Fjärilskotletter med svampsås

Introduktion och förberedelse

Stekta fjärilskotletter serverade i pannan med svampsås. Benfria kotletter i gräddig sås smaksatt med champinjoner.

Passar till middag både till vardags som till helgen.

Serveringsförslag

Garnering

Extra festligt blir kotletterna garnerade med lite hackad persilja och örter som färsk timjan och rosmarin men det är valfritt.

Val av kotlett

  • Fjärilskotletter är en tjock bit benfri kotlett som skurits i nästan två skivor men inte helt utan den viks upp till en fjäril som sitter ihop i mitten liksom. Du kan köpa en hel kotlettrad och själv skära ut fjärilskotletterna.
  • Räkna runt 125 gram per kotlett och skär ett snitt nästan helt ned och vik upp.
  • Välj gärna svenskt griskött och mitt tips är kravmärkt griskött, svensk rapsgris eller från någon lokal producent.

4 portioner fjärilskotletter

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 500 gram eller 4 fjärilskotletter, benfria
  • 1 msk smör att steka i
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • SVAMPSÅS: 200 gram champinjoner
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • TILLBEHÖR: 4 portioner klyftpotatis
  • 4 portioner spenatsallad med zucchini och tomat eller valfri grönsallad
  • 4 portioner marinerade vita bönor

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som klyftpotatis, spenatsallad och marinerade vita bönor eller de tillbehör du vill ha till.
  2. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  3. Bryn fjärilskotletterna i smör i en stekpanna någon minut på varje sida. Lägg över på en tallrik.
  4. Lägg i svampen i pannan samt lite mer smör och fräs den några minuter under omrörning. Salta svampen. Har du bränt i botten på stekpannan så skölj ur den innan.
  5. Tillsätt vatten och smula i en halv buljongtärning. Koka ihop och rör tills buljongen löst sig.
  6. Pudra över ljus maizenaredning och koka upp.
  7. Tillsätt grädden samt svartpeppar och soja.
  8. Lägg tillbaka kotletterna och koka upp. Sjud på låg värme någon minut innan servering så att kotletterna är genomstekta. Smaka av med salt och peppar.
  9. Garnera gärna kotletterna i pannan med hackad persilja och lite plockad färsk timjan och rosmarin (valfritt). Lite torkad timjan och en nypa rosmarin är ett alternativ om man gillar det.
  10. Servera kotletterna i såsen direkt ur pannan med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-10