Marockansk fisk i ugn
Introduktion och förberedelse
Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad även kallad Chermoula.
Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt tomatsallad.
Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk som torsk, gråsej och sej. Lax funkar också.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Chermoula-marinad: plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
- Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft, vatten och tillsätt skalad vitlök.
- Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
- Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök.
- Häll hälften av chermoula-marinaden i en ugnsform. Spara resten av marinaden till servering som sås.
- Lägg i fiskbitarna och vänd runt dem.
- Baka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt.
- Koka under tiden upp vatten till couscous om du vill ha det till. Följ paketet. I princip så häller du det kokande vattnet över couscousen, gurkmeja, rör om och låter sedan svälla under lock i några minuter. Fluffa sedan upp den med en gaffel. Strimla torkade aprikoser, grovhacka mandel samt pistage och tillsätt till couscousen.
- Blanda matyoghurt med någon tsk mynta, några msk olivolja samt salt till en sås.
- Servera fisken med extra chermoula-marinad i en skål, couscous, yoghurtsås samt ev. någon grönsallad eller tomatsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal