Kokt sparris

Introduktion och förberedelse

Kokt vit eller grön sparris är gott som förrätt eller tillbehör.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

  • Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion.
  • Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.
  • Räkna att köpa två buntar grön sparris till 4 portioner.

Klassindelning

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej är träig i skal).

Koktips

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
  • Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.

Att dricka till

Mitt vintips till sparris är vitt kylt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland.

Vitt Grüner Weltliner från Österrike är också gott val.

4 portioner kokt sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vit eller grön sparris
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit (valfritt)

Tillagning

  1. Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  2. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  3. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  4. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek samt hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Späd sparris brukar jag bara koka i 2-3 minuter för att ha god spänst och lite crunch kvar - men det är valfritt och en smaksak.
  5. För späd ca 0,5 cm diameter tjock sparris är koktiden 2-4 minuter.
  6. 1 cm diameter tjock sparris: koktid 3-6 minuter;
  7. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 6-10 minuter
  8. 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 10-20 minuter.
  9. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  10. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
  11. Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sparrisarna kan också frysas, men tappar då i spänst (bra till soppa med mera dock).
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 22 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-10