Panerad fläskkotlett
Panerade fläskkotletter med ströbröd som smaksätts med lite senap och steks gyllenbruna i lite smör och olja.
Tillagning
- Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
- Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
- Panerade fläskkotletter: mät upp mjöl med salt och peppar på en tallrik.
- Vispa ihop ägg och senap i en djup tallrik.
- Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
- Vänd först fläskkotletterna i mjöl, sedan doppar du runt dem i äggblandningen och sist i ströbrödet.
- Värm en stor eller två vanliga stekpannor med olja och smör.
- Stek på medelvärme i 5 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka på låg värme i 10 minuter till och vänd runt dem några gånger under stektiden. Sänk värmen om de börjar brännas.
- Tomat och mozzarellasallad: Skölj och skär tomater i halvor.
- Skiva osten och varva med tomater på ett fat.
- Ringla över olja och vinäger samt lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med grovhackad färsk basilika.
- Creme fraiche sås: Skölj gurkan och riv den grovt.
- Lägg i ett durkslag och krama ur en del av vattnet. Låt stå och rinna av 10 minuter.
- Lägg gurkan i en skål och blanda med creme fraiche och olivolja samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Servera de panerade fläskkotletterna med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås.
Serveringsförslag
- Servera med valfria tillbehör eller som här med ett förslag på tillbehör med klyftpotatis, citronklyfta, tomat och mozzarellasallad och crème fraiche sås med gurka.
- Andra goda tillbehör är råstekt potatis, gröna ärtor, pommes frites, råstekt skivad potatis, coleslaw eller andra valfria tillbehör.
Portionsberäkning
Räkna 4 kotletter med ben ca 175 gram per kotlett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal