Vinbärsgele med äpple

Vinbärsgelé med äpple är gott som sötsyrligt tillbehör till köttbullar, stek, husmanskost med mera.

En variant på gelé som passar att koka om du har mogna eller övermogna röda vinbär då äpplena tillför extra pektin och ger en fast fin gelé samt god smak.

Går även att koka med svarta eller vita vinbär samt rönnbär.

Vill man vara säker på att få en fast gelé kan du ta Gelésocker Multi.

Gör gärna pektinprov/geleprov innan du heller gelén på burk så att du ser att den stelnar fint.

7,5 dl vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter röda vinbär
  • 250 g äpplen av syrlig sort
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl socker per liter saft

Tillagning

  1. Rensa och skölj bär och äpplen. Du behöver ej plocka bären från sina klasar. Skölj och skär äpplen i bitar med skal och hus.
  2. Koka bär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter. Mosa sönder med en potatisstöt.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och koka i cirka 10 minuter utan lock.
  5. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint.
  6. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin (som finns i affären) och göra som det står på flaskan.
  7. Häll vinbärsgelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare. För en ännu fastare vinbärsgelé kan du tillsätta citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer