Ugnsbakad hel fisk

Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.

Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller varm örtsås är gott till.

Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli, ärtor eller annat grönsakstillbehör samt citronklyftor passar också till.

Här har jag lagat en mindre hel fisk - jag tog en röding - på ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Se bild.

Innertemperatur:

Mät med en stektermometer in vid rygggbenet där temperaturen bör vara runt 55-60 °C när fisken är genomstekt. Man kan ta ut den lite tidigare så eftersteker de upp till 60 °C - förslagsvis 55 °C.

Att dricka till:

Vintips är blir ett vitt vin som förslagsvis en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad hel fisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax, ca 500 gram
  • 0,5 dl hackad dill eller 1 msk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller 1 msk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den. Eller mät innertemperaturen in vid ryggbetet och ta ut vid 55 °C så den eftersteker till runt 60 °C.
  9. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  10. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
E-mail
Medel: 4.2 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer