Grillad aubergine

Introduktion och förberedelse

Grillad aubergine eller äggplanta med god marinad är ett lättlagat och gott tillbehör, vegorätt eller sidorätt på grillen.

Jag smaksatt med olivolja, hackad vitlök, ketjap manis - en söt indonesisk soja samt örter som oregano, timjan, rosmarin och salvia. Det är valfritt - det blir även gott med enbart olja, salt och peppar.

Jag hade auberginen som tillbehör tillsammans med grillad zucchini, knipplök och potatis till quornfilé samt en grönsallad med burrata.

Kan förberedas

  • Du kan marinera auberginen i kylen i god tid innan.
  • Den kan även grillas innan och förvaras i kylen. Blir bara godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.
  • Kall grillad aubergine även god på pizza, i sallad, i ciabatta eller baguette med mozzarella, tomat och basilika; eller användas i fyllningar som lasagne, moussaka, paj eller med pasta.

Till många

Grillad aubergine är lätt att dubblera och laga till många.

Grilla eller steka

Istället för utegrill går det bra att steka i grillpanna eller stekpanna.

Smaksättningar

Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja och örter är här några andra goda smaksättningar:

  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
  • Ta i chili som en hackad färsk röd chili; något krm chiliflakes; 1/2 tsk sriracha chilisås eller sambal oelek.

Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini
Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini.

4 portioner grillad aubergine

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 mindre aubergine, ca 350 gram
  • 4 msk olivolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk ketjap manis (valfritt
  • 2 krm torkad oregano eller 1 msk färsk hackad oregano (valfritt)
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk hackad timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 msk färsk hackad rosmarin (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia eller 1/2 msk färsk hackad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj auberginerna och skär bort blomfästet.
  2. Skiva i ca 1 cm tjocka skivor.
  3. Blanda aubergine med olivolja, salt och peppar - detta räcker om man önskar lite enklare. Jag hade även i finhackad vitlök, ketjap manis samt grovt hackad oregano, timjan, rosmarin samt salvia. Du behöver ej alla örter och du kan ta torkade. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  4. Grilla aubergineskivorna ca 3 minuter på varje sida så de får färg. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 10 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla gärna någon gång med marinaden som är kvar i bunken.
  5. Servera på fat eller tallrik. Strö gärna över lite färska örter som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 63 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-01

Tillbehör och liknande recept: