Kotlett i gräddig sås

Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor och blomkål är gott till.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.

4 portioner kotlett i gräddig sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kotlett utan ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök
  • 2 msk maizena såsredning, mörk eller ljus
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök och morot. Lägg i en kastrull.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg över köttet i kastrullen med grönsakerna och tillsätt vatten.
  5. Koka köttet ca 20 minuter på medelvärme.
  6. Häll av buljongen och spara den samt köttet, löken och morotsbitarna vid sidan. Har du använt fett kött som karré eller fett kotlettspill så får du låta buljongen svalna helt - gärna i kylen - så att du kan skimma bort fettet på ytan av buljongen. Vanlig kotlett är ej så fet så där behövs det ej.
  7. Koka potatis.
  8. Bryn köttet åter i en klick smör i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Tillsätt buljongen, lökbitar, morotsbitar, grädde, creme fraiche och soja. Red såsen med lite maizena till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
  10. Låt småputtra medan potatisen kokar klart. Förbered även grönsaker att ha till samt sallad.
  11. Servera köttet i gräddsåsen garnerat med hackad persilja eller gräslök tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker, gelé och sallad.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer