Stekta fläskkotletter

Stekta fläskkotletter med enkla tillbehör som kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
Andra goda tillbehör till stekt fläskkotlett är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw; varianter på potatis är kokt potatis eller stekt potatis; råris eller bulgursallad passar också till. Andra grönsaker som passar till är kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller majs.
Godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar.

4 portioner stekta fläskkotletter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Kall sås: 2,5 dl crème fraiche
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk limesaft eller citron (valfritt)
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. delikatesspotatis
  • 1 msk majsolja
  • 1 krm salt
  • Sparris- och tomatsallad: 12 gröna sparrisar - eller ett knippe
  • 12 cocktailtomater - eller en burk
  • 2 msk fin vinäger som vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
  3. Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
  4. Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
  5. Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
  6. Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
  7. Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
  8. Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
  9. Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer