Renstek tillagad i stekgryta

Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.

6 portioner renstek i gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 900 gram renstek
  • 1 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 10 enbär
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Skala och klyfta lök.
  2. Skala och skär morot i grova bitar.
  3. Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
  4. Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
  5. Salta och peppra steken runt om.
  6. Tillsätt enbär, lök och morot.
  7. Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
  8. Förbered och laga önskade tillbehör.
  9. Ta av från värmen och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Minst 10 minuter eller medan du lagar sås.
  10. Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till sås.
  11. Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
  12. Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
Rensteken serverad med förslag på tillbehör
Rensteken serverad med förslag på tillbehör som kantarellsås, palsternacksmos, skysås, gelé och grönsaker.

Portionsberäkning

Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion. Laga gärna en hel renstek oavsett vikt.

Rester

Överbliven renstek kan man njuta dagen efter, laga rensteksplanka på eller tärna till pyttipanna.

Du behöver

Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock. Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie.

Tillbehör

Enkel sås med skyn

Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé). Man kan också koka ihop utan vetemjöl och smör samt då istället reda på slutet med 3-5 msk ljus maizenaredning.

Stekgrad

Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.

E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-27