Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon

Stekta fläskkotletter med gräddig dragonsås. Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfilé, nötkött, kycklingfilé, viltkött, lax eller quornfilé.

Lätt att laga, rätt billigt och framförallt supergott. Förslag på tillbehör är klyftpotatis, pressad potatis eller råris.

Klyftpotatis kan du laga genom att ugnssteka 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med rapsolja, salt och vitpeppar i 25 minuter på 225 grader.

Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till. Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar också till.

Räkna en fläskkotlett på 150 gram med ben eller 120-130 gram utan ben per portion. Välj gärna svenskt fläskkött från ekologisk gård.

Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.

4 portioner fläskkotletter i god sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter med eller utan ben
  • 2 msk mjöl
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 msk dijonsenap

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Torka av fläskkotletterna. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd fläskkotletterna i blandningen.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och tillsätt smör att steka i.
  4. Bryn kotletterna ca 2 min på varje sida.
  5. Häll över matlagningsgrädden, lite vatten, dragon samt senapen och rör om. Häll ev. på lite mer vatten om såsen blir för tjock. Lägg på lock om du har det och småkoka fläskkotletterna i 5 minuter.
  6. Kontrollera att kotletterna är klara längst inne vid benet.
  7. Har du ugnen igång kan du sätta in pannan i ugnen med parmesanosten på och steka vidare i 5 minuter. Annars blir det gott att bara röra i osten och koka lite till. Smaka dock på såsen och salta och peppra om du tycker det behövs. Sedan är fläskkotletterna klara att servera. Direkt ur pannan om det är en fin stekpanna eller lägg upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer