Fiskgryta med lubb

Introduktion och förberedelse

Fiskgryta med lubb med italienska smaker som olivolja, vitlök, tomat, selleri, fänkål, vitt vin och örter.

Lubb är en god matfisk med fast vitt kött som passar att laga i gryta likt torsk. Lubb passar också att panera. Köp MSC-märkt lubb.

Serveringsförslag

Varianter

Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemgjord fiskbuljong.

Att dricka till

Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chardonnay eller elegant Chablis.

Italiensk tomatdoftande fiskgryta med lubb serverad med surdegslimpa och tapenade
Italiensk tomatdoftande fiskgryta med lubb serverad med surdegslimpa och tapenade

4 portioner fiskgryta med lubb

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram lubb, filé
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter, 1 dl tärnade
  • 1 gul lök
  • 1 dl hackad fänkål
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 burk tomater, små hela skalade
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 krm oregano
  • 5 blad färsk basilika
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • TILLBEHÖR: 4 skivor surdegsbröd och tapenade och/eller 4 port kokt ris, råris, tagliatelle, potatismos eller valfritt tillbehör

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök. Skala och hacka lök. Skala och tärna (1x1 cm) morötter. Skölj och strimla selleri samt tärna fänkål fint. Lägg i en stor kastrull eller panna med höga kanter.
  2. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter.
  3. Tillsätt tomaterna.
  4. Tillsätt oregano, hackad basilika, persilja, vitt vin samt fiskbuljong eller tärning och vatten. Tillsätt salt och peppar. Smaka av.
  5. Koka grunden till grytan i 15 minuter innan du lägger i fisken.
  6. Plocka och dra ut eventuella ben ur lubbfiléerna. Skär i förslagsvis fyra bitar.
  7. Lägg bitarna i grytan samt skeda över sås så den täcks.
  8. Låt puttra under lock i 10 minuter. Kolla gärna fisken med en termometer så att innertemperaturen är 52 grader när den är klar.
  9. Servera fiskgrytan med valfria tillbehör. Jag hade surdegsbröd och tapenade till men man kan också ha mer matiga tillbehör som ris, råris, tagliatelle, pressad potatis eller potatismos.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-27