Skysås med rödvin
Skysås med rödvin, timjan och Balsamico-vinäger.
En god sås på skyn från ex. stek eller liknande lagat i ugn. Jag hade såsen till en älgentrecote.
Tillagning
- Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
- Red med maizenaredning till en såsig konsistens.
- Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
- Sila upp sky eller fond från stek eller liknande och vispa ner i såsen.
- Låt koka upp och sjud några minuter.
- Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar.
- Innan servering så vispar du i smöret.
- Skysåsen med rödvin är klar att serveras.
Tips
- Du kan också vispa och sila ur stekpannan du stekt i för att få en steksky till såsen.
- Även utan sky går det att laga såsen med 1-2 dl vatten och 4 msk ljus soja typ Kikkoman istället för steksky.
- Välj ett fruktigt rött vin av bra kvalitet - ex. en Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal