Bakad potatis med rensteksröra
Bakad potatis med rensteksröra med strimlat rökt renkött - suovas - blandat med crème fraiche samt rödlök.
En lyxig röra till bakpotatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över och undervärme.
- Stick några hål i bakpotatisarna med en gaffel.
- Slå in potatisarna i folie och lägg dem i en ugnsfast form eller panna.
- Baka potatisarna i ca 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
- Rensteksröra: skär det rökta renköttet i strimlor och blanda i ens skål med hackad rödlök, pepparrot, dijonsenap, creme fraiche, salt och peppar.
- Förbered sallad och senapsdressing om du vill ha det till.
- Känn om potatisarna är mjuka med en potatissticka eller gaffel.
- Ta ut och låt potatisarna svalna något.
- Ta bort folien.
- Servering: skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till nedtill så de öppnar sig. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
- Lägg en msk smör i varje bakpotatis.
- Fördela rensteksröran i potatisarna och garnera med ev. med färsk grovhackad rosmarin eller strimlad salladslök.
Serveringsförslag
Servera gärna med en grönsallad till samt halverade cocktailtomater med en senapsdressing.
Inköp av renstek
- Rökt renstek eller suovas är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem.
- På nätet kan du köpa från bland annat Arctic shop och eftersom det är rökt så funkar det utmärkt att få hem på posten.
- Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar renkött som suovas med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal