Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng

Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng och grönsallad. Gott som middag eller lunch. Med gratäng får du tillbehör och sås i ett.
Fjärilskotletterna kan stekas som i receptet eller grillas på utegrill.
Kotletterna kallas fjärilskotletter pga formen då de sur ut som två fjärilsvingar. Det är en tjock kotlett som delas. Istället för att skäras helt i två delar sparar man nedersta centimeterna och viker upp kotletten till en stor dubbel kotlett som sitter ihop likt två fjärilsvingar.
Hittar du inte färdigskurna fjärilskotletter kan du köpa tjocka stora kotletter eller hel kotlettrad och skära upp dem själv.
I rotfruktsgratängen är det även gott med morötter, persiljerot, majrova eller sötpotatis. Du kan även laga gratängen med enbart potatis.

4 portioner fjärilskotletter med rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 fjärilskotletter à 150 gram
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad salvia (valfritt)
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Rotfruktsgratäng: 500 gram potatis
  • 1 msk smör
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • Salladstillbehör: 50 gram grönsallad eller babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör.
  3. Skala och skär potatis och palsternacka i skivor. Lägg i formen.
  4. Skär bort skal av kålrot och rotselleri. Skär i mindre bitar och lägg med potatisen.
  5. Skala och pressa över vitlök.
  6. Tillsätt salt, grädde och mjölk. Vänd runt och platta till.
  7. Grädda rotfruktsgratängen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Förbered och skölj sallad samt dela cocktailtomater. Lägg upp på salladsfat och ringla över lite olivolja och fin vinäger.
  9. Skär kotlettköttet till fyra fjärilskotletter om de ej redan är färdigskurna.
  10. Blanda vetemjölk, salt, peppar och salvia på en tallrik.
  11. Strö mjölkblandningen över fjärilskotletterna och vänd runt dem.
  12. När det är ca 10 minuter kvar på gratängen kan du värma en stekpanna.
  13. Stek fjärilskotletterna i smör eller olivolja i ca 3 minuter på varje sida.
  14. Servera fjärilskotletterna med rotfruktsgratängen samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer