Kokt sparris

Kokt sparris är gott som förrätt eller tillbehör. Sparris är klassiskt som förrätt med hollandaisesås, smör eller som förrättssallad med parmaskinka och mozzarella mm.

Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion. Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.

Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.

Kokar du mycket sparris så blir det lättare att hålla reda på dem i buntar bundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl.

Räkna 2 buntar sparris till 4 portioner.

4 portioner kokt sparris

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vit eller grön sparris
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit (valfritt)

Tillagning

  1. Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  2. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  3. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  4. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek:
  5. 0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter
  6. 1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter;
  7. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter
  8. 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 15-20 minuter.
  9. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
  10. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk.
  11. Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sparrisarna kan också frysas, men tappar då i spänst (bra till soppa med mera dock).

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer