Skysås med rödvin

Skysås med rödvin, timjan och Balsamico-vinäger. En god sås på skyn från ex. stek eller liknande lagat i ugn.
Du kan också vispa och sila ur stekpannan du stekt i för att få en steksky till såsen. Även utan sky går det att laga såsen med 1-2 dl vatten och 4 msk ljus soja typ Kikkoman istället för steksky.
Välj ett torrt rött vin av bra kvalitet - ex. en Shiraz från Australien.

4 portioner skysås med rödvin

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  2. Red med maizenaredning till en såsig konsistens.
  3. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  4. Sila upp sky eller fond från stek eller liknande och vispa ner i såsen.
  5. Låt koka upp och sjud några minuter.
  6. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar.
  7. Innan servering så vispar du i smöret.
  8. Skysåsen med rödvin är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer