Skysås med rödvin

Introduktion och förberedelse

Skysås med rödvin, timjan och Balsamico-vinäger. En god sås på skyn från ex. stek eller liknande lagat i ugn.

Du kan också vispa och sila ur stekpannan du stekt i för att få en steksky till såsen.

Även utan sky går det att laga såsen med 1-2 dl vatten och 4 msk ljus soja typ Kikkoman istället för steksky.

Välj ett fruktigt rött vin av bra kvalitet - ex. en Shiraz från Australien.

4 portioner skysås med rödvin

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  2. Red med maizenaredning till en såsig konsistens.
  3. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  4. Sila upp sky eller fond från stek eller liknande och vispa ner i såsen.
  5. Låt koka upp och sjud några minuter.
  6. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar.
  7. Innan servering så vispar du i smöret.
  8. Skysåsen med rödvin är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.7 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.