Fläskkotletter med svampsås

God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.

4 portioner fläskkotletter med

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Svampsås: 400 gram skogschampinjoner
  • 75 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 4 dl steksky (koka ur stekpannan med vatten)
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller annat tillbehör du vill ha till.
  2. Rensa svampen och tärna eller skiva den.
  3. Stek och bryn svampen i ca 25 gram smör i ca 5 minuter. Lägg över svampen på en tallrik.
  4. Stek sedan fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem.
  5. Lägg över dem på en tallrik.
  6. Häll vatten i stekpannan och låt koka upp. Sila över stekskyn i en skål.
  7. Smält smör till såsen i en kastrull.
  8. Rör i mjölet och låt det bli gyllenbrunt någon minut.
  9. Tillsätt stekskyn och rör ut klumpar.
  10. Tillsätt grädde och soja.
  11. Tillsätt svampen. Spara ev. några svampar att garnera med.
  12. Låt svampsåsen koka minst 5 minuter. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt, svartpeppar och soja.
  13. Lägg fläskkotletterna i en stekpanna och slå svampsåsen runt (se till att stekpannan är stor nog eller har höga kanter så att allt får plats). Låt fläskkotletterna puttra i såsen ca 5 minuter.
  14. Garnera ev. med resten av svampen samt hackad persilja eller gräslök.
  15. Servera fläskkotletterna i svampsåsen med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer