Panerad fläskkotlett

Servera med valfria tillbehör eller som här med klyftpotatis, citronklyfta, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås med gurka.
Räkna 4 kotletter med ben ca 175 gram per kotlett.
Använd en vanlig creme fraiche 34% fetthalt - ej lätt creme fraiche den blir för lös med gurkan. Istället för risvinäger kan du ta vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger.
Andra goda tillbehör är råstekt potatis, ärtor, pommes frites, coleslaw eller valfria tillbehör.

4 portioner panerad fläskkotlett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkotlett
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vanlig senap
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 1 paket coktailtomater
  • 1 mozzarellaost
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 6 blad färsk basilika
  • Creme fraiche sås: 2 dl urkramad riven gurka
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk olivolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  4. Panerade fläskkotletter: mät upp mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  5. Vispa ihop ägg och senap i en djup tallrik.
  6. Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd först fläskkotletterna i mjöl, sedan doppar du runt dem i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  8. Värm en stor eller två vanliga stekpannor med olja och smör.
  9. Stek på medelvärme i 5 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka på låg värme i 10 minuter till och vänd runt dem några gånger under stektiden. Sänk värmen om de börjar brännas.
  10. Tomat och mozzarellasallad: Skölj och skär tomater i halvor.
  11. Skiva osten och varva med tomater på ett fat.
  12. Ringla över olja och vinäger samt lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med grovhackad färsk basilika.
  13. Creme fraiche sås: Skölj gurkan och riv den grovt.
  14. Lägg i ett durkslag och krama ur en del av vattnet. Låt stå och rinna av 10 minuter.
  15. Lägg gurkan i en skål och blanda med creme fraiche och olivolja samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  16. Servera de panerade fläskkotletterna med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer