Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon

Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfilé, nötkött, kycklingfilé, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Förslag på tillbehör är att ugnssteka 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med rapsolja, salt och vitpeppar i 25 minuter på 225 grader. Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till. Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar också till.
Räkna en fläskkotlett på 150 gram med ben eller 120-130 gram utan ben per portion.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård.

4 portioner fläskkotletter i god sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter med eller utan ben
  • 2 msk mjöl
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 msk dijonsenap

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Torka av fläskkotletterna. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd fläskkotletterna i blandningen.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och tillsätt smör att steka i.
  4. Bryn kotletterna ca 2 min på varje sida.
  5. Häll över matlagningsgrädden, lite vatten, dragon samt senapen och rör om. Häll ev. på lite mer vatten om såsen blir för tjock. Lägg på lock om du har det och småkoka fläskkotletterna i 5 minuter.
  6. Kontrollera att kotletterna är klara längst inne vid benet.
  7. Har du ugnen igång kan du sätta in pannan i ugnen med parmesanosten på och steka vidare i 5 minuter. Annars blir det gott att bara röra i osten och koka lite till. Smaka dock på såsen och salta och peppra om du tycker det behövs. Sedan är fläskkotletterna klara att servera. Direkt ur pannan om det är en fin stekpanna eller lägg upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer