Fläskkotlett i ugn

Introduktion och förberedelse

Fläskkotlett i ugn med sås av grädde, crème fraiche, dragon, soja och Dijonsenap. Enkelt och gott till lunch eller middag med sås och kotletter i en form i ugnen.

Gott med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.

Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

Räkna en fläskkotlett per portion ca 150 gram med ben eller 120 gram utan ben. Köp svenskt griskött och finast är fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller rapsgris.

Varianter

  • Du kan smaksätta såsen med något krm sambal oelek om du gillar lite starkare sås.
  • Ta med mer grönsaker i ugnen under eller över fläskkotletterna som 150 gram frästa skivade champinjoner eller annan matsvamp; en påse fräst babyspenat eller fryst fräskt spenat och/eller 1 burk inlagd vit sparris.
  • Man kan också ta mer riven ost som Västerbottenost eller mozzarella.

2 portioner fläskkotlett i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram fläskkotlett med ben
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 buljongtärning
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1/2 tsk torkad dragon
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 msk riven parmesan, grana padano eller valfri riven ost (valfritt)
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis eller pressad potatis
  • 2 tomater
  • 30 gram grönsallad
  • 2 morötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka potatis eller förbered det du vill ha till.
  3. Bryn fläskkotletterna några minuter på båda sidor i en stekpanna med smöret. Salta och peppra dem.
  4. Koka upp grädde, vatten, buljongtärning, senap och dragon i en kastrull. Rör så att buljongtärningen löser sig.
  5. Lägg över fläskkotletterna i en ugsfast form.
  6. Ta av såsen från värmen och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i creme fraiche.
  7. Slå såsen över fläskkotletterna. Strö över riven ost.
  8. Gratinera fläskkotletterna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  9. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer