Stekta fläskkotletter

Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.

4 portioner stekta fläskkotletter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk limesaft eller citron (valfritt)
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. delikatesspotatis
  • 1 msk majsolja
  • 1 krm salt
  • Sparris- och tomatsallad: 12 gröna sparrisar - eller ett knippe
  • 12 cocktailtomater - eller en burk
  • 2 msk fin vinäger som vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
  3. Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
  4. Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
  5. Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  6. Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
  7. Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
  8. Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
  9. Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer