Bakad potatis med rensteksröra

Introduktion och förberedelse

Bakad potatis med rensteksröra med strimlat rökt renkött blandat med crème fraiche samt rödlök. En lyxig röra till bakpotatis.

Servera gärna med en grönsallad till samt halverade cocktailtomater med en senapsdressing.

Rökt renstek eller souvas är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem. På nätet kan du köpa från bland annat Arctic shop och eftersom det är rökt så funkar det utmärkt att få hem på posten.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar renkött som souvas med mera.

4 portioner bakad potatis med rensteksröra

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 200 gram rökt renstek eller souvas
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 kvist färsk rosmarin att garnera med (valfritt) eller strimlad salladslök

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Rensteksröra: skär det rökta renköttet i strimlor och blanda i ens skål med hackad rödlök, pepparrot, dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar.
  6. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  7. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
  8. Ta ut och låt potatisarna svalna något.
  9. Ta bort folien.
  10. Servering: skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  11. Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
  12. Fördela rensteksröran i potatisarna och garnera med ev. med färsk grovhackad rosmarin eller strimlad salladslök.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer