Fläskkotletter med svampsås

Introduktion och förberedelse

Stekta fläskkotletter med gräddig svampsås i panna. Gott med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.

Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.

Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.

Passar alla dagar i veckan till lunch eller middag.

Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris, rapsgris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.

Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp som kantareller, karljohan, shiitake, burksvamp, torkade trattkantareller, fryst blandsvamp, ostronskivling eller portabello.

4 portioner fläskkotletter med

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Svampsås: 400 gram skogschampinjoner
  • 75 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 4 dl steksky (koka ur stekpannan med vatten)
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller annat tillbehör du vill ha till.
  2. Rensa svampen och tärna eller skiva den.
  3. Stek och bryn svampen i ca 25 gram smör i ca 5 minuter. Lägg över svampen på en tallrik.
  4. Stek sedan fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem.
  5. Lägg över dem på en tallrik.
  6. Häll vatten i stekpannan och låt koka upp. Sila över stekskyn i en skål.
  7. Smält smör till såsen i en kastrull.
  8. Rör i mjölet och låt det bli gyllenbrunt någon minut.
  9. Tillsätt stekskyn och rör ut klumpar.
  10. Tillsätt grädde och soja.
  11. Tillsätt svampen. Spara ev. några svampar att garnera med.
  12. Låt svampsåsen koka minst 5 minuter. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt, svartpeppar och soja.
  13. Lägg fläskkotletterna i en stekpanna och slå svampsåsen runt (se till att stekpannan är stor nog eller har höga kanter så att allt får plats). Låt fläskkotletterna puttra i såsen ca 5 minuter.
  14. Garnera ev. med resten av svampen samt hackad persilja eller gräslök.
  15. Servera fläskkotletterna i svampsåsen med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept