Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
- Rensa, skölj och fjälla fisken.
- Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
- Hacka örter.
- Gnid in insidan med salt och peppar.
- Fyll fisken med örter.
- Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fiskköttet stelnar, delar sig något och lossar från ben, blir vitt eller ljust rosa när det är färdigkokt. Mät innertemperaturen in vid ryggbenet och ta ut vid 55 °C så den eftersteker till runt 60 °C.
- Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
- Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
Serveringsförslag
- Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller varm örtsås är gott till.
- Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli, ärtor eller annat grönsakstillbehör samt citronklyftor passar också till.
Portionsberäkning
Här har jag lagat en mindre hel fisk - jag tog en röding - på ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Se bild.
Innertemperatur
Mät med en stektermometer in vid ryggbenet där temperaturen bör vara runt 55-60 °C när fisken är genomstekt. Man kan ta ut den vid förslagsvis 55 °C så eftersteker fisken upp till 60 °C.
Tillagningstid
Jag har skrivit tips och gjort en tabell där du kan se ungefärlig tillagningstid för fiskar med olika tjocklek.
Att dricka till
Vintips är blir ett vitt vin som förslagsvis en Riesling från Alsace.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal