Bakad potatis med rensteksröra

Strimlat rökt renkött blandat med crème fraiche samt rödlök blir en lyxig röra att fylla bakpotatis.

Servera gärna med en grönsallad till samt halverade cocktailtomater med en senapsdressing.

Renstek är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem. På nätet kan du köpa från Polarica och eftersom det är rökt så funkar det utmärkt att få hem på posten.

4 portioner bakad potatis med rensteksröra

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 msk smör
  • 200 gram rökt skinka
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk pepparrot från tub eller finriven färsk pepparrot
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 kvist färsk rosmarin att garnera med (valfritt) eller strimlad salladslök

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
  2. Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
  3. Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
  4. Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  5. Rensteksröra: skär det rökta renköttet i strimlor och blanda i ens skål med hackad rödlök, pepparrot, dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar.
  6. Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
  7. Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
  8. Ta ut och låt potatisarna svalna något.
  9. Ta bort folien.
  10. Servering: skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
  11. Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
  12. Fördela rensteksröran i potatisarna och garnera med ev. med färsk grovhackad rosmarin eller strimlad salladslök.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer