Fiskgryta med lubb
Tillagning
- Skala och pressa vitlök. Skala och hacka lök. Skala och tärna (1x1 cm) morötter. Skölj och strimla selleri samt tärna fänkål fint. Lägg i en stor kastrull eller panna med höga kanter.
- Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter.
- Tillsätt tomaterna.
- Tillsätt oregano, hackad basilika, persilja, vitt vin samt fiskbuljong eller tärning och vatten. Tillsätt salt och peppar. Smaka av.
- Koka grunden till grytan i 15 minuter innan du lägger i fisken.
- Plocka och dra ut eventuella ben ur lubbfiléerna. Skär i förslagsvis fyra bitar.
- Lägg bitarna i grytan samt skeda över sås så den täcks.
- Låt puttra under lock i 10 minuter. Kolla gärna fisken med en termometer så att innertemperaturen är 52 grader när den är klar.
- Servera fiskgrytan med valfria tillbehör. Jag hade surdegsbröd och tapenade till men man kan också ha mer matiga tillbehör som ris, råris, tagliatelle, pressad potatis eller potatismos.
Serveringsförslag
- Jag hade ett surdegsbröd samt tapenade till. Du kan köpa surdegslimpa eller värma bake-off surdegsbaguette och köpa en burk tapenade. Eller baka eget surdegsbröd och mixa egen tapenade av oliver.
- Mer matiga tillbehör är kokt ris, tagliatelle pasta, råris, pressad potatis, kokt delikatesspotatis eller potatismos eller valfritt tillbehör.
- Lagar du GI eller LCHF kan du ha ett blomkålsris samt kokt broccoli till.
Varianter
Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemgjord fiskbuljong.
Att dricka till
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chardonnay eller elegant Chablis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal