Fläskkotletter med svampsås
Stekta fläskkotletter med gräddig svampsås i panna.
Tillagning
- Börja koka potatis eller annat tillbehör du vill ha till.
- Rensa svampen och tärna eller skiva den.
- Stek och bryn svampen i ca 25 gram smör i ca 5 minuter. Lägg över svampen på en tallrik.
- Stek sedan fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem.
- Lägg över dem på en tallrik.
- Häll vatten i stekpannan och låt koka upp. Sila över stekskyn i en skål.
- Smält smör till såsen i en kastrull.
- Rör i mjölet och låt det bli gyllenbrunt någon minut.
- Tillsätt stekskyn och rör ut klumpar.
- Tillsätt grädde och soja.
- Tillsätt svampen. Spara ev. några svampar att garnera med.
- Låt svampsåsen koka minst 5 minuter. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt, svartpeppar och soja.
- Lägg fläskkotletterna i en stekpanna och slå svampsåsen runt (se till att stekpannan är stor nog eller har höga kanter så att allt får plats). Låt fläskkotletterna puttra i såsen ca 5 minuter.
- Garnera ev. med resten av svampen samt hackad persilja eller gräslök.
- Servera fläskkotletterna i svampsåsen med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter.
- Vidare passar rostade rotfrukter, tagliatelle, råris eller kokt matvete.
- Ett salladsfat, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker passar också till.
- Passar som vardagsmat till lunch eller middag.
Val av fläskkotlett
Hittar du fläskkotletter från svensk kravmärkt gris, ekologiskt uppfödd eller rapsgris så välj gärna det.
Varianter
- Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp som kantareller, karljohan, shiitake, burksvamp, torkade trattkantareller, fryst blandsvamp, ostronskivling eller portabello.
- En liknande rätt kan du laga med fjärilskotlett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal