Grillade fläskkotletter

Introduktion och förberedelse

Grillade fläskkotletter med förslag på marinad och tillbehör. 

Serveringsförslag

Du kan servera kotletterna med valfria tillbehör.

Val av kotlett

Du kan grilla kotlett med eller utan ben. Välj gärja svensk kravmärkt gris eller rapsgris.

Varianter

Istället för kotlett kan du grilla fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott. Vildsvinskotlett eller liknande passar också att laga på samma vis.

Ketjap manis är en söt soja som kan bytas mot 1 msk kinesisk soja och 1 msk honung. 

Jag hade till kokt färskpotatis, skivat vitlökssmör som jag la på de varma kotletterna så det smälte lite, en enkel sås av 2 dl gräddfil och 0,5 dl sweet chili, en grönsallad med tomater, finbladig sallad, rädisor och balsamvinäger samt grillad spetskål. Jag hade till kokt färskpotatis, skivat vitlökssmör som jag la på de varma kotletterna så det smälte lite, en enkel sås av 2 dl gräddfil och 0,5 dl sweet chili, en grönsallad med tomater, finbladig sallad, rädisor och balsamvinäger samt grillad spetskål.

4 portioner grillade fläskkotletter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskkotlett utan ben eller 700 gram med ben
  • 4 msk rapsolja
  • 2 blad färsk salvia eller 1 krm torkad
  • 1 tsk färsk grovhackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk färsk grovhackad timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 3 msk ketjap manis
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör och tänd grillen.
  2. Ta fram en skål eller djupt fat. Blanda marinaden däri med rapsolja, salvia, rosmarin, timjan, ketjap manis, salt och peppar.
  3. Lägg i kotletterna och vänd runt med marinaden. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar innan.
  4. Låt gärna marinera en stund ca 20 minuter upp till några timmar i kylen.
  5. Grilla kotletterna på varje sida i ca 3-4 minuter tills köttet har fått fin färg. Grilla på lägre värme vid sidan ca 5 minuter extra för kotletter utan ben. Grilla 10 minuter extra för kotletter utan ben så att köttet blir genomstekt in vid benet. Kontrollera gärna genom att skära ett snitt i en kotlett så att köttet är genomstekt. Pensla gärna lite med marinaden medan du grillar dock ej på slutet.
  6. Lägg upp kotletterna på fat och garnera ev. med lite extra flingsalt, nymalen svartpeppar, färska blad timjan, rosmarin och/eller persilja.
  7. Servera med valfria tillbehör. Jag hade till kokt färskpotatis, skivat vitlökssmör som jag la på de varma kotletterna så det smälte lite, en enkel sås av 2 dl gräddfil och 0,5 dl sweet chili, en grönsallad med tomater, finbladig sallad, rädisor och balsamvinäger samt grillad spetskål.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-10