Ugnsbakad hel fisk

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Här har jag lagat en mindre hel fisk - jag tog en röding - på ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Se bild.

Innertemperatur

Mät med en stektermometer in vid ryggbenet där temperaturen bör vara runt 55-60 °C när fisken är genomstekt. Man kan ta ut den vid förslagsvis 55 °C så eftersteker fisken upp till 60 °C.

Tillagningstid

Jag har skrivit tips och gjort en tabell där du kan se ungefärlig tillagningstid för fiskar med olika tjocklek.

Att dricka till

Vintips är blir ett vitt vin som förslagsvis en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad hel fisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax, ca 500 gram
  • 0,5 dl hackad dill eller 1 msk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller 1 msk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fiskköttet stelnar, delar sig något och lossar från ben, blir vitt eller ljust rosa när det är färdigkokt. Mät innertemperaturen in vid ryggbenet och ta ut vid 55 °C så den eftersteker till runt 60 °C.
  9. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  10. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
E-mail
Medel: 3.8 (190 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13