Fläskkotlett i ugn
Fläskkotlett i ugn med sås av grädde, crème fraiche, dragon, soja och Dijonsenap. Enkelt och gott till lunch eller middag med sås och kotletter i en form i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Börja koka potatis eller förbered det du vill ha till.
- Stek och bryn fläskkotletterna några minuter på båda sidor i en stekpanna med smöret. Salta och peppra dem.
- Koka upp grädde, vatten, buljongtärning, senap, soja och dragon i en kastrull. Rör så att buljongtärningen löser sig.
- Lägg över fläskkotletterna i en ugsfast form.
- Ta av såsen från värmen och smaka av med salt och svartpeppar. Rör i creme fraiche.
- Slå såsen över fläskkotletterna. Strö över riven ost.
- Gratinera fläskkotletterna i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter eller tills de fått fin färg och är genomstekta. Skär ev ett snitt och kolla så de är genomstekta in vid benet.
- Ta ut och servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.
- Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.
Portionsberäkning
Räkna en fläskkotlett per portion ca 150 gram med ben eller 120 gram utan ben. Köp svenskt griskött och finast är fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller rapsgris.
Varianter
- Du kan smaksätta såsen med något krm sambal oelek om du gillar lite starkare sås.
- Ta med mer grönsaker i ugnen under eller över fläskkotletterna som 150 gram frästa skivade champinjoner eller annan matsvamp; en påse fräst babyspenat eller fryst fräskt spenat och/eller 1 burk inlagd vit sparris.
- Man kan också strö över mer riven ost som Västerbottenost, parmesan, grana padano, gratängost eller mozzarella.
Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal