Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng

Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng och grönsallad. Gott som middag eller lunch. Med gratäng får du tillbehör och sås i ett.

Fjärilskotletterna kan stekas som i receptet eller grillas på utegrill.

Kotletterna kallas fjärilskotletter pga formen då de sur ut som två fjärilsvingar. Det är en tjock kotlett som delas. Istället för att skäras helt i två delar sparar man nedersta centimeterna och viker upp kotletten till en stor dubbel kotlett som sitter ihop likt två fjärilsvingar.

Hittar du inte färdigskurna fjärilskotletter kan du köpa tjocka stora kotletter eller hel kotlettrad och skära upp dem själv.

I rotfruktsgratängen är det även gott med morötter, persiljerot, majrova eller sötpotatis. Du kan även laga gratängen med enbart potatis.

4 portioner fjärilskotletter med rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 fjärilskotletter à 150 gram
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad salvia (valfritt)
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Rotfruktsgratäng: 500 gram potatis
  • 1 msk smör
  • 100 gram palsternacka
  • 100 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • Salladstillbehör: 50 gram grönsallad eller babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör.
  3. Skala och skär potatis och palsternacka i skivor. Lägg i formen.
  4. Skär bort skal av kålrot och rotselleri. Skär i mindre bitar och lägg med potatisen.
  5. Skala och pressa över vitlök.
  6. Tillsätt salt, grädde och mjölk. Vänd runt och platta till.
  7. Grädda rotfruktsgratängen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  8. Förbered och skölj sallad samt dela cocktailtomater. Lägg upp på salladsfat och ringla över lite olivolja och fin vinäger.
  9. Skär kotlettköttet till fyra fjärilskotletter om de ej redan är färdigskurna.
  10. Blanda vetemjölk, salt, peppar och salvia på en tallrik.
  11. Strö mjölkblandningen över fjärilskotletterna och vänd runt dem.
  12. När det är ca 10 minuter kvar på gratängen kan du värma en stekpanna.
  13. Stek fjärilskotletterna i smör eller olivolja i ca 3 minuter på varje sida.
  14. Servera fjärilskotletterna med rotfruktsgratängen samt salladen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept