Kotletter med grönpepparsås

Kotletter med grönpepparsås, klyftpotatis och sallad. Du kan ta fjärilskotletter som på bilden eller stora kotletter med ben.
Köp svenskt kött. Godast är kravmärkta kotletter.
Istället för klyftpotatis är det gott med pressad potatis, pasta som tagliateller, gnocchis, råris eller kokt potatis.

4 portioner kotletter med grönpepparsås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 fjärilskotletter eller kotletter med ben
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk krossad grönpeppar
  • 0,5 buljongtärning kalv
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk ljus soja
  • Klyftpotatis: 800 gram fast potatis
  • 2 msk rapsolja
  • Sallad: 2 tomater
  • 2 dl kokta stora vita bönor
  • 2 morötter
  • 65 gram babyspenat
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader om du vill ha klyftpotatis till.
  2. Putsa, klyfta och skölj potatisen. Torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Sprid ut den i en ugnsform och blanda den med olja.
  4. Rosta klyftpotatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  5. Förbered sallad om du vill ha det till: skölj och tärna tomater, skölj bönor, skala och riv morötter samt hacka spenaten grovt. Blanda allt med vinäger, olivolja och salt i en salladsskål.
  6. Kotletterna: salta och peppra kotletterna och vänd runt dem i lite mjöl.
  7. Värm en stekpanna och bryn kotletterna i smör på båda sidor.
  8. Lägg upp dem på en tallrik.
  9. Tillsätt krossad grönpeppar, grädde, vatten, buljongtärning, soja samt senap och rör ihop till en sås.
  10. Lägg i kotletterna och låt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera kotletterna i såsen med önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer