Kokt sparris

Kokt vit eller grön sparris är gott som förrätt eller tillbehör.

Sparris är klassiskt med Hollandaisesås, smörsås, citronsås, en klick vanligt smör eller kryddsmör som förrätt eller till buffé. Kan även serveras med rökt lax, parmaskinka och mozzarella med mera.

Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion. Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.

Räkna att köpa två buntar grön sparris till 4 portioner.

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej är träig i skal).

Tips att koka sparris

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.

Att dricka till

Mitt vintips till sparris är vitt kylt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott val.

4 portioner kokt sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vit eller grön sparris
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit (valfritt)

Tillagning

  1. Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  2. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  3. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  4. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek:
  5. 0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter
  6. 1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter;
  7. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter
  8. 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 15-20 minuter.
  9. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
  10. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  11. Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sparrisarna kan också frysas, men tappar då i spänst (bra till soppa med mera dock).
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept