4 portioner panerad fläskkotlett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkotlett med ben
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vanlig senap
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 1 paket coktailtomater
  • 1 mozzarellaost
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 6 blad färsk basilika
  • Crème fraiche sås: 2 dl urkramad riven gurka
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk olivolja
  • 2 tsk risvinäger eller annan vinäger
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  4. Panerade fläskkotletter: mät upp mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  5. Vispa ihop ägg och senap i en djup tallrik.
  6. Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd först fläskkotletterna i mjöl, sedan doppar du runt dem i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  8. Värm en stor eller två vanliga stekpannor med olja och smör.
  9. Stek på medelvärme i 5 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka på låg värme i 10 minuter till och vänd runt dem några gånger under stektiden. Sänk värmen om de börjar brännas.
  10. Tomat och mozzarellasallad: Skölj och skär tomater i halvor.
  11. Skiva osten och varva med tomater på ett fat.
  12. Ringla över olja och vinäger samt lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med grovhackad färsk basilika.
  13. Creme fraiche sås: Skölj gurkan och riv den grovt.
  14. Lägg i ett durkslag och krama ur en del av vattnet. Låt stå och rinna av 10 minuter.
  15. Lägg gurkan i en skål och blanda med creme fraiche och olivolja samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  16. Servera de panerade fläskkotletterna med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Räkna 4 kotletter med ben ca 175 gram per kotlett.

E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-13