Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng
Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng och grönsallad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnsform eller gratängform med smör.
- Skala och skär potatis och palsternacka i skivor. Lägg i formen.
- Skär bort skal av kålrot och rotselleri. Skär i mindre bitar och lägg med potatisen.
- Skala och pressa över vitlök.
- Tillsätt salt, grädde och mjölk. Vänd runt och platta till.
- Grädda rotfruktsgratängen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
- Förbered och skölj sallad samt dela cocktailtomater. Lägg upp på salladsfat och ringla över lite olivolja och fin vinäger.
- Skär kotlettköttet till fyra fjärilskotletter om de ej redan är färdigskurna.
- Blanda vetemjölk, salt, peppar och salvia på en tallrik.
- Strö mjölkblandningen över fjärilskotletterna och vänd runt dem.
- När det är ca 10 minuter kvar på gratängen kan du värma en stekpanna.
- Stek fjärilskotletterna i smör eller olivolja i ca 3 minuter på varje sida.
- Servera fjärilskotletterna med rotfruktsgratängen samt salladen.
Serveringsförslag
- Gott som middag eller lunch. Med gratäng får du tillbehör och sås i ett.
Fjärilskotletterna kan stekas som i receptet eller grillas på utegrill.
Kotletterna kallas fjärilskotletter pga formen då de sur ut som två fjärilsvingar. Det är en tjock kotlett som delas. Istället för att skäras helt i två delar sparar man nedersta centimeterna och viker upp kotletten till en stor dubbel kotlett som sitter ihop likt två fjärilsvingar.
Varianter
- Hittar du inte färdigskurna fjärilskotletter kan du köpa tjocka stora kotletter eller hel kotlettrad och skära upp dem själv.
- I rotfruktsgratängen är det även gott med morötter, persiljerot, majrova eller sötpotatis. Du kan även laga gratängen med enbart potatis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal