Vinbärsgele med äpple

Introduktion och förberedelse för tillagning

Vinbärsgelé med äpple är gott som sötsyrligt tillbehör till köttbullar, stek, husmanskost med mera.

En variant på gelé som passar att koka om du har mogna eller övermogna röda vinbär då äpplena tillför extra pektin och ger en fast fin gelé samt god smak.

Går även att koka med svarta eller vita vinbär samt rönnbär.

Vill man vara säker på att få en fast gelé kan du ta Gelésocker Multi.

Gör gärna pektinprov/geleprov innan du heller gelén på burk så att du ser att den stelnar fint.

7,5 dl vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter röda vinbär
  • 250 g äpplen av syrlig sort
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl socker per liter saft

Tillagning

  1. Rensa och skölj bär och äpplen. Du behöver ej plocka bären från sina klasar. Skölj och skär äpplen i bitar med skal och hus.
  2. Koka bär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter. Mosa sönder med en potatisstöt.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och koka i cirka 10 minuter utan lock.
  5. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint.
  6. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin (som finns i affären) och göra som det står på flaskan.
  7. Häll vinbärsgelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare. För en ännu fastare vinbärsgelé kan du tillsätta citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.