Kotlett i gräddig sås

Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor och blomkål är gott till.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.

4 portioner kotlett i gräddig sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kotlett utan ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök
  • 2 msk maizena såsredning, mörk eller ljus
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök och morot. Lägg i en kastrull.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg över köttet i kastrullen med grönsakerna och tillsätt vatten.
  5. Koka köttet ca 20 minuter på medelvärme.
  6. Häll av buljongen och spara den samt köttet, löken och morotsbitarna vid sidan. Har du använt fett kött som karré eller fett kotlettspill så får du låta buljongen svalna helt - gärna i kylen - så att du kan skimma bort fettet på ytan av buljongen. Vanlig kotlett är ej så fet så där behövs det ej.
  7. Koka potatis.
  8. Bryn köttet åter i en klick smör i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Tillsätt buljongen, lökbitar, morotsbitar, grädde, creme fraiche och soja. Red såsen med lite maizena till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
  10. Låt småputtra medan potatisen kokar klart. Förbered även grönsaker att ha till samt sallad.
  11. Servera köttet i gräddsåsen garnerat med hackad persilja eller gräslök tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker, gelé och sallad.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer