Kokt sparris

Kokt sparris är gott som förrätt eller tillbehör. Sparris är klassiskt som förrätt med hollandaisesås, smör eller som förrättssallad med parmaskinka och mozzarella mm.

Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion. Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.

Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.

Kokar du mycket sparris så blir det lättare att hålla reda på dem i buntar bundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl.

Räkna 2 buntar sparris till 4 portioner.

4 portioner kokt sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vit eller grön sparris
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit (valfritt)

Tillagning

  1. Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  2. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  3. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  4. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek:
  5. 0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter
  6. 1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter;
  7. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter
  8. 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 15-20 minuter.
  9. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
  10. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  11. Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sparrisarna kan också frysas, men tappar då i spänst (bra till soppa med mera dock).

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer