Stekta fläskkotletter
Ett grundrecept på stekta fläskkotletter med förslag på enkla tillbehör.
Tillagning
- Börja med klyftpotatisen om du vill ha det till: sätt ugnen på 225 grader.
- Putsa och dela potatisen i klyftor. Har den fint skal behövs den ej skalas. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna och blanda med olja och salt.
- Baka klyftpotatisen i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Vänd gärna runt dem en gång mot slutet.
- Bryn fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem. Sänk värmen och låt steka klart i ytterligare 5-10 minuter - gärna under lock.
- Koka upp en kastrull med 0,5 dl saltat vatten. Dela sparrisarna i grova bitar och koka sparrisen mjuk i ca 3 minuter. Häll av och lägg i en skål.
- Skölj och dela cocktailtomater och lägg dem med sparrisen. Blanda i vinäger, olivolja samt smaka av med salt.
- Kall sås: om du vill smaksätta din crème fraiche så blandar du i lite pressad vitlök samt lime- eller citronsaft. Du kan också servera den naturell.
- Servera de stekta fläskkotletterna med klyftpotatisen, den kalla såsen samt sparris- och tomatsalladen.
- Garnera ev. med hackad persilja eller gräslök vid servering.
Serveringsförslag
- I receptet nedan hade jag en kall sås, klyftpotatis samt sparris och tomatsallad.
- Andra goda tillbehör är såser som svampsås, brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw.
- Varianter på potatis är kokt potatis eller råstekt potatis; eller råris eller bulgursallad istället för potatis.
- Andra grönsaker som passar till är gratinerade bönor, kokt broccoli, blomkål, morot, sockerärtor, gröna bönor eller annat grönsakstillbehör.
- Vidare är en grönsallad gott till.
Varianter
- Ett gott sätt att tillaga kotletterna är att låta dem puttra i pannan med sås - några förslag är dessa recept med grädde, grönpepparsås eller dragonsås.
- Istället för att steka kotletterna kan du grilla kotletterna med god marinad.
Tips
De godaste fläskkotletterna kommer från Krav-märkta och svenska gårdar. Kotletter från rapsgris kan jag rekommendera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal