Stekta fläskkotletter

Ett grundrecept på stekta fläskkotletter med förslag på enkla tillbehör.

4 portioner stekta fläskkotletter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk limesaft eller citron (valfritt)
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. delikatesspotatis
  • 1 msk majsolja
  • 1 krm salt
  • Sparris- och tomatsallad: 12 gröna sparrisar - eller ett knippe
  • 12 cocktailtomater - eller en burk
  • 2 msk fin vinäger som vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
  3. Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
  4. Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
  5. Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  6. Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
  7. Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
  8. Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
  9. Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.

Serveringsförslag

Varianter

Tips

De godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar. Kotletter från rapsgris kan jag rekommendera.

E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer