Grillad aubergine

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på grillad aubergine eller äggplanta med marinad och förslag på smaksättning.

Jag gillar att salta auberginen mjuk innan tillagning men det är valfritt.

Serveringsförslag

  • Grillad aubergine passar som grönsakstillbehör, vegorätt eller sidorätt från grillen.
  • Jag hade auberginen som tillbehör tillsammans med grillad zucchini, knipplök och potatis till quornfilé samt en grönsallad med burrata.
  • Varm eller kall grillad aubergine är även god på pizza, i sallad, i ciabatta eller baguette med mozzarella, tomat och basilika.
  • Grillad aubergine är även god i fyllningar som lasagne, moussaka, paj eller med pasta.

Kan förberedas

  • Du kan marinera auberginen i marinad eller salt i kylen i god tid innan.
  • Aubergine kan även grillas innan och förvaras i kylen. Blir bara godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.

Till många

Grillad aubergine är lätt att dubblera och laga till många.

Grilla eller steka

Istället för utegrill går det bra att steka i grillpanna eller stekpanna.

Varianter

Man kan utesluta att salta auberginskivorna innan och marinera samt lägga på grillen direkt. Räkna då lite längre tid på grillen.

Smaksättningar

  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
  • Ta i chili i marinaden ex. en hackad färsk röd chili; något krm chiliflakes; 1/2 tsk sriracha chilisås eller något krm sambal oelek.

Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini
Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini.

4 portioner grillad aubergine

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 mindre aubergine, ca 350 gram
  • 2 tsk salt att försalta med
  • 2 msk olivolja eller annan matolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk ketjap manis (valfritt)
  • 2 krm torkad oregano eller 1 msk färsk hackad oregano (valfritt)
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk hackad timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 msk färsk hackad rosmarin (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia eller 1/2 msk färsk hackad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj auberginerna och skär bort blomfästet.
  2. Skiva i ca 1 cm tjocka skivor eller skär i avlånga skivor.
  3. MJUKSALTAD VARIANT: Att salta aubergineskivorna innan grillning gör att de mjuknar och tappar vatten. Det är överkurs men blir mycket gott. Lägg ut på en tallrik och strö över salt på båda sidor. Låt ligga i ca 1 timme. När aubergineskivorna vätskar sig så kramar du försiktigt ut mer vätska ur dem. Skölj dem sedan i durkslag i kallt vatten. Torka torra med lite hushållspapper. Nu kan du använda aubergineskivorna.
  4. Blanda aubergine med olivolja, pressad eller hackad vitlök, salt och peppar - detta räcker om man önskar lite enklare. Jag hade även i ketjap manis samt grovt hackad oregano, timjan, rosmarin samt salvia. Du behöver ej alla örter och du kan ta torkade. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Grilla aubergineskivorna ca 3 minuter på varje sida så de får färg. Har du ej mjuksaltad dem så lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 10 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla gärna någon gång med marinaden som är kvar i bunken.
  6. Servera på fat eller tallrik. Strö gärna över lite färska örter som garnering.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 63 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-25

Tillbehör och liknande recept: