Marockansk fisk i ugn

Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad sk Chermoula. Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt ev. tomatsallad.
Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk. Torsk (Barents hav och Östersjön), gråsej och sej är också ok.

4 portioner marockansk fisk i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar vit fisk som torsk à ca 140 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,75 dl citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm cayennepeppar
  • Yoghurtsås: 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller någon dl finhackad färsk mynta
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 dl couscous
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 8 torkade aprikoser
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl pistagenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Chermoula-marinad: plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
  3. Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft och tillsätt skalad vitlök.
  4. Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
  5. Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök.
  6. Häll hälften av chermoula-marinaden i en ugnsform. Spara resten av marinaden till servering som sås.
  7. Lägg i fiskbitarna och vänd runt dem.
  8. Baka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt.
  9. Koka under tiden upp vatten till couscous om du vill ha det till. Följ paketet. I princip så häller du det kokande vattnet över couscousen, gurkmeja, rör om och låter sedan svälla under lock i några minuter. Fluffa sedan upp den med en gaffel. Strimla torkade aprikoser, grovhacka mandel samt pistage och tillsätt till couscousen.
  10. Blanda matyoghurt med någon tsk mynta, några msk olivolja samt salt till en sås.
  11. Servera fisken med extra chermoula-marinad i en skål, couscous, yoghurtsås samt ev. någon grönsallad eller tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer