Råstekt potatis

Introduktion och förberedelse

Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt.

Tips

Välj en fast sorts potatis.

Skölj bort stärkelsen från den tärnade potatisen innan du steker så fastnar den inte så lätt i stekpannan.

Garnering

Du kan garnera potatisen med hackad persilja, nymalen svartpeppar och flingsalt.

Varianter

  • Torkad timjan och rosmarin samt pressad vitlök är andra kryddningar som passar med potatisen.
  • Vill du steka kokt kall potatis så hittar du recept på det här.

4 portioner råstekt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g potatis, skalad, tärnad av fast sort (ca 8 stora potatisar)
  • 2 msk smör
  • 2 msk matolja att steka i
  • Salt och nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar.
  2. Skölj tärningarna i ett durkslag. Skaka av dem noga. Torka dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna på max.
  4. Bryn potatisen i någon msk smör och matolja. Stek först på hög värme sänk sedan värmen och stek på medelvärme. Vänd dem försiktigt då och då så de blir stekta runt om och ej bränns. Det tar ett tag ca 20 minuter för potatisen att bli mjuk. Stek gärna med lock ett tag så gör ångan att de blir snabbare klara.
  5. Smaka av potatisen med salt och svart- eller vitpeppar. Låt potatisen steka under tiden du lagar annat.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.