Marockansk fisk i ugn

Marockansk fisk i ugn bakad i örtig vitlöksmarinad sk Chermoula. Förslag som tillbehör är couscous toppad med strimlade torkade aprikoser, hackad mandel samt pistagenötter, yoghurtsås och någon sallad som grönsallad samt ev. tomatsallad.
Välj gärna MSC- eller Kravmärkt fisk. Torsk (Barents hav och Östersjön), gråsej och sej är också ok.

4 portioner marockansk fisk i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar vit fisk som torsk à ca 140 gram
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 1 dl hackad färsk persilja
  • 1 dl olivolja
  • 3 krm salt
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 0,75 dl citronsaft
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm cayennepeppar
  • Yoghurtsås: 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller någon dl finhackad färsk mynta
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 dl couscous
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 8 torkade aprikoser
  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 dl pistagenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Chermoula-marinad: plocka och skölj färsk koriander samt persilja och lägg i en skål.
  3. Mät upp kryddor, olivolja, citronsaft och tillsätt skalad vitlök.
  4. Mixa allt till en slät sås med stavmixer eller i en matberedare.
  5. Har du ingen mixer kan du hacka koriander och persilja fint och blanda med kryddor, olivolja, citronsaft och pressad vitlök.
  6. Häll hälften av chermoula-marinaden i en ugnsform. Spara resten av marinaden till servering som sås.
  7. Lägg i fiskbitarna och vänd runt dem.
  8. Baka fisken i ca 15 minuter i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt.
  9. Koka under tiden upp vatten till couscous om du vill ha det till. Följ paketet. I princip så häller du det kokande vattnet över couscousen, gurkmeja, rör om och låter sedan svälla under lock i några minuter. Fluffa sedan upp den med en gaffel. Strimla torkade aprikoser, grovhacka mandel samt pistage och tillsätt till couscousen.
  10. Blanda matyoghurt med någon tsk mynta, några msk olivolja samt salt till en sås.
  11. Servera fisken med extra chermoula-marinad i en skål, couscous, yoghurtsås samt ev. någon grönsallad eller tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer