Marockansk fisk i ugn

Introduktion och förberedelse

Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad även kallad Chermoula.

Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt tomatsallad.

Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk som torsk, gråsej och sej. Lax funkar också.

4 portioner marockansk fisk i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar vit fisk som torsk à ca 140 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm cayennepeppar
  • Yoghurtsås: 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller någon dl finhackad färsk mynta
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 dl couscous
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 8 torkade aprikoser
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl pistagenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Chermoula-marinad: plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
  3. Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft, vatten och tillsätt skalad vitlök.
  4. Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
  5. Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök.
  6. Häll hälften av chermoula-marinaden i en ugnsform. Spara resten av marinaden till servering som sås.
  7. Lägg i fiskbitarna och vänd runt dem.
  8. Baka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt.
  9. Koka under tiden upp vatten till couscous om du vill ha det till. Följ paketet. I princip så häller du det kokande vattnet över couscousen, gurkmeja, rör om och låter sedan svälla under lock i några minuter. Fluffa sedan upp den med en gaffel. Strimla torkade aprikoser, grovhacka mandel samt pistage och tillsätt till couscousen.
  10. Blanda matyoghurt med någon tsk mynta, några msk olivolja samt salt till en sås.
  11. Servera fisken med extra chermoula-marinad i en skål, couscous, yoghurtsås samt ev. någon grönsallad eller tomatsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.