Gräddstuvad pyttipanna

Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Välj kött av nöt som biff, innanlår eller oxfilé; eller restkött som redan är stekt ex. från stek, skivat kött eller liknande rester. Man kan också blanda upp med lite falukorv så blir det billigare.
Pytten kan serveras med ett eller två stekta ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.

4 portioner gräddstuvad pyttipanna

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram mört kött
  • 1,5 gula lökar
  • 4 msk smör eller olivolja
  • 8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2 dl grädde
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • 4 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 saltgurkor
  • 200 gram inlagda rödbetor
  • 65 gram grönsallad
  • 8 stekta ägg

Tillagning

  1. Skala och tärna potatisen i cm stora tärningar.
  2. Lägg i ett durkslag och skölj av dem. Torka dem med lite papper.
  3. Värm en stor stekpanna med 2 msk smör eller olja.
  4. Stek potatistärningarna på medelvärme tills de är mjuka ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
  5. Skala och hacka under tiden löken fint.
  6. Stek den i en annan stekpanna på medelvärme i ca 7 minuter i 1 msk smör eller olja. Löken ska vara mjuk men ej brynt. Vänd runt då och då. Lägg upp på en tallrik.
  7. Tärna under tiden köttet i cm stora bitar.
  8. Bryn köttet i någon msk smör eller olja i samma panna som du stekt löken i.
  9. Koka upp grädde under omrörning med maizenaredning samt soja i en liten kastrull vid sidan. Akta så det ej kokar över.
  10. Smaka på potatistärningarna så att de är mjuka.
  11. Blanda potatis, lök, kött och gräddsåsen i den största pannan eller en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
  12. Stek ägg i lite smör eller olja i en stekpanna om du vill ha det till.
  13. Servera den gräddstuvade pytten med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer