga en större sats innan om du vill. Den blir bara godare om den får stå i kylen och kan även frysas in.

En slags fransk gratäng som egentligen borde heta något med courgette då det är det franska namnet för zucchini. Zucchini är det italienska namnet. Kallas även squash i Sverige.

2 portioner zucchinihalvor i ugnen med ratatouille

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 medelstor zucchini, ca 400 gram
  • 300 gram tomater, 2 stycken
  • 100 gram spetspaprika, röd, 1 styck
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl riven mozzarellaost eller annan gratängost
  • 1 tsk olivolja till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och dela paprika. Ta ut kärnor och ta bort blomfäste. Skär i ca 1,5x1,5 cm tärningar.
  3. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken
  4. Skölj tomater, skär bort blomfästet och tärna dem.
  5. Skölj och dela zucchinin på längden. Dela till så du har fyra halvor på ca 10 cm. Det som blir över skär du i bitar.
  6. Gröp ur halvorna med en sked. Hacka det du gröpt ur.
  7. Fräs paprika, zucchini, lök samt chiliflakes i olivolja i stor panna några minuter. Rör då och då.
  8. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
  9. Tillsätt tomatpuré och tomater samt fräs någon minut till.
  10. Tillsätt och smaka av med salt och peppar.
  11. Låt puttra fem minuter på låg värme.
  12. Lägg zucchinihalvorna i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
  13. Fördela ratatouille grönsaksröran i zucchinihalvorna. Lägg resten runt om.
  14. Laga i mitten av ugnen i 30 minuter.
  15. Ta ut och fördela riven mozzarella över.
  16. Laga i 10 minuter till så att osten får fin färg.
  17. Ta ut och servera zucchinin.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för riven mozzarella kan du färsk mozzarella och dela i bitar eller annan riven ost som ex. gratängost.
  • Gott är även att toppa med fetaost eller vitost. Eller prova med chèvre getost om du gillar det.
  • Med riven sojaost eller annan vegan ost får du en vegan rätt.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-14