Ugnsbakad hel fisk

Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.

Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller varm örtsås är gott till.

Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli, ärtor eller annat grönsakstillbehör samt citronklyftor passar också till.

Här har jag lagat en mindre hel fisk - jag tog en röding - på ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Se bild.

Innertemperatur:

Mät med en stektermometer in vid rygggbenet där temperaturen bör vara runt 55-60 °C när fisken är genomstekt. Man kan ta ut den lite tidigare så eftersteker de upp till 60 °C - förslagsvis 55 °C.

Att dricka till:

Vintips är blir ett vitt vin som förslagsvis en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad hel fisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax, ca 500 gram
  • 0,5 dl hackad dill eller 1 msk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller 1 msk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den. Eller mät innertemperaturen in vid ryggbetet och ta ut vid 55 °C så den eftersteker till runt 60 °C.
  9. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  10. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
E-mail
Medel: 4.2 (53 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer