Vinbärsgele med äpple

Äpplegele med röda vinbär, svarta vinbär eller rönnbär. Gott som tillbehör till köttbullar, stek, husmanskost med mera. 

Röda vinbär säger Dansukker är extra sura så där ska man använda Gelésocker Multi. Går dock bra om du provar med syltsocker, vanligt socker samt extra pektin med - gör gärna pektinprov/geleprov innan för säkerhetsskull. 

7,5 dl vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter bär, svarta- röda eller vita vinbär
  • 250 g äpplen av syrlig sort
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl socker per liter saft

Tillagning

  1. Rensa och skölj bär och äpplen. Du behöver ej plocka bären från sina klasar. Skölj och skär äpplen i bitar med skal och hus.
  2. Koka bär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter. Mosa sönder med en potatisstöt.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och koka i cirka 10 minuter utan lock.
  5. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint.
  6. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin (som finns i affären) och göra som det står på flaskan.
  7. Häll vinbärsgelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare. För en ännu fastare vinbärsgelé kan du tillsätta citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer