Bakad potatis med rensteksröra
Introduktion och förberedelse
Bakad potatis med rensteksröra med strimlat rökt renkött blandat med crème fraiche samt rödlök. En lyxig röra till bakpotatis.
Servera gärna med en grönsallad till samt halverade cocktailtomater med en senapsdressing.
Rökt renstek eller souvas är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem. På nätet kan du köpa från bland annat Arctic shop och eftersom det är rökt så funkar det utmärkt att få hem på posten.
Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar renkött som souvas med mera.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
- Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
- Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
- Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
- Rensteksröra: skär det rökta renköttet i strimlor och blanda i ens skål med hackad rödlök, pepparrot, dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar.
- Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
- Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
- Ta ut och låt potatisarna svalna något.
- Ta bort folien.
- Servering: skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
- Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
- Fördela rensteksröran i potatisarna och garnera med ev. med färsk grovhackad rosmarin eller strimlad salladslök.
Uppskattat näringsvärde per portion: 811 kcal