Bakad potatis med rensteksröra

Bakad potatis med rensteksröra med strimlat rökt renkött blandat med crème fraiche samt rödlök. En lyxig röra till bakpotatis.

Servera gärna med en grönsallad till samt halverade cocktailtomater med en senapsdressing.

Rökt renstek eller souvas är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem. På nätet kan du köpa från bland annat Arctic shop och eftersom det är rökt så funkar det utmärkt att få hem på posten.

4 portioner bakad potatis med rensteksröra

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 200 gram rökt renstek eller souvas
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 kvist färsk rosmarin att garnera med (valfritt) eller strimlad salladslök

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Rensteksröra: skär det rökta renköttet i strimlor och blanda i ens skål med hackad rödlök, pepparrot, dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar.
  6. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  7. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
  8. Ta ut och låt potatisarna svalna något.
  9. Ta bort folien.
  10. Servering: skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  11. Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
  12. Fördela rensteksröran i potatisarna och garnera med ev. med färsk grovhackad rosmarin eller strimlad salladslök.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept