Kotlett i gräddig sås

Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.

Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad. Kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor och blomkål är gott till. Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.

Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.

4 portioner kotlett i gräddig sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kotlett utan ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök
  • 2 msk maizena såsredning, mörk eller ljus
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök och morot. Lägg i en kastrull.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg över köttet i kastrullen med grönsakerna och tillsätt vatten.
  5. Koka köttet ca 20 minuter på medelvärme.
  6. Häll av buljongen och spara den samt köttet, löken och morotsbitarna vid sidan. Har du använt fett kött som karré eller fett kotlettspill så får du låta buljongen svalna helt - gärna i kylen - så att du kan skimma bort fettet på ytan av buljongen. Vanlig kotlett är ej så fet så där behövs det ej.
  7. Koka potatis.
  8. Bryn köttet åter i en klick smör i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Tillsätt buljongen, lökbitar, morotsbitar, grädde, creme fraiche och soja. Red såsen med lite maizena till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
  10. Låt småputtra medan potatisen kokar klart. Förbered även grönsaker att ha till samt sallad.
  11. Servera köttet i gräddsåsen garnerat med hackad persilja eller gräslök tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker, gelé och sallad.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer