Renstek tillagad i stekgryta
Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.
Tillagning
- Skala och klyfta lök.
- Skala och skär morot i grova bitar.
- Bind gärna upp steken med lite bomullssnöre så att den håller fin rund form.
- Värm en stekgryta och bryn rensteken runt om.
- Salta och peppra steken runt om.
- Tillsätt enbär, lök och morot.
- Sätt i en stektermometer och stek på medelvärme tills rensteken har en innertemperatur på 64 grader. Det tar runt en timme.
- Förbered och laga önskade tillbehör.
- Ta av från värmen och lägg upp steken att vila på en skärbräda eller tallrik. Minst 10 minuter eller medan du lagar sås.
- Plocka upp morot och lök eller sila skyn. Använd skyn till sås.
- Skär upp steken med en vass kniv i så tunna skivor du kan. Skär mot köttfibrerna.
- Lägg upp rensteken på fat, garnera gärna med lite sky och hackad gräslök eller persilja samt servera med önskade tillbehör.
Portionsberäkning
Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion. Laga gärna en hel renstek oavsett vikt.
Rester
Överbliven renstek kan man njuta dagen efter, laga rensteksplanka på eller tärna till pyttipanna.
Du behöver
Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock. Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie.
Tillbehör
- Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, palsternacksmos med mera.
- Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
- Såser som passar att laga med stekskyn är kantarellsås, svampsås eller rödvinssås. Tillsätt en del av skyn till såsen för mer smak.
- Sedan är det gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv.
- En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Enkel sås med skyn
Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé). Man kan också koka ihop utan vetemjöl och smör samt då istället reda på slutet med 3-5 msk ljus maizenaredning.
- Här är förlag med kantarellsås och ett med två såser som på bilden ovan.
Stekgrad
Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.
Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal