Stekta fläskkotletter

Ett grundrecept på stekta fläskkotletter med förslag på enkla tillbehör.

4 portioner stekta fläskkotletter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk limesaft eller citron (valfritt)
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. delikatesspotatis
  • 1 msk majsolja
  • 1 krm salt
  • Sparris- och tomatsallad: 12 gröna sparrisar - eller ett knippe
  • 12 cocktailtomater - eller en burk
  • 2 msk fin vinäger som vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
  3. Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
  4. Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
  5. Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  6. Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
  7. Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
  8. Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
  9. Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.

Serveringsförslag

Varianter

Tips

De godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar. Kotletter från rapsgris kan jag rekommendera.

E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06